Jerolimu Urodi nagrada za životno djelo

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
uroda
Zvonko KUCELIN

Nagrada za životno djelo u povodu Dana grada Biograda na Moru i nebeske zaštitnice sv. Anastazije-Stošije koja se proslavlja 15. siječnja, dodijelit će se dipl. ing. agr. Jerolimu Urodi, dobro znanom kao Jere.

Riječ je o prvom gradonačelniku novoustrojene jedinice lokalne samouprave Grada Biograda na Moru, izabranom 1993. godine u vihoru ratnih zbivanja te dugogodišnjem županijskom pročelniku za more. Za nagradu ga je predložio biogradski HDZ.

Uroda i ostali dobitnici nagrada Grada Biograda za 2016. godinu, primit će nagrade 13. siječnja, na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća u sportskoj dvorani Srednje škole Biograd.

Kako stoji u obrazloženju predlagatelja, dobitnik prestižne nagrade, 69-godišnji Jerolim Uroda osnovnu školu je završio u Biogradu, gimnaziju u Zadru, a Agronomski fakultet u Zagrebu. Zapošljava se u tadašnjem PK Zadar na poljoprivrednom dobru Vrana kao rukovoditelj ugostiteljstva i turizma. U to vrijeme izgrađen je novi autokamp Crkvine uz Vransko jezero, uređen rekreacijski centar uz autokamp, započet je pionirski pothvat, u tadašnjoj državi - kavezni uzgoj slatkovodne ribe. Postignuti su tada zavidni rezultati (1984. najbolji rezultati u Europi). Nažalost, projekt je, zbog nerazumijevanja tadašnjeg rukovodstva tvrtke nakon dvije godine prekinut.

Uroda 1989. godine prelazi na mjesto rukovoditelja sportskih objekata Teniski centar tvrtke Ilirija, koji je upravo bio u završnoj fazi izgradnje. U suradnji s Međunarodnom ženskom teniskom federacijom, organizirao je prvi međunarodni teniski turnir za žene Jadranska rivijera i to s nagradnim fondom od 10.000 američkih dolara.

Na mjesto biogradskog gradonačelnika 1993. dolazi za vrijeme borbenih djelovanja po gradu, kada nije bilo vode i struje, kada je na jednog Biograđanina dolazio jedan prognanik, vrijeme kada je trebalo ustrojiti novu gradsku upravu.

Prvi posao na mjestu gradonačelnika bilo je rješavanje vodoopskrbe kroz stavljanje u funkciju novih vodocrpilišta i to uz strogu diskreciju kako za njih ne bi doznao agresor pa i europski promatrači koje je jako zanimala ta lokacija.

Slijedili su iscrpni razgovori, uz predstavnike Županije i Grada Zadra, s Vladom RH o izgradnji magistralnog cjevovoda Krka - Zrmanja koji su uspješno završeni i u roku od šest mjeseci cjevovod je izgrađen te su dobivene potrebite količine vode. Uz to je trebalo sanirati ogromne gubitke u vodoopskrbi Grada, prvenstveno stari cjevovod na Obali kralja Petra Krešimira IV., što je učinjeno tijekom uređenja javne rasvjete i zelenih površina.

Na mjesto pročelnika Upravnog odjela za more i turizam tadašnje Zadarsko-kninske županije odlazi 1997. godine i ostaje do odlaska u mirovinu, u ožujku 2014.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno