Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Novim brodom policija će nadzirati Podvelebitski kanal

28.12.2010. 23:00
Novim brodom policija će  nadzirati Podvelebitski kanal


Nakon tri navigacijske vožnje zapovjednik najnovijeg broda u vlasništvu zadarske Pomorske policije Emil Bačić kazao je kako je zadovoljan njegovim maritimnim karakteristikama. Brod će se do ljeta koristiti u Podvelebitskom kanalu za sve policijske poslove


Zadarska Pomorska policija od utorka je bogatija za još jedan brzi brod  namijenjen plovidbi unutarnjim morskim vodama i teritorijalnim morem. Riječ je o  još uvijek bezimenom motornom brodu SAS Vektor 950,  proizvedenom u Zadru, kojeg  su jučer vožnjom uz Istarsku  obalu javnosti predstavili zapovjednik broda Emil Bačić,  mornar Joso Fabijanić i Davor  Škibola, načelnik Pomorske  policije PU zadarske. Brod će,  kako su istaknuli, svoje ime  dobiti vrlo skoro, a odabrat će  ga zapovjednici ostalih brodova po već ustaljenoj praksi.
– Ovaj osam metara dug  brod opremljen s dva motora  od po 230 kilowatta marke  Yanmar postiže brzinu i do 36  čvorova što znači da mu uz  normalne vremenske uvjete  treba oko 45 minuta da stigne  iz Zadra do Silbe. No, za  početak će se koristiti u Podvelebitskom kanalu na svim  poslovima pomorske policije,  od hvatanja nezakonitih ribolovaca do traganja i  spašavanja – ponosno je istaknuo Škibola predstavljajući najmlađeg člana flote koji  će do ljeta biti smješten u  marini Šimuni na otoku Pagu.  Potom će se, zbog svoje brzine  i opremljenosti, angažirati na  poslovima preventive, ali i  kažnjavanja nautičara u nedozvoljenom glisiranju na području zadarskog arhipelaga.
– Brod ima fantastične performanse i svu potrebnu opremu, pa čak i više no što je  potrebno. Osim popratnih generatora ima i pumpe za manje požare prilagođene i za  korištenje morske vode – pohvalio je zapovjednik Bačić  brod, ističući kako je to izuzetno važno s obzirom da policija najčešće prva dolazi na  mjesto pomorskih nesreća.  Ne krijući svoje oduševljenje  Bačić je istaknuo kako mu je  brod sve bolji što ga više upoznaje, a nakon svega tri probne  vožnje kazao je kako je brod  kao avion. Načelnik Škibola  promociju ovog broda iskoristio je i za najavu proširenja  flote za još dva nova broda  koja bi trebala biti isporučena  do kraja 2011. godine.