Prtenjača: Čeka nas teška godina, mogući su najdrastičniji zaokreti i rezovi

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

 Općina Polača koja broji oko 1.500 stanovnika (Polača 1.057, Kakma 213, Donja Jagodnja 113, Gornja Jagodnja 85), u novu 2015. godinu ulazi s novim proračunom od čak 10,3 milijuna kuna. To je 4,4 milijuna ili 39 posto više u odnosu na ostvareni ovogodišnji proračun koji je doživio tri rebalansa.

Jednoglasna je to odluka svih sedam nazočnih vijećnika, šest HDZ-a (Mimo Čirjak, Šime Kardum, Ivica Kulaš, Ante Prtenjača, Franjo Miljanović, Matko Bobanović) i nezavisnog Ljubomira Marčića, predstavnika srpske nacionalne manjine, na sjednici Općinskog vijeća Polače.

Vijeće ove politički turbulentne općine ima 11 vijećnika. Nisu nazočili Velibor Galac (HSLS) te nezavisni vijećnici Josip Kulaš i Dario Peraić (lista grupe birača nositelja Josipa Kulaša koji je na izborima za načelnika izgubio za tek 17 glasova, pobijedio je Viktor Prtenjača s rezultatom 495:478).

Zanimljivo, na sjednicama Vijeća stalno nedostaje jedan vijećnik. Naime, proteklo je godinu i pol od saziva ovog Vijeća, a Ante Bobanović uopće nije dao vijećničku prisegu, ne dolazi na sjednice, a nema ni zamjene.

- Unatoč gospodarskoj krizi i recesiji koja traje proračun za sljedeću godinu je realan i transparentan, nadasve socijalan. Čeka nas izuzetno teška godina, mogući su najdrastičniji zaokreti i rezovi, rekao je načelnik Viktor Prtenjača, načelnik već 13 godina.

Naime, od 10,3 milijuna kuna oko 6 milijuna kuna su strogo namjenska sredstva.

- Četiri milijuna kuna treba doći iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sanaciju centralnog odlagališta otpada u Jagodnji Gornjoj. Dosad su sanirana sva divlja odlagališta dok će se centralo u Jagodnji Gornjoj zatvoriti s otvaranjem Centra za gospodarenje otpadom Zadarske županije, do 2017. godine. Potpuna sanacija iznosi 12 milijuna kuna, naša obveza sufinanciranja je 10 posto. Sanacija bi trebala početi u proljeće iduće godine, kaže optimistično Prtenjača, tdodajući kako je tu još i kamion vrijedan 1,7 milijuna kuna, a oko 200.000 kuna je otplata buldožera.

 Preostalih nešto više od 4 milijuna ostaje za plaće 20 zaposlenika (716.000 kn), troškove hladnog pogona (1,5 milijuna kn - za energiju i materijale 273.000 kn, naknade 150.000 kn, reprezentaciju 85.000 kn...), te za troškove: javne rasvjete i održavanja tzv. hrvatskog Betlehema (217.000 kn), DVD-a (200.000 kn), socijalnog programa i stipendija (250.000 kn), kapitalnih i tekućih donacija (725.000 kn), NK-a Polača (350.000 kn), Kickboxing kluba (40.000 kn), ostalih sportskih aktivnosti (45.000 kuna), KUD-a Gradina (40.000 kuna), kao i za troškove nabave sadnica (50.000 kn)...

- Politika Vlade RH stavila nas je pred zid. Ovo je centralna država čije su nezasite ruke sve dublje u općinskom proračunu. Zbog izmjena u porezu na dohodak i ukidanja 5 posto poreza na prodaju nekretnina, izbubit ćemo nekoliko stotina tisuća kuna, jada se Prtenjača.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika pupuc
Ma što je za načelnika Prtenjaču nekoliko stotina tisuća kuna??? Može nam u selo na silu natrpati još jedan repetitor nekog od mob.operatera.Ili recimo izmisliti još jedan kamenolom.Ili povisiti naplatu dovoženja smeća iz drugih gradova i mjesta na ionako poludivlji deponij koji je već došao do kuća žitelja Općine Polača koji imaju neadekvatnu nacionalnost.Može malko uštipnuti od napuhane Betlehemske rasvjete.A o tome koliko bi mogao uštipnuti od NK Polača za koje je nagurao preko 500.000kn kroz raznorazne nejasne stavke proračuna da i ne govorimo.Što je za Viktora Prtenjaču i njegovu kastu nekoliko stotina tisuća kuna???Tričavi džeparac!!!!Nema tu mjesta jadanju Viktora Prtenjače jer on dobro zna kako namaknuti novac sebi i svojoj kasti.