Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sin poginulog pješaka tri godine čeka na zakazivanje ročišta vozaču koji ga je usmrtio

28.12.2011. 23:00
Sin poginulog pješaka tri godine čeka na zakazivanje ročišta vozaču koji ga je usmrtio


Vladimir Buterin kaže kako nikom, pa ni policajcu koji mu je automobilom usmrtio oca, ne želi ništa loše. No, očekuje ipak neku pravdu na sudu, a Općinski sud u Zadru u tri godine nije još niti odredio početak sudskog postupka


Tri godine čekam nekakvu pravdu, zadovoljštinu dostojnu čovjeka. Ne osuđujem nikoga osobno, ali želim da se vidi kako tko radi i neka im to barem na savjest ide. Ukoliko u sljedećih nekoliko mjeseci Općinski sud u Zadru ne zakaže ročište i pokrene sudski postupak protiv vozača koji mi je 18. listopada 2008. godine usmrtio oca, ja ću zatražiti izuzeće ovog suda i pravdu potražiti na nekom drugom – poručio je Vladimir Buterin, sin pokojnog Ante, koji je u svojoj 69. godini, u naletu ford fieste kojom je upravljao policajac Vitomir Čakarun, kao pješak zadobio teške ozljede, a potom od istih u zadarskoj bolnici i preminuo.
Nemoćan pred pravosuđem
Buterin kaže kako je o svemu odlučio javno progovoriti zbog osjećaja nemoći pred zadarskim pravosuđem koje, kako ističe, ni pune tri godine nakon što mu je otac smrtno stradao pod kotačima automobila, još uvijek nisu niti zakazali prvu raspravu. Naglašava kako se prije mjesec i pol i pismeno obratio Općinskom sudu, no da mu ni do danas, iako su mu sami napomenuli da je rok za odgovor 30 dana, ništa nisu odgovorili.
– Nakon što je prošla prva godina od stradavanja mog oca, ja sam se raspitivao o predmetu u Općinskom državnom odvjetništvu gdje mi je rečeno da se malo strpim. Međutim, kada je već prošla i druga godina, ponovno sam ih upitao što je s tim spisom. Uputili su me kod neke službenice koja se malo pomučila dok je našla spis, a onda mi je rekla da će se pobrinuti da on što prije dođe na sud – prisjeća se Buterin dodajući da je otad prošla još godina dana, a nitko ni slova o tome. Desetak dana nakon treće godišnjice očeve smrti ponovno je otišao na Općinski sud gdje mu je konačno rečeno da je spis dodijeljen sutkinji Danijeli Poljak-Zubčić te da se, ukoliko se želi informirati u kojoj je to fazi, obrati sudu pismeno.
– Valjda je to normalno da me očeva godišnjica ujedno asocira i na njegovo stradavanje, ali strpio sam se nekoliko dana. Sam sebi sam, iako sam već imao danima neke ružne snove, rekao kako ću dati sudu šansu i strpio se. A onda, budući da je njihova reakcija izostala, 8. studenog i pismeno sam im se obratio – ističe ogorčeno Buterin ponavljajući da odgovor nije dobio ni nakon 50 dana. Čovjeku koji mu je automobilom usmrtio oca, Vitomiru Čakarunu zaposlenom u Odjelu kriminalističke policije u PU zadarskoj, ne želi ništa loše, no smatra kako pred zakonom mora odgovarati.
Očekuje da sud odradi svoj posao
– Tog sam čovjeka upoznao još u bolnici, nekoliko sati nakon nesreće. Izrazio mi je sućut, čak pao na koljena preda mnom i pitao što može učini za mene. Podigao sam ga i rekao mu da se takvo što moglo i meni dogoditi. Izrazio je želju i doći na sahranu, a ja sam mu dao svoju riječ da ga nitko neće ni krivo pogledati. Došao je u pratnji Vitomira Burčula, i sve je zaista prošlo u najboljem redu, a pet dana kasnije na njegovo inzistiranje našli smo se i na kavi – priča Buterina prisjećajući se kako je tada sjeo s Čakarunom u Arsenal gdje su popričali onako toplo, ljudski. Čakarun ga je tada ponovno upitao što za njega može učiniti, a on mu je odgovorio neka ponekad zapali svijeću za dušu njegova oca i rodbini za godišnjicu izrazi sućut. No, nakon toga uslijedilo je nešto što mu je zasmetalo i što ga i danas proganja.
– Ponavljam kako ne želim nikom ništa loše, pa ni Čakarunu, ali nakon što smo se rastati kod Arsenala, upitao me trebam li prijevoz. Ja sam njemu uzvratio “zar ti voziš”, a on mi je odgovorio potvrdno i još dodao da je došao sam svojim autom. Dakle, ponudio mi je vožnju autom kojim mi je usmrtio oca. Prešao sam i preko toga i njemu neka Bog pomogne. Ali, da se u ove tri godine nitko nije potrudio niti da tom čovjeku uzme dozvolu… Ne znam što bih više mislio – zaključuje Buterin dodajući kako Čakarun sve ovo vrijeme upravlja i svojim, a i službenim automobilom, jer sud ne radi svoj posao.


 UMRO ZBOG VIŠESTRUKIH TEŠKIH OZLJEDA




Nesreća u kojoj je kao pješak, prelazeći cestu na raskrižju Molatske ulice i Ulice sv. Vinka Paulskog, poginuo tada 69-godišnji Ante Buterin, dogodila se 18. listopada 2008. godine u 8.50 sati. Na njega je ford fiestom naletio krim policajac Vitomir Čakarun (48) koji je, unatoč kočenju, nesretnog čovjeka “pokosio” na cesti. Sada pokojni Buterin zadobio je višestruke i po život opasne ozljede po cijelom tijelu među kojima puknuće lubanje, jednog vratnog kralješka, lom nekoliko rebara, iščašenje lijevog koljena, a uslijed svih tih ozljeda imao je i krvarenje u oba plućna krila te na mozgu. U operacijskoj sali Opće bolnice u Zadru preminuo je oko 13.10 istog dana. Iz nalaza obdukcije vidljivo je da je čovjek bio dobrog zdravstvenog stanja prije stradavanja.