Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Igrači su zaslužili veću podršku i toleranciju na greške

28.12.2010. 23:00
Igrači su zaslužili  veću podršku i  toleranciju na greške


Zvezdi, koja je posljednja na tablici i u sastavu ima tri Amerikanca, dođe 5-6 tisuća navijača i navija cijelu utakmicu. A mi imamo naše dečke, koji igraju prve ozbiljnije minute, bore se, daju sve od sebe, a nemaju ni približno takvu podršku. Znam da ti dečki griješe, ali to je normalno i na to treba računati


Prvi dio NLB lige  košarkaši Zadra završili su pri  dnu tablice, na 13. mjestu.  Imaju isti omjer (4-9) kao i  posljednja Crvena Zvezda, ali  za čak 91 poen bolju koš razliku, te vrijednu pobjedu od  13 razlike u direktnom okršaju  u Pioniru. Zanimljivo, kada je  o koš razlici riječ, Zadrani  (-10) su na visokom petom  mjestu, no slaba im je to utjeha. Sigurno bi bili sretniji da  su par utakmica izgubili većom  razlikom, a poneku dobili u  dramatičnim završnicama, u  kojima su u pravilu gubili.  Unatoč tome, imali su veliku  priliku godinu zaključiti s tri  uzastopne pobjede i u mnogo  boljem raspoloženju dočekati  drugi dio sezone. No, nakon  velikih pobjeda protiv Partizana kod kuće i Hemofarma u  gostima, te plasmana u drugi  krug Eurochallenge kupa, protiv Širokog su na domaćem  terenu odigrali jednu od najlošijih utakmica i zasluženo izgubili.
– Taj nam je poraz baš teško  pao, naročito jer nije prvi put  da nakon pobjede u gostima  izgubimo doma. Loše smo otvorili utakmicu i to je sigurno  jednim dijelom posljedica  umora. Kasnije, kada smo ih  malo stigli i pritisli, jednostavno su imali preveliku prednost da bi mi preokrenuli i  pobijedili – ukratko će o utakmici Danijel Jusup.
Nema pritiska na loptu
Trener Zadra smatra da je  problem sljedeći.
– Na domaćim utakmicama  nedostaje nam dimenzija pritiska na loptu, da kroz obranu  promijenimo ritam. U gostima  to i nije toliko potrebno, jer se  tamo može pobijediti na drugačiji način. Ali kod kuće se ne  dobiva ovisno o tome hoćemo  li pogoditi šut ili ne, nego baš  tim pritiskom. Treba ubrzati  igru i obranom natjerati protivnika na grešku i na takav  način doći do bodova. Mi to  nemamo.
Zašto?
– Prije svega zato što nam  nedostaje igrača, a i ovi koji su  tu, nisu profil igrača koji će  pritiskati loptu. Ni Jakov ni  Car. Zato bi nam jako dobro  došao jedan  igrač u vanjskoj  liniji, koji će napraviti taj potreban pritisak.
Nije li se utakmica sa Širokim mogla odigrati nakon  Božića, umjesto u četvrtak, samo dva dana nakon susreta s  ciparskom Ethom?
– U relativno kratkom vremenu smo odigrali nekoliko  utakmica i vidim da je bilo  dosta rasprave oko toga zašto  smo sa Širokim igrali 23. prosinca. Taj termin je određen  prije tri mjeseca, jer sam smatrao da nije u redu igrati na  Božić. S obzirom da je prvotni  termin utakmice četvrtfinala  kupa bio 28. prosinca, odlučili  smo igrati prije Božića. Da  smo znali da će se kup utakmica odgoditi za siječanj, normalno da bi igrali kasnije. To je  sve posljedica komplicirane situacije i nedostatka novca,  zbog čega nismo mogli platiti  igrače pa je onda naknadno  odgođen kup i otvorila se rupa  u kalendaru. Osim toga, u vrijeme kada smo utakmicu sa  Širokim pomaknuli dva dana  prije Božića, imali smo i nešto  širi roster.
Bolje vani nego kući
Dvaput je Zadar do sada,  nakon dvije vezane pobjede,  gubio utakmice kod kuće i to  protiv protivnika koje je definitivno mogao pobijediti. A  nije, prvenstveno zbog svoje  jako loše igre. Prvi takav  slučaj bio je nakon pobjeda  protiv Nymburka i Zvezde, kada je na Višnjik stigao Radnički, a drugi sada protiv  Širokog. Psihologija ili?
– Utakmica s Radničkim je  došla nakon deset dana, dakle  tada nije bilo umora pa ne  možemo usporediti ta dva  primjera. Ali sigurno je tu ulogu odigrao i neki psihološki  faktor. To su mladi dečki, koji  se u takvim situacijama jednostavno trebaju znati ponašati. Osim toga, puno lošije  igramo kada od početka gubimo, naročito kući. Teško se  vraćamo u igru. To je sigurno  jednim dijelom zbog neiskustva. Druga stvar je što se, kada  počnemo gubiti, stvori takav  pritisak i nervoza u dvorani da  je tim dečkima jako teško igrati.
