Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sanaderovu zbirku preuzeo Muzej suvremene umjetnosti

28.12.2010. 23:00
Sanaderovu zbirku preuzeo  Muzej suvremene umjetnosti


Povjesničar umjetnosti, ovršitelj i policajci morali su popisati svaku umjetninu i pažljivo je spakirati u najlon kako ne bi došlo do oštećenja prilikom prijevoza u Muzej u kojem će umjetnine biti pohranjene. Svoje umjetnine Sanader procjenjuje na milijun i pol, a tužitelji na šest i pol milijuna kuna


Tijekom današnjeg dana trebala bi biti  poznata odluka izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u  Zagrebu u povodu žalbi odvjetnika bivšeg premijera Ive  Sanadera na odluke suda kojima je dozvoljena blokada nekretnina, umjetnina i računa u  vlasništvu njega ili članova njegove obitelji. Kako se može  doznati od Sanaderovih odvjetnika, žalba na odluku suda  o privremenoj mjeri oduzimanja umjetničke zbirke podnesena je tijekom jučerašnjeg dana. Par dana ranije, pak, podnesena je žalba na odluku o  blokadi nekretnina u vlasništvu Sanaderovog poduzeća  Alia Savjetovanje, kao i na  odluku o blokadi računa koji se  vode na njegovo ime i imena  članova njegove obitelji.
– Uskočke istrage su tajne,  pa ne mogu navoditi tvrdnje iz  žalbe. Smatram da nije bilo  potrebe za oduzimanjem nekretnina, jer su već bile popisane, međutim sud je donio  takvo rješenje i nadležne su ga  službe morale provesti – rekao  nam je Sanaderov odvjetnik  Goran Suić, dodavši da će danas u Salzburgu posjetiti Sanadera i izvijestiti ga o tome što  se događa u Hrvatskoj.
Cjelodnevna inventura
Sugovornici našeg lista iz  sudske vlasti kazali su nam,  pak, da se u kaznenom postupku pokretnine u pravilu  privremeno oduzimaju, a ne  ostavljaju se na korištenje okrivljeniku. U konkretnom  slučaju, USKOK je predložio  sudu da privremeno oduzme  obitelji Sanader zbirku umjetnina zbog sumnje da je stečena  kaznenim djelom, a sve zbog  mogućeg budućeg zahtjeva  Republike Hrvatske za odštetom. U pitanju je istraga koja  se protiv Sanadera vodi zbog  izvlačenja državnog novca preko Fimi-medije, ali treba podsjetiti da USKOK istražuje  ulogu Ive Sanadera u još nekim  predmetima, primjerice u  HEP-ovoj prodaji jeftine struje  TLM-u.
Zbirka umjetničkih djela  oduzeta u ponedjeljak od  obitelji Sanader prebačena je  u Muzej suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu gdje  će biti pohranjena do daljnjega. Cijeli postupak oduzimanja umjetnina potrajao  je gotovo 16 sati. Povjesničar  umjetnosti, ovršitelj i policajci morali su pribilježiti  svaku umjetninu, podatke o  njoj te je uredno spakirati u  najlon kako ne bi došlo do  oštećenja prilikom prijevoza  u MSU. Prve umjetnine iz  Sanaderove zbirke prebačene su u MSU tek nešto  prije ponoći. Iz MSU-a jučer  nismo uspjeli dobiti nikakve  informacije o tome gdje je  točno i na koji način pohranjena zbirka umjetničkih djela obitelji Sanader.
Imovinska kartica
Prema informacijama našeg  lista, tužitelji raspolažu procjenama da Sanaderova kolekcija umjetničkih djela vrijedi  oko 6,5 milijuna kuna. U svojoj  imovinskoj kartici Sanader je  prijavio pokretnine vrijedne  1,5 milijuna kuna. Taj podatak  jednako je prijavljen i u imovinskoj kartici koju je predao  nedavno kad je postao zastupnik te u imovinskoj kartici koju  je predao lani u srpnju kad je  odlazio s dužnosti. Sanader dakle svoje umjetnine ne procjenjuje na više od 1,5 milijuna  kuna, a k tome podaci iz imovinske kartice govore da se njegova zbirka nije povećavala ili  smanjivala otkad je dao ostavku na dužnost predsjednika  Vlade. Međutim, kako je otkrio Večernji list, imovinska  kartica Ive Sanadera nije točna  u dijelu u kojem tvrdi da je od  američkog sveučilišta godišnje  dobivao honorar od 25 tisuća  dolara. Prema Večernjem, njegov angažman na sveučilištu  Colombia bio je besplatan.
 


U garaži nije nađeno ništa




Jučer su policija i USKOK pretražili i garažni prostor koji pripada kući  u Kozarčevoj 21 koja je u vlasništvu Sanaderove supruge Mirjane i njenih  roditelja. Kako se neslužbeno doznaje, nije nađeno ništa od interesa  istražitelja. U USKOK-u još čekaju podatke što su, po zahtjevima za  međunarodnom pravnom pomoći, pronašle i vlasti drugih država u  kojima Sanader možda ima imovinu.