Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nagrada za životno djelo HOO-a u ruke Ive Mustaća

28.12.2010. 23:00
Nagrada za životno  djelo HOO-a u ruke  Ive Mustaća


Ovo nije priznanje samo meni, već i klubu koji smo svi zajedno stvorili. To nije samo moja zasluga, već je puno ljudi dalo svoj doprinos da je Uskok danas to što jest – kazao je Ive Mustać


Ne događa se  baš često da zadarski sportaši ili sportski djelatnici dobivaju priznanja na nacionalnoj razini. Ne događa se  baš često ni da su uopće  nominirani za neka godišnja  priznanja. Zadnjih godina uz  rukometaše reprezentativce  praktički se samo jedriličari  penju na pozornicu Velikog  dana hrvatskog sporta. Pavle  Kostov i Petar Cupać (Uskok) svojom su nesebičnom  gestom na Olimpijskim igrama u Kini, kada su Dancima  posudili svoj brod u finalu,  zavrijedili priznanje za “fair  play” 2008.  Šime Fantela i  Igor Marenić (Sv. Krševan)  proglašeni su “nadama godine” u muškoj konkurenciji  2005. Godinu dana prije JK  Uskok je kao udruga dobio  nagradu Matija Ljubek za  životno djelo. A 2000. nakon  što je osvojio naslov svjetskog kadetskog prvaka Šime  Fantela (Sv. Krševan) je prvi  put proglašen za “nadu godine”. Ove godine, u ponedjeljak na velikoj godišnjoj  svečanosti Hrvatskog olimpijskog odbora u Zagrebu,  među laureatima za životno  djelo nagrade Matija Ljubek  našao se i predsjednik Jedriličarskog kluba Uskok Ive  Mustać.
– Bilo je zaista lijepo, bila  je ugodna atmosfera, svečarska, puno sportaša, poznatih  ljudi. Kad su mi prvi put  rekli da sam dobio ovo priznanje bio sam zaista uzbuđen, jer kad ti kažu da si  dobio nagradu za životno  djelo to onda znači da si  nešto i učinio. Ali ovo nije  priznanje samo meni, već i  klubu koji smo svi zajedno  stvorili. To nije samo moja  zasluga, već je puno ljudi  dalo svoj doprinos da je  Uskok danas to što jest.  Čovjeku naravno godi kad  netko prepozna njegov rad,  pogotovo što je jedrenje čisto amaterski sport, ovo je  pomaganje regiji, gradu i  jedriličarskom sportu – kaže  zadovoljno prvi čovjek kluba  s Vitrenjaka.
Ive Mustać u Uskok je  došao još krajem sedamdesetih, jedan je od zaslužnih što se klub s lokacije  gdje je danas zgrada Tankerkomerca preselio u Vitrenjak. Tada je bio član  Izvršnog odbora kluba. Na  funkciji predsjednika Uskoka je zadnjih deset godina,  teče mu treći mandat zaredom.
– Cijeli život sam vezan uz  more, od djetinjstva pa do  danas, profesionalno i osobno i bilo je logično da sam se  našao u ovom sportu i ovom  klubu – rekao nam je Mustać.
Upravo zadnjih desetak  godina u povijesti Uskoka su  vrijeme velikog razvoja i  napretka, kako rezultatski,  tako i infrastrukturno. Prije  toga zadarsko jedrenje nije  imalo neku značajnu ulogu  ni u Hrvatskoj, a kamoli u  svijetu.
– Uskok je danas prerastao  razinu malog kluba i mislim  da je vrijeme da se reorganiziramo sukladno mogućnostima koje nam daje  Zakon o sportu. Klub je  neprofitna organizacija, ovaj  prostor se ne smije komercijalizirati, treba ostati otvoren za građane, a tako će i  biti. Sve smo napravili da  stvorimo klub koji može sam  sebe financirati, to nam je  glavni cilj, da imamo zajamčenu financijsku sigurnost za razvoj jedrenja. Voljeli bismo da klub bude  svjetskog nivoa, tu smo negdje, treba dograditi još malo  infrastrukturu. Na Olimpijskim igrama 2008. imali smo  predstavnike, na sljedećim  OI možda ćemo imati i dvije  posade, a to je zaista rijetkost za jedan klub. Kad se  dobro radi rezultati ne izostaju – smatra Mustać.
A predsjednika uprave  Tankerske plovidbe svaki  dan se može sresti na Vitrenjaku, iako on ovu svoju  dužnost obavlja isključivo  volonterski.
– Raduje me doći u klub i  ovdje provodim svo svoje  slobodno vrijeme. Raduje  me što je ovo jedan prelijepi  prostor, što je uredan, a  posebno sam sretan ljeti kad  se skupi onaj pusti svit, onda  mi je srce na miru jer vidim  da svatko može na Vitrenjaku ugodno provesti vrijeme,  da je ljudima ovdje lijepo.  Veseli me vidjeti dječicu kako se igraju, našu djecu u  školi jedrenja i ove veće, a  oni su za mene isto djeca,  koji putuju po cijelom svijetu. Nema značajnije regate  na svijetu na kojoj mi nismo  nastupili. Šire svoje horizonte naši sportaši i ponosan  sam što smo to sve mogli  napraviti i na sve što smo  stvorili – zaključuje Mustać.
Iako je dobio priznanje na  životno djelo nikako nije kraj  angažmanu Ive Mustaća u  JK Uskok. Za početak treba  odraditi dva velika svjetska  prvenstva koja će Zadar i  Uskok ugostiti 2011. i 2012.  godine.
 


