Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Malo pojačanja i puno “pojačanja”

Autor: Šime Ćurko

28.12.2008. 23:00
Malo pojačanja i puno “pojačanja”

Foto: Vedran SITNICA



Od imena koji su u Zadar došli tijekom zime od 2001. godine najveći trag u zadarskom dresu ostavili su Dragan Blatnjak i Naum Batkoski, a iako je bilo samo pola godine zapažen je bio Aleksandar Šolić
Danas, a možda i na Silvestrovo moglo bi se na Stanovima doznati barem nešto konkretnije kad je riječ o izgledu momčadi za nastavak sezone. Više od tri tjedna od završetka neuspješne polusezone, nakon koje je Zadar čvrsto zagrlio fenjer, zna se samo da Ivica Datković više nije trener. Datković je otišao nakon što je u osam kola sa Zadrom ostvario dvije pobjede te po tri remija i tri poraza.
Rastanak s Datkovićem dogovoren je sporazumno, a vrlo je izvjesno da će na klupu ponovno Dalibor Zebić koji je vjerojatno jedan od jeftinijih, ako ne i najjeftinijih trenerskih solucija za Zadar budući da je riječ o čovjeku koji je klupski zaposlenik. Ako se zaista realizira Zebićev povratak bit će to potez rijedak čak i za hrvatske trenersko-klupske prilike. Ne bi to bilo prvi put da se jedan trener vraća na klupu momčadi koju je već vodio, ali bi svakako bio rearitet kad je riječ o vremenskom periodu koji je prošao između dvaju vođenja iste momčadi. Ako je Zebić s momčadi koja je još uvijek na okupu (nema samo Marina Tomasova) u osam kola osvojio bod, bio Zebić trener ili ne, onda se jedinim rješenjem čini dovođenje više novih igrača. Datković ih je prižljkivao pet-šest, budu li to pojačanja a ne „pojačanja” značit će to velike promjene u prvoj momčadi, promjene kakvih nije bilo godinama. Zadar posljednjih sezona čuva okosnicu momčadi i ne mijenja previše što se do ove jesni potvrđivalo kao dobar potez. Sada se čini da je momčad u ovom sastavu odavno dosegla limit, rezultat će reći da se nešto mora mijenjati. Zebić je nakon početnih poraza ponavljao da momčad mora proraditi. To se nije dogodilo, baš kao ni u Datkovićevoj eri (premda je bilo puno bolje) „paljenje na gurnje” nije uspjelo i rješenje može jedno biti promjena „akumulatora”.
Od zime 2001. Zadar i nije puno mijenjao na polusezoni. Pokazat će to evindencija igrača koji su na Stanove došli između dvije polusezone. Najprometnije je tijekom zime bilo u Drugoj ligi u sezoni 2005./06. kada je došlo pet novih igrača i trener Predrag Jurić koji se zadržao svega pet kola. Lani i u sezoni 2003./04. Zadrani tijekom zimskog prijelaznog roka nisu angažirali nijednog novog igrača. Od imena koji su u Zadar došli tijekom zime od 2001. godine najveći trag u zadarskom dresu ostavili su Dragan Blatnjak i Naum Batkoski, a iako je bilo samo pola godine zapažen je bio Aleksandar Šolić, igrač s potezima zbog koji publika voli nogomet (navodno bi ga Zadar želio vratiti). Zapravo, vrlo je malo igrača koji su se potvrdili kao pojačanja, većina njih zdržala se u Zadru svega nekoliko mjeseci, prosječni navijač nekih imena teško će se sjetiti.


 ZIMSKI PRIJELAZNI ROK


2001./’02.
Došli: Dragan Blatnjak, Dalibor Nedić, Tomislav Gondžić, Faruk Ihtijarević, Mladen Kovačić, Ivan Jerković.
Otišli: Damjan Gajser, Vladimir Balić.
2002./’03.
Došli: Nino Sablić, Anton Dedaj.
Otišao: Josip Butić
2003./’04.
Došli: –
Otišli: Anton Dedaj, Dražen Gović, Slaviša Pintar
2004./’05.
Došli: Frane Lojić, Daniel Vušković
Otišli: –
2005./’06.
Došli: Predrag Jurić (trener), Ivan Ćosić, Saša Kajkut, Aleksandar Šolić, Hrvoje Kurović, Dražen Vuković.
Otišli: Leonardo Barnjak, Dragan Župan, Daniel Vušković, Hrvatin Gudelj, Hrvoje Aničić.
Sezona: 2006./’07.
Došli: Leonardo Barnjak, Naum Batkoski, Adnan Sarajlić, Dragan Tadić, Ante Rožić.
Otišli: Vjekoslav Martinović, Dražen Vuković, Ivan Ćosić, Ante Jurjević, Romano Obilinović, Ante Morić.
2007./’08.
Došli: -.
Otišli: Mate Baturina, Ante Rožić.
2008./09.
Došli: ?
Otišli: Marin Tomasov, ?