Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dani makedonskog filma u Zadru

Autor: Boris Kupčak

28.12.2009. 23:00
Dani makedonskog filma u Zadru

Foto: Sebastian GOVORČIN



U organizaciji Makedonskog kulturnog društva “Biljana” u prostorijama “Zadarske dijabetičke udruge” sinoć je održana projekcija filma “Elegija za tebe” Vasila Zafirčeva i Danča Stefkova.
Sinoćnja projekcija bila je prva u sklopu trodnevne manifestacije “Dani makedonskog filma”.
– U tri dana prikazujemo tri filma, a “Elegija za tebe” je film o životu Koče Racina. Filmove smo dobili u zadnjem trenu, tako da nismo imali priliku organizirati projekciju u GKZD ili Znanstvenoj knjižnici te smo se odlučili za udrugu u kojoj se sastajemo, kazala je predsjednica društva Mirjana Majić dodajući kako se nada da će ovim projekcijama ljudi moći vidjeti noviju makedonsku kinematografiju. Glumci i redatelji filmova su mladi, a za sobom imaju već nekoliko vrijednih nagrada.
Predsjednica MKD “Biljana” kazala je i kako makedonska kinematografija doživljava svojevrsni procvat, počevši s Labinom Miteskom koja iza sebe ima već tri vrijedne nagrade, kao i drugim redateljima i glumcima.
– Imali smo priliku ove godine dovesti u Zadar i eminentne stručnjake iz makedonske kinematografije, ali sredstva su nam ograničena. Kako je kriza i kod nas, a Makedonija je još siromašnija, nismo to uspjeli realizirati, kazala je Mirjana Majić dodajući kako je ovaj program ostvaren sredstvima iz državnog proračuna Vlade RH, posredstvom Savjeta za nacionalne manjine.
– Svake godine pišemo programe Savjetu za nacionalne manjine pri Vladi RH. Imali smo programe za Dane makedonske kulture, programe za etno, literarnu i kazališnu radionicu, kao i makedonski film. U suradnji sa Zajednicom Makedonaca imali smo izložbe, a godišnje ostvarujemo preko pet programa i više, kazala je Majić dodajući kako su imali i dodjelu darova djeci i unučadi članova, a uz to su imali i večer poezije makedonskih pjesnika koji žive u RH.