Fantela/Marenić nominirani za posadu godine




Na Velikom danu hrvatskog sporta 2010. Šime Fantela i Igor  Marenić, jedriličari zadarskog Svetog Krševana, nominirani su bili u  kategoriji posade godine, zahvaljujući bronci osvojenoj na Svjetskom  prvenstvu klase 470 u srpnju u Nizozemskoj. Njihov trener Edo  Fantela bio je nominiran u kategoriji za trenera godine. Iz nepoznatih  razloga izostala je nominacija Antonele Kačan (Uskok) u kategoriji  ženske nade godine. Naime, Bartul Plenković iz Starog Grada na  Hvaru, koji je kao i Kačan osvojio brončanu medalju na europskom  juniorskom prvenstvu klase Laser 4.7 nominiran je u muškoj  konkurenciji za nadu godinu, pa stoga još više čudi zašto Kačan nije  bila među nominiranim mladim sportašicama.


 


Dodjela nagrada


Najbolja atletičarka svijeta Blanka  Vlašić i osvajač dviju srebrnih medalja s olimpijskih igara u Vancouveru skijaš Ivica Kostelić izabrani su u ponedjeljak za sportašicu  i sportaša godine u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora.
Prema kriterijima HOO-a najuspješnija ženska ekipa bila je hrvatska reprezentacija u samostrelu,  dok je najuspješnija momčad hrvatska vaterpolska reprezentacija, a  najuspješniji sportski par, štafeta ili  posada muški veslački četverac na  pariće.
“Na početku programa prikazane  su slike od prije deset godina kada  sam primila nagradu za najveću  nadu, i još uvjek sam tu, jer tako  tata. Ponosna sam ne samo zbog  sebe, već i zbog svog tima, i nikad  dovoljno zahvale njima. Prije nagrade za sportašicu godine, dobila  sam i priznanje za promicanje Hrvatske u svijetu, što mi također  puno znači, jer kad ste na borilištu  ponekad vam se čini da ste sami, ali  to nije tako, jer iza vas stoji cijela  nacija”, izjavila je Blanka Vlašić,  koja je i treću godinu zaredom proglašena za sportašicu godine u izboru HOO-a,
Naš najbolji skijaš Ivica Kostelić  preuzevši nagradu za sportaša godine kazao je: “Iznimna mi je čast biti  dio hrvatske olimpijske obitelji i vidjeti sve prijatelje i velike sportaše.  Uvijek mi je čast braniti naše boje,  kao što je to bilo mnogima prije  mene. Biti dio nekog društva i poistovjetiti se s time daje vam posebnu  snagu”.
Dobitnici najviše nagrade HOO-a,  koja nosi ime proslavljenog kanuista Matije Ljubeka, za 2010. godinu  su: Lino Červar, Janko Goleš,  Duško Krstulović, Ive Mustać i Miroslav Žmego Poljak.
“Često se govori da sport nije  kultura, a kultura nije samo glazba,  film, kazalište, književnost, slikarstvo ili bilo koja druga umjetnost.  Kultura su sva elitna dobra i aktivnosti jednog naroda, a hrvatski  sport je itekakvo elitno dobro koje  promovira našu državu i kulturu  hrvatskih građana. Sport podiže dostojanstvo, ponos i držatvornost, a  to nam je nerijetko zamrlo. Olimpizam ne promovira samo grčku  božicu pobjede, već sinergiju sporta, kulture i obrazovanja, nudeći  novi oblik života, a to je radost”,  kazao je najbolji hrvatski rukometni  trener Lino Červar.
Najveće hrvatske sportske nade  su judašica Barbara Matić i plivač  Ivan Capan, dok je nagradu za trenera godine dobio Ante Kostelić.
“Ponosan sam na to što sam član  hrvatske olimpijske obitelji, jer mislim da je to za jednog sportaša  najviše što može postići. Biti  počašćen u svojoj zemlji za mene je  nešto najviše što sam mogao ostvariti”, rekao je Ante Kostelić.
Posebno priznanje za promicanje  Hrvatske u svijetu dobila je Blanka  Vlašić, dok je Ivanu Baliću uručen  trofej “Sport – inspiracija mladima”.
Posthumno je za iznimna ostvarenja u rukometu posebnim priznamjem HOO-a nagrađen rukometni trener i izbornik Velimir Kljaić, dok  je nagradu HOO-a za fair-play u  2010. godini dobio Jedriličarski  klub “Labud” iz Splita.
“Moramo biti ponosni na ostvarene uspjehe naših športaša u  2010. godini jer su oni na raznim  natjecanjima, a među njima su najvažniji bili nastupi na ZOI u Vancouveru i prvim olimpijskim igrama  mladih u Singaruru, osvojili čak 287  medalja”, kazao je predsjednik  HOO-a Zlatko Mateša.
Proslava Velikog dana HOO-a,  kojim se tradicionalno obilježava  priznanje krovne organizacije hrvatskog sporta od Međunarodnog  olimpijskog odbora, održana je u  nazočnosti brojnih sportaša i sportskih djelatnika, te predsjednika  države i Sabora, Ive Josipovića i  Luke Bebića, u Koncertnoj dvorani  Vatroslav Lisinski.