Hitna će u Polikliniku useliti uz kredit

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Zavod za hitnu medicinu trenutno je raspoređen na tri lokacije

Rukovodstvo županijskog Zavoda za hitnu medicinu odmah nakon novogodišnjih blagdana obići će zgradu Poliklinike u kojoj bi trebali dobiti prostor za rad. Riječ je o 450 metara četvornih u prizemlju koje će uskoro razgledati sa sanacijskom upraviteljicom Opće bolnice Zadar, Andrijanom Bedalov.

U Zavodu iščekuju ovaj obilazak kako bi se uvjerili u stanje prostora u koje bi uselili, te nakon analize stručnjaka dobili konačnu brojku uloženih sredstava za nove ambulante. No, tu počinje i problem - županijski Zavod za hitnu medicinu morat će sam osigurati sredstva za opremanje prostora jer je ranim ugovorom bivše sanacijske upraviteljice, kaže ravnatelj Zavoda dr. Predrag Orlović, Hrvatski zavod za hitnu medicinu izostavljen iz ugovora o financiranju. Nadaju se svakako i pomoći Županije koja ih je i dosad pratila u svim projektima, ali sredstva će biti tolika da će na kraju morati posegnuti i za onom nepopularnom mjerom:

Tražit će kredit

- Morat ćemo podići kredit jer drugačije nećemo moći. Naš osnivač, Zadarska županija, sigurno će nam pomoći, moramo vidjeti i sa koliko sredstava raspolažemo mi u Zavodu, ali na kraju ćemo morati podići kredit. Zato sada čekamo obilazak prostora sa upraviteljicom Bedalov kako bismo vidjeli koliko bismo novca trebali uložiti za opremanje Zavoda. A to ne znamo dok projektant ne pregleda prostor i utvrdi troškovnik. Prije svega trebamo znati konačnu brojku kvadrata koju ćemo ovdje dobiti na raspolaganje, a još ranije obećano nam je 450 kvadrata - kaže dr. Orlović.

Zavod je sada smješten na tri lokacije i to otežava uobičajen rad ove ustanove. Preseljenjem bi ambulanta Hitne pomoći, uprava Zavoda i garaža za vozila Hitne bile na jednom mjestu. Obzirom da su im izlasci na teren glavnina posla, u sadašnjem se prostoru sada snalaze, ali funkcioniranje na tri adrese ipak je sve teže:

- Imamo klasičnu ambulantu Hitne pomoći, tzv. sobu za reanimaciju, ali nemamo prostor za vježbanje, a i skladište nam je dislocirano. Uprava, koja se nalazi u zgradi Ljepotice, najmanji nam je problem, najvažnije je da liječnički timovi normalno funkcioniraju. I njima će biti puno lakše kada garaža bude pokraj ambulante, a ne kod zgrade Elektre gdje je sada - pojašnjava ravnatelj Orlović.

I bivši ministar zdravlja Siniša Varga za posjeta Zadru uvidio je na koji način funkcionira lokalni Zavod za hitnu medicinu. Najavio je tada preseljenje Odjela onkologije i Odjela fizikalne medicine u zgradu Poliklinike jer su to odjeli koji traže što hitnije preseljenje u adekvatniji prostor kako bi se pacijenti, osobito onkološki, liječili u primjerenijim uvjetima. Varga tada nije spominjao preseljenje u Polikliniku županijskog Zavoda za hitnu medicinu, jer su ovi u malo boljoj poziciji od spomenutih bolničkih odjela. Međutim, ovaj je zavod jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova koja funkcionira na čak tri lokacije.

Problem s parkingom

Kada je u lipnju ove godine preuzeo Zavod za hitnu medicinu, Orlović je sebi stavio u zadatak poraditi na tom problemu. To, međutim, ovisi o dovršetku Poliklinke, pa su i njima, kao i bolničkim odjelima koji čekaju preseljenje, ruke vezane.

Preseljenje Zavoda u Polikliniku olakšalo bi i dolazak pacijentima s obzirom na stari problem parkirališnog prostora. Poznata je stvar da je ispred ambulante Hitne pomoći u Meštrovićevoj ulici često nemoguće naći slobodan prostor jer tu parkiraju i pacijenti zubnih i ginekoloških  ambulanti koje se nalaze na katu zgrade. Osim toga, nije tajna da dio Zadrana parkiralište ispred Hitne koristi kao vlastito ostavljajući svoj automobil dok odu na posao ili obave spizu. A o manevriranju kombija Hitne na parkiralištu punom vozila pacijenata da se i ne govori - vozači često parkiraju tik do njihovih vozila kao da nije riječ o kolima za hitne intervencije. Ravnatelj Orlović stoga na kraju kaže:

- Nadam se preseljenju iduće godine, uvijek sam optimist, pa i u pogledu ovog projekta jer bi to i nama i pacijentima olakšalo intervencije - zaključuje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno