Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Precijenili smo naše mogućnosti

Autor:

28.12.2008. 23:00
Precijenili smo naše mogućnosti


Jazine su, kao i Pet bunara također mlada momčad, također imaju tri pobjede (i utakmicu manje), ali su po očekivanjima prije početka sezone blago rečeno podbacili. U momčadi koja ima igrače koji su završili juniorski staž i u godinama su u kojima nisu uspjeli pronaći adekvatan angažman da bi igrali košarku na višoj razini, a da bi pritom i uspjeli nešto zaraditi, trebalo biti biti materijala za puno bolja ostvarenja od dosadašnjeg. Kad u momčadi imate igrače poput Šime Olivarija i Danijela Popovića, koji su ove sezone uglavnom popunjavali roster Zadra, i čak dobili priliku odigrati po koju minutu u jakoj NLB ligi, ili Pešuta, perspektivnog organizatora igre, Čakaruna kao fizički dominantne “četvorke”, Šestića, mladića iz Zenice koji je prošao pripreme sa Zadrom i novopridošlog Pavla Marčinkovića s iskustvom igranja u NLB ligi i nacionalnom prvenstvu onda se tri pobjede u polusezoni zaista čine jako malo. Ne treba zaboraviti da su Jazine u sezoni 2005./06. kao prvaci A-2 lige sudjelovali u kvalifikacijama za A-1 ligu. U sljedećim dvjema sezonama osvojeno je najprije peto te lani šesto mjesto. Signal za uzbunu već je zasvirao u Jazinama, a odgovor je bio stari (i dobri?) recept – promjena trenera. Tako da je nakon Samira Žuže na klupu Jazina sjeo 33-godišnji Ivan Barančić koji već ima velikog trenerskog iskustva, posebno u radu s mlađim dobnim kategorijama. Od problema u kojima su se našle Jazine ne bježi ni Dan Marinović, predsjednik kluba i ujedno i igrač, tako da mu njegove dvije funkcije daju za pravo prokomentirati odigranu polusezonu svojih suigrača.
– Sigurno je da nismo zadovoljni kako je završio ovaj prvi dio prvenstva u kojem smo na kraju uspjeli ostvariti mršave tri pobjede. Predsezona je bila odlična, krenuli smo s treninzima jako rano, još 1. kolovoza. Treniramo dvaput dnevno, osigurani su svi potrebni uvjeti za treniniranje i utakmice, ali na kraju nije ispalo onako kako smo zamišljali i predviđali. Realno gledajući po igračkom kadru Jazine su među tri najjače momčadi u ligi. Ali, jedno je na papiru, a drugo na parketu – započeo je Marinović.
Negativna serija od četiri poraza zaredom krenula je od iznenađujućeg poraza u 6. kolu od Pet bunara.
– Istina, taj poraz nas je doslovno pokopao što se pokazalo istinito u sljedeća tri kola u kojima smo uspjeli izgubiti dvije utakmice na svom terenu (Kaštela, Cetina). Dogodilo se određeno zasićenje, nešto što je teško objasniti, jer smo pokazivali kroz cijelu polusezonu da u utakmici znamo upasti u određene crne rupe i igrači bi teško znali reagirati u takvim situacijama. Ipak smo se malo precijenili u predviđanju naših mogućnosti prije sezone jer je riječ uglavnom o mladim momcima i teško je u takvim godinama postavljati neke imperative koji se obično vrate kao bumerang u glavu. Momčad je često igrala sistemom “lako ćemo” i kod većine igrača ne vidi se žar koji bi trebao izlaziti iz njih – kaže Marinović i zaključuje:
– Kratko rečeno, nedostaje nam, kako se kaže, krvi u momčadi. Taj impuls, bio on pozitivan ili negativan, nužan je da bi se stvorila kohezija ili zajedništvo unutar momčadi. Umjesto da bude tako, igrači su uglavnom djelovali ravnodušno i to je najvažniji problem koji moramo riješiti ako se mislimo izdignuti u ostatku sezone. Nadam se da je promjenom trenera, koji je velik stručnjak za rad s mladima i odličan pedagog što je momcima, od koji je većina u razdoblju puberteta, itekako potrebno, došlo vrijeme kad će se početi govoriti o Jazinama u puno pozitivnijem kontekstu.