Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sedmorica Zadrana s katamarana “Silba” spasila ribara iz mora

28.12.2011. 23:00
Sedmorica Zadrana s katamarana “Silba” spasila ribara iz mora


Ribara koji se u hladnom moru borio za život, u srijedu poslijepodne, iz mora su spasili članovi posade katamarana “Silba” Erven Gobin, Renato Šarunić, Ante Maglica, Mile Bušljeta, Tomislav Strmota i Marijo Škrokov te Josip Zorić
Zadarska posada katamarana “Silba”, koji plovi na liniji Rijeka-Rab-Novalja, u srijedu, 28. prosinca, oko 16.40 sati uočila je čovjeka u moru između Krka i Cresa. Odličnim manevrom i požrtvovnošću svih članova posade akcija spašavanja 47-godišnjeg ribara Darka Mršića uspjela je i to u posljednji trenutak. Odmah potom o događaju je obaviještena Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC) nakon čega je na mjesto havarije stigao brod riječke Lučke kapetanije koji je preuzeo ribara te ga odvezao u Rijeku gdje mu je potom pružena liječnička skrb.
Za ribarevu brodicu koja je plutala u blizini, pobrinula se posada ribarice “Banica”, koja se sasvim slučajno našla u blizini i koje je u pomoć, dok je trajalo izvlačenje ribara Mršića iz hladnog mora, u pomoć pozvala, također, posada “Silbe”.
Posada ribarice uspjela je dohvatiti ribarevu brodicu, zaustaviti motor i otegliti ga na obalu pa je tako sretno završio i taj dio akcije spašavanja.
Prema prvim informacijama do kojih su prema onom što su zamijetili, došli članovi katamarana “Silba”, ribar je najvjerojatnije izgubio kontrolu prilikom dizanja i spuštanja vrše u more te je pao preko ruba broda. Očevici s broda kažu da se njegova brodica nije zaustavila, već da je s uključenim motorom kružila oko katamarana pa je sreća što nije naletjela na vlasnika koji se za svoj život borio u moru.
Hrabru posadu katamarana “Silba” riječke “Jadrolinije” činili su zapovjednik Erven Gobin, prvi časnik palube Renato Šarunić, upravitelj stroja Ante Maglica, strojar Mile Bušljeta, kormilari Tomislav Strmota i Marijo Škrokov te konobar Josip Zorić.