Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Čačić će u hrvatski zatvor i nada se nižoj kazni

Autor: Ana Raić-Knežević Dražen Ciglenečki,

28.12.2012. 23:00
Čačić će u hrvatski zatvor i nada se nižoj kazni

Foto: FAH



Mađari su ipak zadržali pravo da ponište svoje odobrenje u slučaju nezadovoljstva presudom koju mora donijeti sud u Hrvatskoj


Radimir Čačić vjerojatno će u Hrvatskoj služiti svoju zatvorsku kaznu zbog prometne nesreće što ju je početkom 2010. godine prouzročio u Mađarskoj. Naime, mađarsko ministarstvo pravosuđa dalo je prethodnu suglasnost donedavnom prvom potpredsjedniku Vlade za izdržavanje kazne u nekom od hrvatskih zatvora. Na taj su način Mađari, sukladno Konvenciji o transferu osuđenih osoba, ipak zadržali pravo da ponište svoje odobrenje u slučaju nezadovoljstva presudom Čačiću koju u idućem proceduralnom koraku mora donijeti sud u Hrvatskoj. Slijedi, dakle, postupak takozvane egzekvature u kojem će se odluka suda u Kaposvaru uvesti u hrvatski pravni sustav.
Predmet u Varaždin
– Trenutačno kompletiramo dokumentaciju i u što kraćem roku krenut ćemo je uputiti nadležnom hrvatskom sudu, rekao nam je glasnogovornik Ministarstva pravosuđa Sergej Abramov. Nadležan će biti Županijski sud u županiji u kojoj Čačić ima prijavljeno prebivalište. U imovinskoj kartici koju je predao prije 20 dana, po završetku mandata u Vladi, predsjednik HNS-a je kao prebivalište naveo Varaždin. Sud neće utvrđivati činjenično stanje već će presudu donijeti temeljem činjenica što ih je ustanovio mađarski sud, a kazne ne smije biti viša od one koju je Čačić dobio u susjednoj državi, znači 22 mjeseca, od čega 11 mora provesti u zatvoru. Također, zatvorska kazne ne može se zamijeniti novčanom.
Ali, prostor za snižavanje zatvorske kasne svakako postoji. Tome se nada i Čačićev odvjetnik Čedo Prodanović.
– Možemo se, naravno, nadati da će kazna što će ju hrvatski suda izreći Čačiću biti niža, rekao nam je odvjetnik Prodanović.
Osjetljiva odluka
No, posrijedi je vrlo osjetljiva odluka s obzirom da će Mađari u konačnici autorizirati presudu hrvatskog suda.
– Ako naš sud ozbiljno revidira Čačićevu presudu, drastično je smanji, onda bi mađarski ministar pravosuđa mogao odlučiti da Čačić služi zatvor ipak u Mađarskoj. Bilo to jako neugodno za samog Čačića, ali i za hrvatsko pravosuđe. Zato ne treba očekivati da ta presuda od 22 mjeseca bude bitno smanjena, ako će uopće i biti mijenjana, procjenjuje naš sugovornik upoznat sa Čačićevim predmetom.


Nema povratka u Vladu!




Druga zanimljiva stvar vezana uz Čačića je njegov eventualni povratak u Vladu nakon izlaska iz zatvora. Predsjednik HNS-a davao je zadnjih dana signale da razmišlja o tome, a u tom je smjeru neodređene izjave davala i njegova stranačka kolegica, aktualna prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić. U SDP-u svu svjesni tog problema, ne žele se zada o tome javno izjašnjavati, ali koalicijski partneri HNS-a u potpunosti odbacuju mogućnost da Čačić već u ovom mandatu opet uđe u Vladu.
– To se jednostavno ne može dogoditi. Što god svi mislili o Čačićevoj presudi, ona je činjenica i njemu nema povratka u Vladu, makar to on možda i htio. Za nas je to završeno poglavlje. Uostalom, Vesna Pusić i HNS sigurno bi se tome prvi suprotstavili, rekao nam je visoki dužnosnik Vlade i SDP-a.