Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Još godina dana kazni za parking

Autor: Katina Vrsaljko

28.12.2008. 23:00
Još godina dana kazni za parking

Foto: Adam VIDAS



Kako kaže Zvonimir Višak, voditelj parking službe tvrtke “Obala i lučice”, do 1. siječnja 2010. svi pravilnici s jedinstvenim načinom naplate parkiranja moraju biti uvršteni u zakon
Od kad je objavljeno da je Ustavni sud kažnjavanje neplaćanja parking-karte, po kojem je kazna i do 15 puta veća od same karte, ocijenio neustavnim, ljudi su dosta zbunjeni, pa neki misle da više ne trebaju plaćati ništa, a neki da kaznu više ne mogu dobiti i slično. Ipak, način kažnjavanja će ostati isti sve do kraja sljedeće godine. Naime, to je rok do kojeg lokalne vlasti svoje pravilnike moraju uskladiti s Ustavom.
Kako kaže Zvonimir Višak, voditelj parking službe tvrtke “Obala i lučice”, do 01.01.2010. svi pravilnici s jedinstvenim načinom naplate parkiranja moraju biti uvršteni u zakon.
– Da sad bez usklađivanja uvedemo neki drugi način naplate, nastao bi kaos. Ipak, bez obzira na neke nesporazume, zadnjih desetak dana nije se ništa više kažnjavalo nego inače, rekao je Višak.
Također, novac od dosad naplaćenih kazni se neće vratiti građanima zato što je Ustavni sud odredbe pravilnika pravilnika ukinuo, a ne poništio, a još je lokalnim vlastima dao i rok prilagodbe.
Što se tiče naplate kazni za ovu godinu, kako kaže Višak, za deset posto je bolja u odnosu na prošlu godinu.
– Od početka godine do 22. ovog mjeseca je izdano 38.040 aktivnih naloga, to jest kazni, što financijski iznosi 2.113.350 kuna. U prvih 11 mjeseci je od tog iznosa naplaćeno 69 posto. Prošle godine je izdano oko 2.000 manje kazni, a naplaćeno je 52 posto. Ostatak ide u ovrhe. U prosjeku je po danu ove godine do sad izdano 138 kazni, a prošle godine prosječno po danu 127, rekao je Višak.
Također, istaknuo je da je parking u Zadru najjeftiniji – sat vremena u drugoj zoni košta tri kune, a u prvoj pet kuna što je velika razlika od, primjerice, Zagreba i Splita. Parkirno mjesto na Splitskoj rivi za sat vremena treba platiti petnaest kuna, a u prvoj zoni u Zagrebu koja obuhvaća i više od strogog centra plaća se čak šesnaest kuna.