Grad plaća azilu u Privlaci, a na Žmirićima (ne)zbrinuto 180 pasa

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
O psima na Žmirićima brinu se volonteri i donatori, a u gradskom proračunu za njih mjesta nema

Sklonište za životinje Privlaka od 2015. godine ima potpisan ugovor sa Gradom Zadrom o zbrinjavanju napuštenih i izgubljenih životinja. Ove godine su iz gradskog proračuna dobili 100 tisuća kuna, dok će u sljedećoj godini dobiti 180 tisuća kuna. Povećana su sredstva za Azil iz proračuna u sljedećoj godini unatoč smanjenim prihodima Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb u 2016-toj za gotovo dva milijuna kuna.

Sklonište za napuštene životinje iz Privlake ima, prema riječima Jakova Vidovića iz UO za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra dosta mjesta za zbrinjavanje napuštenih životinja, a kako im je jednogodišnji ugovor istekao, sada će s njima napraviti drugi ugovor.

- Vidjeli smo kako iznos od 100 tisuća kuna nije dostatan, pa smo povećali sredstva. Nismo željeli da se dogodi da netko primijeti psa lutalicu, a nema ga tko uhvatiti jer su novci potrošeni, rekao je Vidović.

Dodaje kako ipak, u slučaju zbrinjavanja napuštenih životinja prolaze jeftinije od nekih ostalih gradova u Hrvatskoj.

Grad Zadar ranije je imao ugovor sa šibenskom tvrtkom AS-EKO d.o.o. čije su cijene bile skuplje, ali kada se sklonište za životinje otvorilo u našoj županiji sklopljen je ugovor s njima.

- U Skloništu za životinje u Privlaci rade sve, od hvatanja napuštenih životinja, udomljavanja, čipiranja, pružanja veterinarske skrbi, dodao je Vidović.

Na pitanje zbog čega isti ugovor nisu sklopili sa Azilom na Žmirićima pojasnio je kako oni nisu registrirani kao azil, već Društvo za zaštitu životinja.

- Ranije smo s njima surađivali, ali kada je izašao pravilnik kako se trebaju zbrinjavati životinje, kakav azil treba biti i slično, te da se treba registrirati kao azil oni to nisu učinili do određenog datuma. Nama u Gradu tada je naloženo da po pravilniku nađemo drugo rješenje i tada smo sklopili ugovor sa tvrtkom iz Šibenika, obrazložio je Vidović.

Dodaje i kako azil za napuštene životinje treba biti na zemljištu koje je državno ili gradsko, te koje se ne nalazi neposredno pokraj naseljenog područja.

Podsjetimo, svojevremeno je postojala ideja kako bi se novi azil gradio u blizini Briševa, na državnom zemljištu, no zbog krize od toga se odustalo. Vidović pojašnjava kako je i svojevremeno pročelnik Mario Pešut nastojao postići dogovor između jedinica lokalne samouprave o gradnji zajedničkog azila u županiji koji bi se zajednički i financirao, no nije naišao na razumijevanje svih jedinica lokalne samouprave.

S druge strane, azil na Žmirićima trenutno ima 180 pasa. Međutim, on već dugo nije u proračunu Grada Zadra. S njima ima tek dogovor da po dojavi pokupe napuštene životinje sa ulice. Kako nisu u gradskom proračunu teško im je snositi i troškove koji iziskuju kupnju hrane za životinje, preglede veterinara, cijepljenja, kastracije i tako dalje. Zahvaljujući donacijama, te Nijemcima koji plaćaju kastracije pasa i veterinarske preglede uspijevaju "pokrpati" tekuće troškove.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno