Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Švaljek – majstor igre koji stvara fantastičan svijet

28.12.2013. 23:00
Švaljek – majstor igre koji stvara fantastičan svijet


»Raj zemaljski« i »Sva čuda svijeta« Antuna Borisa Švaljeka naziv je izložbe otvorene u Galeriji »Zrinski« u sklopu hotela »Palace« u Zagrebu. Priređivačica izložbe, likovna kritičarka Dorotea Jendrić istaknula je kako je »malo umjetnika u našoj sredini koji tako duhovito, otkvačeno i razigrano oslikavaju svoje misli, zamišljaju različite situacije i stvaraju svoj osobni fantastičan svijet« kao što to čini slikar Antun Boris Švaljek.
»To je majstor igre, koji na svojim platnima u stalne slikarske teme povezuje legende, prizore iz Biblije, povijest i aktualnu društvenu stvarnost, brodove i vojske koje se bore do istrebljenja, svoje zagorske brege i dalmatinske brodove i pruge«, rekla je.
Švaljek je oslikao ‘Raj zemaljski’ i ‘Pticu trkačicu’, u njegov se bujni privatni vrt uselila limena ‘Tica hodačica u tenisicama’, a na posebno zanimljiv način oslikao je popularnoga pučkog sveca ‘Sv. Jurja srednjovjekovnoga’, koji je dugačkim kopljem sa svojega bijelog konja dokrajčio ljutog zmaja u dolini na čijim su brežuljcima dvorci i kule, podsjetila je Jendrić. Sv. Juraj jedna je od klasičnih tema u crkvama i baroknim dvorcima Hrvatskoga zagorja, gdje se Švaljek s njom upoznavao od ranoga djetinjstva.
Naslikao je Švaljek i autoportret, pjesnike i prijatelje, slavnog filmaša Orsona Wellesa, »podsjetit će se slikom i ratnoga dnevnika s kobasicom, nadletjet će horizont ogromni avioni i elegantne ptičice, pozvat će vas na jahanje na slonu kroz džunglu, istaknula je Jendrić.
Sve što Švaljek proživljava na svojemu radnom i životnom putu između Zagreba, Zadra i Širokoga Brijega ovjekovječeno je na njegovim slikama. Poput, kazala je Jendrić, starih majstora koji su oslikavali kalendare i radove u polju, umjetnik začas može uživjeti u meštra koji iz ptičje perspektive gleda krajolik, drveće i neobične biljke.
Antun Boris Švaljek na hrvatskoj likovnoj sceni djeluje puna tri i po desetljeća, a njegova stvaralačka individualnost najizravnije je vidljiva u snažnom crtežu koji se skladno ugađa s bojom i slikarskim elementima na platnima izrazite kolorističke bujnosti, ocijenila je Dorotea Jendrić.