Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Turudić novi predsjednik Županijskog suda u Zagrebu

28.12.2010. 23:00
Turudić novi predsjednik  Županijskog suda u Zagrebu


Apsolutno ću nastaviti suditi. Vršitelj dužnosti sam ionako najviše godinu dana, u kojem roku mora biti proveden natječaj za predsjednika suda, rekao nam je Turudić potvrdivši da će i dalje biti i predsjednik uskočkog odjela na zagrebačkom županijskom sudu


Sudac Ivan Turudić od 31. prosinca ove godine  bit će novi predsjednik Županijskog suda u Zagrebu. Tako je  odlučio ministar pravosuđa  Dražen Bošnjaković, koji je Turudića imenovao za vršitelja  dužnosti predsjednika zagrebačkog županijskog suda.
Dosadašnja predsjednica zagrebačkog županijskog suda  Mirjana Rigljan još nije primila  rješenje o razrješenju s te dužnosti. U sud je, međutim, u petak  pristiglo Bošnjakovićevo  rješenje kojim se Ivan Turudić  imenuje za v. d. predsjednika.  Kako nam je objasnio ministar  Bošnjaković, riječ je o privremenom rješenju izazvanom spajanjem županijskih sudova u Zagrebu i Zlataru.
– Spajanjem sudova svim  predsjednicima prestao je mandat. Odlučio sam se za vršitelja  dužnosti, a to znači privremeno –  dok se natječajem ne odredi  novi predsjednik, imenovati Ivana Turudića, rekao nam je ministar pravosuđa.
Pojedini sudac, naime, može  biti predsjednik samo u dva  mandata. Mirjana Rigljan već je  dva puta izabrana za predsjednicu Suda, pa je ministar odabrao Turudića za vršitelja  dužnosti. Međutim, kako tvrde  izvori našeg lista, nema ni zapreke da dva puta izabran predsjednik suda u ovakvoj situaciji  nastaviti biti v. d. do novog  izbora.
– Na rad Mirjane Rigljan nemam nikakvih primjedbi, već  sam birao među svim sucima.  Turudić ima vrhunske reference  i kao sudac i kao predsjednik  DSV-a, a ranije je bio i pomoćnik ministra pravosuđa.  Imam povjerenja da će taj posao  obavljati dobro, tim više što vodi  uskočki odjel, a ove godine će se  odredbe novog ZKP-a proširiti  na sva kaznena djela, rekao nam  je ministar pravosuđa.
Iako odredbe Zakona o sudovima propisuju da predsjednici sudova ne smiju biti i  članovi DSV-a, Ivan Turudić  neće morati biti razriješen s  dužnosti predsjednika DSV-a.  Kako je objasnio ministar, privremenost značaja vršitelja  dužnosti ne znači i da  mora izaći iz DSV-a.  Osim toga, novi sastav  DSV-a ionako mora do  veljače biti izabran prema izmijenjenim ustavnim odredbama.
Također, Zakon o  sudovima propisuje i  da predsjednik suda ne  mora suditi, ako se radi  o sudovima s više od 20  sudaca. Sam Turudić,  pak, našem je listu  najavio da mu ne pada  na pamet prestati suditi.
– Apsolutno ću nastaviti suditi. Vršitelj  dužnosti sam ionako  najviše godinu dana, u  kojem roku mora biti  proveden natječaj za  predsjednika suda, rekao nam je Turudić.
Turudić će, rekao nam je, i  dalje biti i predsjednik uskočkog  odjela na zagrebačkom županijskom sudu.
Natječaj za novog predsjednika suda raspisat će DSV,  nakon što u veljači bude izabran  u novom sastavu. Ministar  Bošnjaković zalaže se da novi  natječaj bude raspisan i proveden što prije, međutim, to je  sad u rukama novog DSV-a, a  maksimalni rok u kojem novi  predsjednik mora biti imenovan  iznosi godinu dana.
 


Prozivan kao Petračev čovjek, a osudio ga na šest godina




Sudac Ivan Turudić najpoznatiji je javnosti po presudi za otmicu sina Vladimira Zagorca, po kojoj je Hrvoje Petrač osuđen na šest godina zatvora. Interesantno je da je, prije toga, u non-paperu britanskih obavještajaca bio prozivan baš kao Petračev čovjek.
Na suđenju za ubojstvo Ivane Hodak, osudio je Mladena Šlogara na 30 godina zatvora. U predmetu Dubai osudio je voditelja porezne ispostave Zagreb – Centar Zdravka Markača na četiri godine zatvora i njemu i njegovoj obitelji oduzeo 3,6 milijuna kuna. Bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca osudio je na godinu dana i tri mjeseca zatvora jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću za fiktivnu studiju isplatio pola milijuna kuna iz ministarstva gospodarstva po fingiranom javnom natječaju.
Polančec je, pak, tražio izuzeće Turudića iz predmeta Podravka jer je iz sastanaka s premijerkom Jadrankom Kosor i potpredsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom saznao da je Turudić dobar sa Šeksom, te da mu je presuda već napisana. Upravo je Turudićeva prethodnica Mirjana Rigljan odbacila taj Polančecov zahtjev kao neutemeljen.