Vijećnici Paga raspitivali se o ulasku u vlasničku strukturu CGO-a

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Oporbeni Tino Herenda rekao je kako se proračun radi uvijek po istoj "špranci"

Šestu sjednicu Gradskog vijeća Paga obilježio je treći ovogodišnji rebalans proračuna. Kako je u uvodu rekao gradonačelnik Željko  Maržić, 22. prosinca realizacija proračuna iznosila je 22.396.161,51 kuna.  Za usporedbu, to je za nešto više od tri milijuna kuna veći iznos nego u  istom razdoblju lani. Maržić je najavio kako se do kraja godine očekuje  oko milijun kuna dodatnog prihoda od odlagališta Sv. Kuzam i boravišne  pristojbe. U ovaj iznos nisu uračunati i dodatnih 10 milijuna kuna potraživanja Grada za koje su odaslane opomene i pokrenute ovrhe.

Problem je što se u ovoj godini kapitalni projekti, poput deponija i  dječjeg vrtića, neće realizirati nego se prebacuju za sljedeću godinu s  ukupnom stavkom u iznosu od 15 milijuna kuna. Oporbeni Tino Herenda iskoristio je priliku da prokomentira kako je to još jedan primjer da se  paški proračun pravi prema istoj "špranci".

Ušutio Radio Pag

- Imali smo projekciju na 55-60 milijuna kuna, a onda smo je rebalansirali na 35-40 milijuna kuna, pa na kraju na 20 milijuna kuna. Komunalni doprinos je pao s 11 na 6 milijuna. U stavci kapitalne pomoći planirano je 8,5 milijuna, a realizirano je svega 500 tisuća kuna i to u situaciji  kad je u gradu i državi na vlasti ista opcija, rekao je Tino Herenda s mišlju  da za ovako loše planiranje i izvođenje proračuna netko treba ponuditi  odgovornost. Pogotovo, jer kod vlastite političke opcije na državnoj razini nisu pronađeni novci ne samo za dva, nego više potrebnih paških projekata.

Gradonačelnik Maržić odgovorio mu je da će sljedeće godine gradski  proračun iznositi preko 30 milijuna kuna, a računa se i na EU projekt obnove magazina soli. Komunalni doprinos od legalizacije pak ovisi o  županijskom upravnom odjelu, ali se i ovdje očekuje povećanje jer je napravljen registar stvarne kvadrature objekata koji se legaliziraju.

Veći dio rasprave odnosio se na ponovno pokretanje Radija Pag. Naime, nekadašnji Radio Pag koji je poslovao u okviru poduzeća Ragan  d.o.o. više ne emitira program i oduzeta mu je koncesija. Ragan je pred  stečajem i sva radijska oprema će potpasti u stečajnu masu. Zamišljeno  je da novi Radio Pag bude radio postaja cijelog otoka u čiju bi vlasničku  strukturu ušle sve četiri otočke jedinice lokalne samouprave. Problem je  u tome što su Novalja i Kolan pred lokalnim izborima nakon što je u  ovim jedinicama "pao" proračun.

Oporba je ustvrdila da ne treba žuriti s osnivanjem novog radija jer se  pokazalo da je  dosadašnji ekonomski neisplativ. Tino Herenda izjavio je  da bi za pokretanje novog radija bilo potrebno preko milijun kuna, na  što mu je replicirao dogradonačelnik Darijo Grašo kako je tu najveća  materijalna stavka novi odašiljač koji košta oko 10.000 eura. Herenda je  naglasio da nije protiv radija, za što su se izjasnili svi vijećnici, ali ne želi  da se dođe do situacije da u Pagu postoje dva radija, kao i dva centra za  kulturu. Predložio je da se pričeka nekoliko mjeseci do konsolidacije u  Kolanu i Novalji pa se onda vidi što se može napraviti zajedničkim snagama, mada je, kaže, Herenda, mnogo zajedničkih paških otočkih projekata počelo početnim pristajanjem, a kasnijim odustajanjem.

Sufinanciranje Centra

Udio Grada Paga u sufinanciranju lokalnog udjela pri uspostavljanju i  izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje iznosit će  750.000 kuna za što će se godišnje izdvajati po 80.000 kuna. Dio vijećnika  zatražio je da se izvidi mogućnost ulaska u vlasničku strukturu budućeg  Centra za čiju inicijativu su se izjasnili predstavnici većine jedinica lokalne samouprave.

- Župan Stipe Zrilić i gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta su se na  zajedničkom sastanku predstavnika općina i gradova Zadarske županije  izjasnili da o ovoj inicijativi nemaju ništa protiv, ali se gradonačelnik  Benkovca o njoj nije izjasnio, rekao je dogradonačelnik Grašo.

Međutim, vijećnici su svjesni da će se u tom slučaju morati mijenjati  društveni dogovor, iako će se godišnjim uplatama zapravo povećavati temeljni kapital društva.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno