Dogradonačelnik Škarica sklopio novi crkveni brak

Slika korisnika admin
Autor: 
rade_skarica
Irena JURJEVIĆ
Dogradonačelnik Škarica uplovio u sigurnu bračnu luku

Neurokirurg dr. Rade Škarica, dogradonačelnik Zadra i kandidat HSP-a za gradonačelnika Zadra na predstojećim lokalnim izborima, i viša medicinska sestra Anita Škarica rođ. Šokota, glavna medicinska sestra na Odjelu za psihijatriju Opće bolnice u Zadru, u subotu su crkveno ozakonili svoj brak vjenčanjem u crkvi Gospe Loretske u zadarskim Arbanasima.

Bračni par Škarica u bračne vode je uplovilo još prije godinu dana kad je priređeno veliko svadbeno slavlje. U međuvremenu je crkveni sud prvi brak dr. Rade Škarice proglasio "ništavim" te su supružnici Škarica sudbonosno "da" izrečeno pred matičarem odlučili u intimnom krugu rodbine prisnažiti sakramentom vjenčanja.

U Katoličkoj Crkvi, naime, nema "poništenja" ni "rastave" ženidbe. Jednom valjana ženidba uvijek je valjana. Ženidba je za Crkvu sakrament, no ima crkvenih ženidbi koje su, gledano izvana, posve valjano sklopljene, a ipak nisu valjane. Ako crkveni sud, na osnovi provedenog istražnog i dokaznog postupka, uključujući i nalaze sudskih stručnjaka kada je to potrebno, u dva postupka (prvog i drugog stupnja) utvrdi nevaljanost takve bračne zajednice, brak se može razvrgnuti, a supružnici ponovno crkveno vjenčati.

U Nadbiskupskom sudu 1. stupnja u Zadru, Dijecezanskom crkvenom sudištu Zadarske nadbiskupije, u posljednje dvije-tri godine, otkada funkcionira, pozitivno je riješeno tek nekoliko žalbi. Trajanje parnice ovisi o težini predmeta te suradnji stranaka i svjedoka, primjerice, od sedam-osam mjeseci do nekoliko godina. Koliko god to nekada bilo teško dokazati, isplati se pokušati. Medijski najpoznatiji bio je brak Marka Perkovića Thompsona i Danijele Martinović, kojeg je crkveni sud također proglasio ništavnim.

Nije nam poznato koliko je trajala parnica dr. Rade Škarice o nevaljanosti njegove ženidbe, tek neslužbeno doznajemo kako je njegov prvi brak trajao tek nekoliko mjeseci kad je supruga napustila bračnu zajednicu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno