Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ministri kulture i obrane jačat će gospodarstvo?

28.12.2010. 23:00
Ministri kulture i obrane jačat će gospodarstvo?


Božidar Kalmeta potvrdio se kao možda najjači igrač u Vladi. Njega je krajem prošle godine, nakon željezničke nesreće u Zagrebu, premijerke htjela smijeniti, o tome je čak javno govorila. No, Kalmeta je pokazao zube i Jadranka Kosor je lakonski prozvala novinare da su je krivo shvatili


Premijerka Jadranka Kosor jučer je održala  radni sastanak s petero novih  članova Vlade nakon kojeg je  novinarima rekla da je “iznimno zadovoljna tim sastankom”. Dodala je da je bilo  riječi i o vrlo konkretnim prijedlozima mjera. “Mogu vam  za sada jedino otkriti da ćemo  odmah poslije Nove godine  osmisliti program za osvajanje  svakog mjeseca. Zadat ćemo si  za svaki mjesec program koji  ćemo nastojati, vjerujem i ispuniti”, izjavila je predsjednica  Vlade.
Saborski zastupnici danas  će izglasati povjerenje Domagoju Miloševiću, Martini Dalić, Davoru Božinoviću, Branku Bačiću i Jasenu Mesiću,  ljudima koji su pristali ući u  Vladu ni godinu dana prije  parlamentarnih izbora, te Petru Čobankoviću i Gordanu  Jandrokoviću koji su u toj Vladu promaknuti na dužnosti  potpredsjednika. Tako će epilog dobiti prva rekonstrukcija  kabineta Jadranke Kosor koja  se protegnula kroz tri mjeseca,  uz aktivno sudjelovanje medija.
Vrlo su fluidni službeni razlozi odlaska iz Vlade četvero  ljudi koji su u njoj bili sedam  godina. Premijerka je naglasila kako je željela osvježiti  gospodarski tim, kako bi se  krenulo u realizaciju tridesetak kapitalnih infrastrukturnih  projekata, kao i dati dodatni  poticaj privođenju kraju pristupnih pregovora s EU. Ali,  zašto su onda, primjerice, iz  Vlade istjerani ministar obrane i ministar kulture, kakve  veze ti resori imaju s navedenim ciljevima rekonstrukcije? Jadranka Kosor odlučno je  odbacila nagađanja da su joj  istrage Mladena Bajića krojile  listu za ministarske smjene.
Božidar Kalmeta potvrdio  se kao možda najjači igrač u  Vladi. Njega je krajem prošle  godine, nakon željezničke  nesreće u Zagrebu, premijerke htjela smijeniti, o tome je  čak javno govorila. No, Kalmeta je pokazao zube i Jadranka Kosor je lakonski  prozvala novinare da su je  krivo shvatili. U međuvremenu u Kalmetinom su resoru  bujale afere, direktori javnih  poduzeća koji spadaju u njegovo ministarstvo punili su  Remetinec, a moćnom Zadraninu to nije ni najmanje štetilo. Rekonstrukcija ga nije ni  okrznula.
Političko uskrsnuće Jasena  Mesića također je vrijedno divljenja. Ivo Sanader ga je izvukao iz anonimnosti postavio  za predsjednik HDZ-a u Zagrebu. Kasnije je stranka Mesića kandidirala i za gradonačelnika, doživio je težak poraz. Ubrzo po Sanaderovom  izbacivanju iz HDZ-a, Mesić  je smijenjen. Sve je upućivalo  da je njegova kratkotrajna i  iznenadna politička karijera  okončana. No, odjednom evo  Mesića za ministra. Svaka čast  Jasene.
 


Enigma Šuker




Eliminacija Ivana Šukera posebna je enigma. Taj je čovjek  sedam godina vodio brigu o državnim financijama i radio ono što su  od njega tražili premijeri, prvo Ivo  Sanader, a zatim Jadranka Kosor.  Prije mjesec dana Sabor je usvojio  državni proračun za 2011. godinu  o kojem je premijerka vrlo pohvalno govorila. No, unatoč tome  Šuker je smijenjen. U nedavnom u  intervjuu Novoj Tv, on je na pitanje  je li mu svega dosta, izjavio da nije,  da je njemu čast služiti domovini i  da se nada da će to i ubuduće  činiti. Međutim predsjednica Vlade  ocjenila je da se Šuker “prilično  umorio”.