Istina. Htjeli mi to priznati  ili ne, publika je ove sezone  Zadranima više odmogla nego  pomogla. Iako su je i trener, a  najviše igrači pozivali u pomoć  atmosfera nikada nije bila  prava. I ne mogu opravdanja  biti ni slabi rezultati ni loše  igre ni novčani problemi ni  dvorana u kojoj je mnogo teže  stvoriti pravu atmosferu nego  u Jazinama. U najtežim trenucima, kada bi Zadrani trebali stati uz momčad, u kojoj  igra većina domaćih igrača,  oni to nisu napravili. Baš suprotno. I ono malo publike što  bi došlo u dvoranu, puno je  češće negodovanjem stvaralo  nervozu kod svojih igrača, nego kod protivnika.
– To je ono što mi najviše  smeta. Zvezdi, koja je posljednja na tablici i u sastavu ima  tri Amerikanca, dođe 5-6 tisuća navijača i navija cijelu  utakmicu. Bodre svoj klub, bez  obzira na sve. A mi imamo  naše dečke, koji igraju prve  ozbiljnije minute, bore se, daju  sve od sebe, a nemaju ni približno takvu podršku. Znam  da ti dečki griješe, ali to je  normalno i na to treba računati. Na kraju krajeva i Cibona  sada ima veću podršku navijača, bez obzira na loše rezultate. Oni imaju manje pobjeda nego mi ove sezone, ali  svejedno imaju nekakvu podršku. Mislim da su naši dečki  zaslužili malo veću podršku i  toleranciju na grešku – smatra  Jusup.
Odlasci i dolasci
Je li se do sada mogao ostvariti bolji rezultat?
– Mislim da smo mogli bolje.  Nekoliko utakmica smo izgubili u egalu, naročito one na  početku sezone. Sigurno su  nas u tom razdoblju poremetili  odlasci igrača. Međutim, sve je  to bilo na vrijeme. Greer je  otišao prije početka lige, Golemac nešto kasnije, a mnoge  momčadi sada mijenjaju  igrače. To se radi tijekom čitave sezone. No to nas je moglo  malo izbaciti, ali ne baš toliko.  Već onda smo trebali dovesti  nekoga, tko će nam donijeti  određenu kvalitetu i širinu, koja je neophodna da bi ovi dečki  išli naprijed.
Pribojava li se trener da bi u  nastavku sezone, zbog financijskih problema, mogao ostati bez nekih igrača? Primjerice Cara, koji igra u  odličnoj formi i sigurno ima  ponuda, te jedinog stranca  Browna.
– Ne. Zato smo i napravili  ovakvu selekciju momčadi.  Gledali smo da su ti dečki karakterni i da neće, nakon prve  neisplaćene plaće, otići drugdje. Bez obzira na sve, mislim  da mi na terenu izgledamo kao  tim, nemamo štrajkova i problema, koje imaju neki drugi  klubovi. Kod nas se nitko ne  buni, jednostavno radimo,  šutimo i borimo se. A da smo  zadržali Greera i Golemca, tko  bi ih platio? Nisu to loši igrači,  ali ih s obzirom na financijsku  situaciju ne bi mogli platiti. I  tko zna što bi onda bilo. Dakle,  problem je u tome što mi ove  godine financijski nismo mogli  podnijeti takav teret. Novca  nema, a zašto je to tako, trebate pitati nekoga drugoga.
Nedostatak  objektivnosti
Trener Zadra prisjetio se  još nečega.
– Sjetimo se Splita u sezoni  2006./2007., koji je također  imao dosta mladih igrača i par  stranaca pa su gubili po 30  razlike u gostima i na kraju su  imali samo dvije pobjede. A  naši dečki se bore i u svakoj  utakmici su blizu pobjede, na  pola koša. I imamo četiri pobjede. Treba biti objektivan. Da  je bilo malo više objektivnosti,  možda bi sada imali i koju  pobjedu više. Osjećam da je  strašan teret i pritisak na mojim igračima, naročito kući.
Upravni odbor je, u nešto  izmijenjenom sastavu, s novim predsjednikom Edvinom  Šimunovom na čelu Jusupu  izrazio podršku.
– Došli su neki novi ljudi.  Onoliko koliko ih poznajem,  mislim da imaju jedan sportski  pedigre. Dobro je da se Upravni odbor malo osvježio, kako bi  se dala nova energija, koja je  neophodna. Jer jako je teško  funkcionirati na ovakav način,  kako je bilo ove godine. Zato  smo svi skupa malo frustrirani.  Igrači i ja nismo dobili plaću  dugo vremena, a svaku utakmicu se maksimalno borimo i  još nas naša publika vrijeđa. To  nije lako izdržati. I ovaj minimalni budžet koji imamo ne  možemo realizirati, a uz to nas  još i vrijeđaju. To nije u redu.
Drugi krug Eurochallenge  kupa, gdje će Zadar igrati protiv ruskog Lokomotiv Kubana,  belgijskog Oostendea i češkog  Prostejova, počinje 18. siječnja, no ta će priča još neko  vrijeme biti u drugom planu.
– Normalno je da imamo  ambicije, ali pitanje je koliko je  to realno. Ako nikoga ne dovedemo, jednostavno ćemo  morati  preskakati neke utakmice i koncentrirati se na NLB  ligu, kako bi osigurali ostanak  što je ipak najvažnije – zaključio je trener Zadra.


