Švaljek - majstor igre koji stvara fantastičan svijet

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
svaljek_4
Filip BRALA

»Raj zemaljski« i »Sva čuda svijeta« Antuna Borisa Švaljeka naziv je izložbe otvorene u Galeriji »Zrinski« u sklopu hotela »Palace« u Zagrebu. Priređivačica izložbe, likovna kritičarka Dorotea Jendrić istaknula je kako je »malo umjetnika u našoj sredini koji tako duhovito, otkvačeno i razigrano oslikavaju svoje misli, zamišljaju različite situacije i stvaraju svoj osobni fantastičan svijet« kao što to čini slikar Antun Boris Švaljek.

»To je majstor igre, koji na svojim platnima u stalne slikarske teme povezuje legende, prizore iz Biblije, povijest i aktualnu društvenu stvarnost, brodove i vojske koje se bore do istrebljenja, svoje zagorske brege i dalmatinske brodove i pruge«, rekla je.

Švaljek je oslikao 'Raj zemaljski' i 'Pticu trkačicu', u njegov se bujni privatni vrt uselila limena 'Tica hodačica u tenisicama', a na posebno zanimljiv način oslikao je popularnoga pučkog sveca 'Sv. Jurja srednjovjekovnoga', koji je dugačkim kopljem sa svojega bijelog konja dokrajčio ljutog zmaja u dolini na čijim su brežuljcima dvorci i kule, podsjetila je Jendrić. Sv. Juraj jedna je od klasičnih tema u crkvama i baroknim dvorcima Hrvatskoga zagorja, gdje se Švaljek s njom upoznavao od ranoga djetinjstva.

Naslikao je Švaljek i autoportret, pjesnike i prijatelje, slavnog filmaša Orsona Wellesa, »podsjetit će se slikom i ratnoga dnevnika s kobasicom, nadletjet će horizont ogromni avioni i elegantne ptičice, pozvat će vas na jahanje na slonu kroz džunglu, istaknula je Jendrić.

Sve što Švaljek proživljava na svojemu radnom i životnom putu između Zagreba, Zadra i Širokoga Brijega ovjekovječeno je na njegovim slikama. Poput, kazala je Jendrić, starih majstora koji su oslikavali kalendare i radove u polju, umjetnik začas može uživjeti u meštra koji iz ptičje perspektive gleda krajolik, drveće i neobične biljke.

Antun Boris Švaljek na hrvatskoj likovnoj sceni djeluje puna tri i po desetljeća, a njegova stvaralačka individualnost najizravnije je vidljiva u snažnom crtežu koji se skladno ugađa s bojom i slikarskim elementima na platnima izrazite kolorističke bujnosti, ocijenila je Dorotea Jendrić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno