Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Žuža: S Interkulturalnom art promocijom upoznali smo širu javnost

28.12.2011. 23:00
Žuža: S Interkulturalnom art promocijom upoznali smo širu javnost


Drugi važan događaj za našu udrugu u minuloj godini svakako je gostovanje “Interkulturalne art promocije” u Zagrebu tijekom mjeseca studenog. To je vrlo bitan iskorak u našim nastojanjima da ovaj umjetnički projekt s određenim globalnim obilježjima estetičkog i etičkog prezentiramo što širem krugu zainteresiranih – Boris Žuža


Godina na isteku za likovnu je udrugu “Art Forum Zadar” bila vrlo uspješna. Osim već tradicionalne izložbe “Interkulturalna art promocija”, ovu je godinu obilježio nastup zadarskih likovnjaka u Zagrebu.
Dvije izložbe
– Što se tiče naših aktivnosti u 2011. godini prije svih bi valjalo istaknuti dva događaja. Riječ je o dvije izložbe koje se obimom i značajem ističu. Prva je jubilarno, peto izdanje izložbe “Interkulturalna art promocija” koja je tijekom mjeseca kolovoza bila postavljena u izložbenom prostoru Narodnog muzeja Zadar, odnosno njegova odjela Muzej grada Zadra. Izložba je postigla zapaženu percepciju svekolike javnosti, ali i vrlo zapaženu opservaciju u medijskom prostoru od različitih televizijskih kuća, internet portala i novinskih glasila gdje osobito mjesto pripada prilozima Zadarskog lista kojima se već dugi niz godina na vrlo kvalitetan način prati i prezentira bitna događanja vezana uz rad naše udruge i njezine izložbe “Interkulturalna art promocija”. Drugi važan događaj za našu udrugu u minuloj godini svakako je gostovanje “Interkulturalne art promocije” u Zagrebu tijekom mjeseca studenog. To je vrlo bitan iskorak u našim nastojanjima da ovaj umjetnički projekt s određenim globalnim obilježjima estetičkog i etičkog prezentiramo što širem krugu zainteresiranih. Posebna zanimljivost je i izložbeni prostor u kojem je u Zagrebu naša izložba gostovala. Riječ je o Gradskoj knjižnici i čitaonici “Bogdan Ogrizović” koja se nalazi na Cvjetnom trgu, tzv. zagrebačkoj špici. Ta činjenica govori o tomu da umjetnička djela svoj elementarni smisao najbolje postižu u direktnoj komunikaciji ili svojevrsnom dijalogu djelo – promatrač i obratno što je u ovom slučaju došlo pogotovo do izražaja, kazuje nam o najvažnijim postignućima likovne udruge “Art Forum Zadar” njezin voditelj, te istaknuti likovni umjetnik i pedagog Boris Žuža.
Govoreći o ostalim važnim uspjesima “Art Foruma Zadar” u 2011. godini Žuža dodaje:
– Uz ova dva, za nas vrlo bitna, događaja u ovoj smo godini imali i još neke. “Interkulturalna Art Promocija” je tijekom travnja i svibnja gostovala u Gradskoj knjižnici Benkovac, u gradu koji je jedno od naših županijskih središta. Tu bi valjalo istaknuti agilnost Mile Marića, ravnatelja Knjižnice što se uklapa u zamisao da i manje sredine postaju veće priređivanjem primjerenih događanja. Konačno, godinu smo zaključili održavanjem naše tradicionalne izložbe “Ljepota različitosti” u izložbenom prostoru Državnog arhiva Zadar. No, osim navedenih zajedničkih izložbi valjalo bi izdvojiti samostalne izlgalačke projekte naših članova. To su izložba “Thinking about” Rade Zrilića postavljena tijekom siječnja u Gradskoj loži gdje je uz likovna djela osobitih značajki predstavljena autorska knjiga – katalog u kojoj su osim reprodukcija izloženih likovnih djela predstavljeni i autorovi etičko – estetički eseji, crtice i zapisi. Osim Zrilića, samostalnu je izložbu u Galeriji francuskog instituta u Zagrebu imao i naš istaknuti član Mario Tomas, a izložbu umjetničkih fotografija u Gradskoj knjižnici Benkovac imao je Branko Antunović. Govoreći prije svega o našim izlagalačkim aktivnostima neizbježno je istaknuti dio članova koji su nesebično pomogli njihovu realizaciju. To su Rade Zrilić, Branko Antunović, Silvija Perović, Mario Tomas, Božo Rupčić i Milan Ciglar.
Sjećanja
Na izložbi “Ljepota različitosti” koja je svečano otvrena prije nekoliko dana spomenuta su imena nekih umjetnika i likovnih kritičara koji su pošli na bolji svijet.
– S dužnim bih poštovanjem spomenuo naše članove, vrsne likovne umjetnike Antu Grancarića i Tomislava Grgina koji su na žalost u našim vječnim spominjanjima. Također, treba spomenuti i novinare vašeg lista koji su nas svojim pisanjem dugi niz godina nesebično pratili i na relevantan način nam davali podršku, pokojne Šefika Nadarevića i urednika kulturne rubrike Gorana Bujića, ističe Žuža, te o planovima “Art Foruma Zadar” za 2012. godinu dodaje:
– U dosadašnjem smo djelovanju imali adekvatnu podršku ureda za kulturu Grada Zadra i Zadarske županije na čemu im se od srca, nadajući se nastavku takve suradnje, zahvaljujem. Jedan od naših glavnih planova za nadolazeću godinu je organizacije šeste “Interkulturalne art promocije”, a što se tiče ostalih aktivnosti nadamo se da će ostati u okviru ovih iz 2011. godine. Osim zajedničkih izložbi bitnu podršku našim nastojanjima daju i samostalne izložbe naših članova.


 USPJEH IZLOŽBE “THINKING ABOUT”




Samostalna izložba “Thinking about” Rade Zrilića, istaknutog člana udruge “Art Forum Zadar” izazvala je prilično zanimanje javnosti.
– Riječ je o predstavljanju knjige i postavljanju izložbe kao cjelini. Sami recenzenti moju knjigu nisu mogli posebno svrstati zbog višeznačnosti njezina sadržaja. Recenzije su bile likovne, filozofske i književne. Konkretno, za likovni je dio recenziju napisao Boris Žuža, za filozofski aspket knjige Tomislav Janović, a za književni Zlata Derossi. Ta autorska knjiga na čist i snažan način zastupa stvaralaštvo i na jedan sintetiziran način prikazuje moje stvaralaštvo u posljednjih dvadeset godina. Istaknuo bih jedan zanimljiv događaj vezan uz ovu moju posljednju izložbu. Naime, ona je postaknula Franka Sorića na pisanje osvrta koji je objavljen u vašem listu. Činjenicu da jedan intelektualac, ničim drugim potaknut, ima potrebu na ovaj način nastupiti istaknuo bih kao jedan “civilizacijski doseg”. Takve bi se stvari trebale u javnom prostoru događati i češće. Mora se moći “otrpjeti” i afirmativno stajalište o vlastitom djelu, kao i ono obrnuto, kritičko. Oba, naravno, moraju biti argumentirana, kazuje nam Rade Zrilić.