Čeka se Mason, traži se centar




Danas bi moglo biti poznato hoće  li Zadar u novu godinu ući jači za  Chestera Masona, 29-godišnjeg  američkog razigravača, koji je prošle  sezone bio najkorisniji igrač NLB  lige, a prvi dio ove sezone odradio je  u latvijskom Ventspilsu. Masonu je  poslan potpisani ugovor te se čeka  njegov odgovor, a ako sve bude  prema planu, budući da su klub i  igrač u kontaktu već neko vrijeme,  ishod bi trebao biti pozitivan.
– Moje je mišljenje da nam trebaju  dva igrača, jedan na poziciji razigravača i jedan u reketu. Tu nema  dvojbe. Već s jednim pojačanjem bili  bismo drastično drugačiji, a kamoli s  dva. Ovi igrači su napredovali i da  sada imamo još dva kvalitetna  igrača, odmah bi bila drugačija slika.  Primjerice, kao što je Cibona lani  imala Tomasa i Gordona, koji su  radili razliku i sve ostale činili boljima  – kaže trener Zadra.


Drago mi je zbog Morovića


Po završetku prošle sezone, Jusup nije htio zadržati u momčadi Vedrana  Morovića. Zadarski je razigravač tada potpisao za Široki, gdje je prvi dio  sezone odigrao u sjajnoj formi. Trenutno je osmi u poretku za najkorisnijeg  igrača lige, deseti na listi strijelaca i treći asistent, te je odigrao ključnu ulogu  u svim pobjedama svoje momčadi, uključujući posljednju u Zadru. Je li bila  pogreška pustiti takvog igrača?
– Mislim da je Vedran zaslužio da bude prvi “playmaker”, a ne da ulazi s  klupe. Treba mu ta sloboda i to se sada pokazalo. Moja procjena je tu bila u  redu, samo što sam ja između njega i Vladovića, odabrao Jakova. Je li to bila  greška ili nije, o tom potom. Nisam siguran da bi njih dvojica mogli dobro funkcionirati zajedno, jer oboje traže slobodu i ulogu prvog razigravača. To je  moje mišljenje, a drago mi je da Vedran igra dobro – kaže Jusup.


Ključ je u kontinuitetu


Prvi dio NLB lige potvrdio je  da će ona ove sezone biti vrlo  izjednačena. Pozitivna iznenađenja do sada su svakako bili  Budućnost (9-4), Krka (8-5),  Široki (8-5) pa i Cedevita, kada  se uzme u obzir prolazak u drugi  krug Eurokupa.
– Budućnost već par godina igra  odlično, jer zadržava kostur  momčadi i sistem rada koji u  kontinuitetu donosi rezultat. Isto  vrijedi i za Krku. Sada zamislite da  su Zadru primjerice ostali Ružić i  Perić. Imali bi sigurno tri-četiri  pobjede više. To bi nam donio  kumulirani rad od prošle i ove  sezone. A to nije bilo moguće, zato  što nema novaca – ističe Jusup.


Ušteđeni novac


Kada je o financijama riječ,  Jusup je istaknuo još nešto.
– Smeta mi što se stalno apostrofira da se na Greeru i Golemcu potrošilo 100 tisuća eura.  To je istina, ne bježimo od toga da  se taj novac krivo potrošio. Ali s  druge strane se ne govori da se  na Periću zaradilo 260 tisuća eura  i da se uštedilo oko 200 tisuća  eura od prvog mjeseca, kada sam  ja došao, do kraja prošle sezone.  Mislim da smo ove godine za klub  napravili puno, naročito u financijskom dijelu, jer se strahovito  puno novaca uštedjelo. Zamislite  sada da, uz ove dugove koje  moramo vratiti da bi mogli igrati  kup, još imamo igrača od 200  tisuća eura. Tko bi to platio?  Dakle, mi se moramo stisnuti s  ovime što imamo, plaćati dugove, koje je netko prije napravio  i još pljuju po nama. Mislim da to  nije u redu. To je zloća, koje ne  vodi ničemu dobrome.