Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pred crkvom Sv. Ilije pronađene tri vrijedne ikone

28.12.2010. 23:00
Pred crkvom Sv. Ilije  pronađene tri vrijedne ikone


Protojerej-stavrofor Petar Jovanović pred vratima crkve pronašao je tri ulja na platnu i to s likom Isusa Krista na platnu veličine 72×62,5 cm, s likom Bogorodice koja drži malog Isusa u naručju veličine 73×68,5 cm, te s prikazom svetog Vasilija Osteškog na platnu dimenzija 40×31 cm


Tri vrijedne ikone,  ulja na platnu, osvanule su u utorak ujutro pred vratima pravoslavne crkve Svetog Ilije u Zadru.  Pronašao ih je, a potom odmah o  tome i obavijestio zadarsku policiju protojerej-stavrofor Petar  Jovanović kojemu to nije prvi takav slučaj.
– I ranije sam pred vratima  crkve pronalazio ikone, razne sakralne predmete i vrijedne knjige. Ovaj put vraćena su tri ulja na  platnu i to s likom Isusa Krista na  platnu veličine 72×62,5 centimetara, s likom Bogorodice koja drži  malog Isusa u naručju veličine  73×68,5 centimetara, te s prikazom svetog Vasilija Osteškog na  platnu dimenzija 40×31 centimetara. Najčešće su to umjetnine  ukradene iz crkava na zadarskom  području, a pretpostavljam da ih  vraćaju upravo osobe koje su ih i  ukrale – kaže Jovanović koji je  prije dvije godine policiji prijavio  i krađu ikone svetog Nikole sa  zida crkve Svetog Ilije, a koja ni  do danas nije vraćena. Nisu  vraćene ni tri velike ikone na  srebrnom limu ukradene još tijekom Domovinskog rata kada su  vrata crkve bila konstantno otvorena, dok je dvije manje Interpol pronašao u Trstu prije dvije  godine, nakon čega su vraćene.
O motivu koji je svega tri dana  nakon katoličkog Božića ponukao nepoznatu osobu na ipak  hvalevrijedan čin, Jovanović nije  želio špekulirati, no dodao je kako se nada da je riječ o grižnji  savjesti jer je riječ o sakralnoj  umjetnini, a ne nemogućnost  pronalaska kupca što je uglavnom motiv krađe takvih predmeta.
– Ne može se sve unovčiti, a  neke stvari jednostavno nisu ni  vrijedne toga – kaže Jovanović  koji je jednom prilikom, prije svega osam godina, pred vratima  crkve pronašao čak 36 manjih  ikona izrađenih na srebrnom limu. U svojoj praksi imao je i  slučaj da mu je prišla jedna ženska osoba i vratila vrijednu, stoljetnu knjigu rekavši mu da ju je  samo čuvala.
– Takve knjige imaju svoju vrijednost, kako onu kulturnu tako i  materijalnu jer su kolekcionari  ponekad spremni za njih izdvojiti  pozamašne svote novca.  Međutim, nije mi jasno tko je i  zašto tijekom rata iz crkve ukrao  knjige rođenih, umrlih, krštenih i  vjenčanih. One nemaju materijalnu vrijednost – kaže Jovanović  kojemu to pričinja veliki problem  u situacijama kad vjernici zatraže  neki od spomenutih dokumenata. Nada se, kaže, kako će jednog  dana pronaći i te knjige pa makar  i pred vratima crkve.
Iz zadarske policije, koja je  umjetnine nakon dojave preuzela  i o pronalasku obavijestila Ministarstvo kulture, jučer se nije  moglo doznati ništa više o porijeklu, starosti i vrijednosti pronađenih ulja na platnu, a isto tako  niti iz resornog ministarstva.  Nešto više, kažu, znat će se nakon što stručnjaci odrade svoj  dio posla.
 


Sakralni predmeti česta meta lopovima




O stupnju u kojem je problematika krađe umjetnina prisutna u Republici  Hrvatskoj govori i podatak da se na službenim stranicama Ministarstva  unutarnjih poslova može pronaći posebna rubrika na tu temu.
– Podaci, kojima raspolaže MUP, pokazuju da je u vremenu od 1995.  do 2008. godine zabilježeno 1165 različitih kaznenih djela (krađe, teške  krađe, oštećenje, uništenje i nedopušteni izvoz spomenika kulture,  krijumčarenja, krivotvorenja, itd.), u kojima je oko 3930 različitih  umjetnina bilo predmetom kaznenog djela. Većina ovih predmeta (slike,  ikone, sakralni predmeti, amfore i dr.) ima obilježja kulturnog dobra – stoji  u priopćenju na službenim stranicama MUP-a s naznakom kako u  navedene podatke nije ubrojeno oko 300 objekata koji su potpuno  uništeni tijekom agresije na Republiku Hrvatsku i iz kojih je sustavno  opljačkan veliki broj izuzetno vrijednih predmeta kulturne baštine. Prema  pokazateljima Ministarstva kulture ukradeno je oko 30 tisuća predmeta, a  lopovima najatraktivniji predmeti pokazali su se umjetničke slike (80  posto), liturgijski predmeti (kaleži, raspela, kipovi, ornamenti s oltara),  drvene skulpture, stare knjige, rukopisi, arhivski dokumenti, staro oružje,  stari novac, stari nakit, stari namještaj, arheološki predmeti, amfore,  fragmenti kamene plastike, itd.


 


Umjetnine kradu zbog zarade, kupuju zbog sebičnosti


Crno tržište umjetnina funkcionira svuda u svijetu kao unosan biznis, a  želja za posjedovanjem umjetnina koje su jedinstvene u svijetu, koje nitko  drugi ne posjeduje, prerasta kod bogatih pojedinaca u motiv koji ne pita za  cijenu. Želja za sebičnim posjedom, bez obzira radilo se i o otuđenoj  umjetnini, jača je od svega – cijena i moral pri tome nisu važni! Kao i ostali,  i ovaj pojavni oblik ima svoje uporište u tamnoj strani ljudskog bića. Kada  bi navedene činjenice, koje su međusobno povezane u bizarnu simbiozu,  nekim čudom prestale postojati, kriminalitet ove vrste ne bi bio isplativ i  vjerojatno bi postojao kao marginalna društvena pojava. Krađe svih vrsta  umjetnina, od antičkih umjetnina, slika starih majstora, skulptura, raznih  antikviteta, umjetnički izrađenih zlatnih predmeta, starog namještaja,  dokumenata i sl. postaju, nažalost, pojava s kojom se moramo svakodnevno suočavati – navodi policija na svojim službenim stranicama.