Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Unučad su nam najveća radost

Autor: Velimir Brkić

28.12.2008. 23:00
Unučad su nam najveća radost

Foto: Velimir BRKIĆ



Bilo je to prije više od pedeset godina kada su se u Prkosu upoznali 76-godišnja Ika Šarić, rođ. Gospić, i godinu dana stariji Ilija Šarić, obiteljskog nadimka Limunić iz Zemunika Donjega. Pri prvom susretu nije ni sanjala da će je njezin Ilija zaprositi, a kamoli da će jednog dana slaviti zlatni pir. Ali upravo to se dogodilo u ovu nedjelju kad su Ika i Ilija u krugu svoje obitelji i prijatelja u svom toplom domu u zemuničkom zaseoku Šarići obnovili bračne zavjete, još jedanput nakon pedeset godina zajedničkog života u bračnoj zajednici. Obred obnove ženidbenih zavjeta predvodio je župnik don Pavao Šindija.
– Upoznali smo se u Prkosu gdje je moj “čovik” dolazio u posjete kod svoje nevjeste. Za prošnju je iz Zemunika zajedno sa svatovima došao u kamionu koji je vozio Karlo Burčul iz Galovca. Vjenčali smo se u crkvi Velike Gospe u Škabrnji, prisjeća se slavljenica Ika koja je u Prkosu živjela u velikoj obitelji s čak sedmero svoje braće.
Gotovo cijeli radni vijek slavljenik Ilija je proveo kao kotlovničar na obližnjoj Aerobazi od kud je i otišao u zasluženu mirovinu. Međutim, prije nekoliko godina se, nažalost, razbolio te je danas gotovo prikovan za krevet ili sjedalicu u dnevnom boravku obiteljskog doma.
– U braku je bilo i teških trenutaka, ali ljubav, razumijevanje i vjernost nadvladali su sve, reći će slavljenik Ilija čiji su roditelji imali petero sinova i kćer.
Sad kad su u kasnoj jeseni svog života Ika i Ilija jedno drugom su najpotrebniji. Vidjevši ovo dvoje ljudi kako se s ljubavlju gledaju, uistinu je lako povjerovati kako je pedeset godina tek jedan korak, a ne cijeli život. Ali kad ga dvoje provede zajedno, nikakva muka nije teška, i taj život uistinu prođe kao tren.
– Obitelj i naša kršćanska vjera su najvažnije u našem zajedničkom životu i bez toga nema ničega, ističe slavljenica.
Cijeli svoj život Ika i Ilija podredili su svojoj obitelji, radili i stvarali kako bi njihovoj djeci bilo bolje. Nakon udaje Ika se posvetila obitelji, svome suprugu i odgoju svojih tri kćeri – Nadi udanoj Čanković koja danas s obitelji živi u Danskoj, Dijani udanoj Papić koja s obitelji živi u Vrsima, Jagodi, te dvojici sinova, Slobodanu i Zoranu. Danas imaju i 11 unučadi.
– Teško se živjelo. Čuvale su se ovce, obrađivala polja i vinograd, kuhalo i pospremalo po kući, brinulo o djeci. Ma, ništa mi nije bilo teško uz mog Iliju koji nikad na mene nije podignuo glas ili, ne daj Bože, ruku. Uz svu pažnju i ljubav s kojom nas obasipaju naša djeca, zetovi i nevjesta u ovim godinama unučad su naša najveća životna radost i bogatstvo, ponosno će slavljenica, pokazujući pritom vrijedne darove koje su im za zlatni pir darovali njihovi najbliži.
Trebate li recept za dugi bračni život, jedan od parova kojem se možete obratiti su svakako Ika i Ilija. Na pitanje bi li što promijenili, odgovor je glasio:
– Ništa ne bismo promijenili i još bismo jednom proživljavali svaki trenutak radosno i punim plućima, otvorena srca i duše u velikoj slozi i ljubavi.
I upravo to je njihov recept. Da bi mogao druge obasjati suncem, moraš imati to sunce u sebi, a njih dvoje su uvijek obasjavali jedno drugo.