Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadarski trgovci neće otpuštati radnike

Autor: Ivana Burica

28.12.2008. 23:00
Zadarski trgovci neće otpuštati radnike

Foto: Sebastian GOVORČIN



Postupit ćemo po zakonu. Ako se sviđa svima drugima, mora i nama. Sigurno je da će se nove odredbe negativno odraziti na naše poslovanje, ali ćemo u svakom slučaju nastojati sačuvati sva radna mjesta, kazao je vlasnik lanaca Bakmaz Josip Bakmaz
Dok je većina zaposlenih u trgovačkim obrtima i lancima stupanje na snagu novog Zakon o trgovini od 1. siječnja dočekala s odobravanjem, iz Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore upozoravaju da bi u okolnostima gospodarske krize ponovno omogućavanje rada nedjeljom potaklo potrošnju kao zamašnjaka domaće proizvodnje i uslužnih djelatnosti te bi doprinijelo očuvanju radnih mjesta.
Kako se i moglo očekivati, vlasnici trgovačkih lanaca i trgovačkih obrta, posebno onih koji se bave prodajom mješovite robe, nove zakonske propise dočekuju suzdržano.
– Postupit ćemo po zakonu. Ako se sviđa svima drugima, mora i nama. Sigurno je da će se nove odredbe negativno odraziti na naše poslovanje, ali ćemo u svakom slučaju nastojati sačuvati sva radna mjesta, izjavio je Josip Bakmaz, vlasnik lanca s 60 trgovina diljem Zadarske županije i 300 zaposlenih.
Fraze trgovačkih lanaca
Ivica Surać, direktor “Saraga” navodi da su novi propisi dobrodošli te da se na poslovanje neće negativno odraziti.
– Neće biti viška radne snage, to su fraze iz pojedinih trgovačkih lanaca. Lažu koji kažu da za rad nedjeljom zapošljavaju dodatnu radnu snagu jer nedjeljom rade isti trgovci kao i drugim danima. Svi oni ostaju u firmi samo što ubuduće neće raditi i nedjeljom. Nadalje, velika je laž da će pasti prodaja. Jer ako nitko neće raditi nedjeljom, ono što bi se kupilo nedjeljom ubuduće će se kupovati subotom. Nigdje u Europi prehrambeni dućani ne rade nedjeljom, pa mislim da ne trebaju ni kod nas, ističe Surać.
Većina zaposlenika pa tako i prodavačica jednog kvartovskog dućana u Zadru, novi Zakon o trgovini svesrdno pozdravlja.
– Radila sam 3 od 4 nedjelje u mjesecu te nove odluke itekako podržavam. Ne, ne bojim se otpuštanja jer naš vlasnik čak traži nove zaposlenike, kazala je trgovkinja dok je mušterija istog dućana prema novim odredbama bila skeptična.
– Mislim da to nije pametno. Ako netko odnekud doputuje, neće imati gdje kupiti hranu. Mi smo turistički grad. Ja sam za rad nedjeljom, a trgovce neka se tog dana plati dvostruko, mišljenja je naša sugovornica.
Posjetili smo još jedan manji dućan gdje su i šefica i tri djelatnice koje smo pitali za mišljenje bili jedinstvene u ocjeni da je novi Zakon o trgovini pozitivan.
– Jedva sam dočekala! Doduše, bojim se da bi moglo biti otpuštanja radnika. No opet gledam na to da smo turistički grad i moja novogodišnja želja je da ovaj dućan i u sljedećoj godini opstane s istim brojem radnika. Svi govore o važnosti obitelji i o njenom očuvanju. Činjenica da radeći nedjeljom žena mora zapostaviti obitelj. Novim su Zakonom konačno na red došli interesi obitelji, komentirala je voditeljica dućana.
Sačuvati radno mjesto
– Sve pet! Odlično! Nedjelja je jedini dan za odmor, tako je i Bog odredio. Istina, bojimo se i da će biti otpušatanja, ali svejedno sam za novi Zakon, ističe prodavačica, a njena kolegica dodaje:
– Hvala Bogu! Drago mi je!
– Već 16 godina radim svaku drugu nedjelju, pa ne znam kako će biti kad svaka bude neradna. Pretpostavljam da se na dobro lako naviknuti. Strah me je otpouštanja jer čovjek bi danas sve radio samo da zadrži radno mjesto, mišljenja je treća trgovkinja.
Kupac Tomislav Borko iz Čakovca koji je u Zadar doputovao na proslavu Nove godine je, kako kaže, za i protiv novih odredbi.
– Ljudi bi se htjeli odmoriti i dobro je da će nedjeljom moći ostati kod kuće. Međutim, s druge strane u domaćinstvu uvijek nešto pofali i u tim slučajevima će biti nezgodno bez otvorenih dućana, komentirao je Borko.
Mladen Malta, predsjednik zadarskog Ceha trgovaca ističe da je i unutar samog Ceha velika podijeljenost s obzirom na novosti nakon 1. siječnja.
– Ovisno kojom se djelatnošću koji obrtnik bavi. Primjerice, onima koji prodaju bijelu tehniku je svejedno, a one koji imaju prehranu boli glava. Unutar članova velike primjedbe idu na onaj dio Zakona koji dozvoljava prodaju na benzinskim crpkama koje će time itekako profitirati. Radila se anketa među članovima Ceha trgovaca u svim županijama te je primjećena velika razlika između kontinetalnog i mediterantskog dijela. Kontinentalcima je manje-više svjedeno, a obrtnici u primorskom dijelu Hrvatske većinom negodoju zbog zabrane rada nedjeljom. Prvenstveno se pozivaju na turizam, jer, iako će se tijekom ljetnih mjeseci moći raditi do 14 sati, obrtnici se pitaju što će biti kad bude ružno vrijeme, a gradovi puni turista kojima se neće dati da troše novac, kazao je Malta koji dodaje da bi po njegovom osobnom mišljenju nedjeljom trebali raditi oni koji to žele i koji imaju interesa.
 


 ŠTO SE MIJENJA NAKON 1. SIJEČNJA?


Dugonajavljivani Zakon o trgovini koji obuhvaća zabranu rada nedjeljom na snagu stupa od 1. siječnja 2009. godine.
Nove mjere neće se odnositi na rad nedjeljom tijekom ljetnih mjeseci i u prosincu; od 1. lipnja do 1. listopada, te od 1. do 31. prosinca. Radno vrijeme nedjeljom u tom razdoblju biti će od 7 do 14 sati, a za vrijeme ostatka tjedna od 6 do 22 sata. Od 0 do 24 sata raditi će samo benzinske postaje i u sklopu njih prodavaonice na malo.