Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Dogradonačelnik Škarica sklopio novi crkveni brak

Autor: Z L

28.12.2008. 23:00
Dogradonačelnik Škarica sklopio novi crkveni brak

Foto: Irena JURJEVIĆ



Neurokirurg dr. Rade Škarica, dogradonačelnik Zadra i kandidat HSP-a za gradonačelnika Zadra na predstojećim lokalnim izborima, i viša medicinska sestra Anita Škarica rođ. Šokota, glavna medicinska sestra na Odjelu za psihijatriju Opće bolnice u Zadru, u subotu su crkveno ozakonili svoj brak vjenčanjem u crkvi Gospe Loretske u zadarskim Arbanasima.
Bračni par Škarica u bračne vode je uplovilo još prije godinu dana kad je priređeno veliko svadbeno slavlje. U međuvremenu je crkveni sud prvi brak dr. Rade Škarice proglasio “ništavim” te su supružnici Škarica sudbonosno “da” izrečeno pred matičarem odlučili u intimnom krugu rodbine prisnažiti sakramentom vjenčanja.
U Katoličkoj Crkvi, naime, nema “poništenja” ni “rastave” ženidbe. Jednom valjana ženidba uvijek je valjana. Ženidba je za Crkvu sakrament, no ima crkvenih ženidbi koje su, gledano izvana, posve valjano sklopljene, a ipak nisu valjane. Ako crkveni sud, na osnovi provedenog istražnog i dokaznog postupka, uključujući i nalaze sudskih stručnjaka kada je to potrebno, u dva postupka (prvog i drugog stupnja) utvrdi nevaljanost takve bračne zajednice, brak se može razvrgnuti, a supružnici ponovno crkveno vjenčati.
U Nadbiskupskom sudu 1. stupnja u Zadru, Dijecezanskom crkvenom sudištu Zadarske nadbiskupije, u posljednje dvije-tri godine, otkada funkcionira, pozitivno je riješeno tek nekoliko žalbi. Trajanje parnice ovisi o težini predmeta te suradnji stranaka i svjedoka, primjerice, od sedam-osam mjeseci do nekoliko godina. Koliko god to nekada bilo teško dokazati, isplati se pokušati. Medijski najpoznatiji bio je brak Marka Perkovića Thompsona i Danijele Martinović, kojeg je crkveni sud također proglasio ništavnim.
Nije nam poznato koliko je trajala parnica dr. Rade Škarice o nevaljanosti njegove ženidbe, tek neslužbeno doznajemo kako je njegov prvi brak trajao tek nekoliko mjeseci kad je supruga napustila bračnu zajednicu.