Na Povjerenstvu za sukob interesa odbačena prijava protiv Antičević- Marinović

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
"TAJNI RAČUNI U AUSTRIJI"
Povjerenstvo je zaprimilo prijavu u kojoj se navodi da se dužnosnica Ingrid Antičević- Marinović, uz niz drugih dužnosnika i javnih osoba, nalazi na popisu osoba koje na računima otvorenim u Raiffeisenbank Hrvatska imaju pohranjen značajan iznos za koje mnogi od njih ne mogu dokazati porijeklo, kažu u Povjerenstvu
FAH
Ingrid Antičević-Marinović, sutkinja Ustavnog suda

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće pokrenuti postupak protiv ustavne sutkinje iz Zadra, Ingrid Antičević-Marinović, a nakon anonimne prijave da se nalazi na popisu osoba koje imaju tajne račune u Austriji. Riječ je o prijavi iz prošle godine na kojoj su se nalazile još dvije osobe iz Zadra: tadašnji zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta i bivši ministar vanjskih poslova i veleposlanik Budimir Lončar. Nakon što je prijava protiv Božidara Kalmete odbačena, isto je učinjeno i s prijavom protiv bivše čelnice zadarskog SDP-a, čije je ime prošle godine također bilo spominjano u okviru afere, kako su je mediji nazvali, nakon objave popisa s imenima poznatih Hrvata i Hrvatica te svotama kojih navodno drže u Raiffeisen banci u Austriji.

Istim razlogom kao u Kalmetinu slučaju, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa vodilo se i u slučaju ustavne sutkinje - nemaju nikakvu mogućnost provjere eventualnih računa u ovoj banci. Naime, o jučerašnjoj odluci o sutkinji Antičević Marinović u Povjerenstvu su nam rekli:

- Povjerenstvo je zaprimilo prijavu u kojoj se navodi da se dužnosnica Ingrid Antičević-Marinović, uz niz drugih dužnosnika i javnih osoba, nalazi na popisu osoba koje na računima otvorenim u Raiffeisenbank Hrvatska imaju pohranjen značajan iznos za koje mnogi od njih ne mogu dokazati porijeklo. Povjerenstvo je na današnjoj sjednici donijelo odluku da se postupak protiv dužnosnice Ingrid Antičević-Marinović neće pokrenuti, s obzirom da navodi iz prijave ne upućuju na povredu odredbi Zakona o sprječavanju interesa koju Povjerenstvo može provjeriti, budući da su Odlukom Ustavnog suda izmijenjene pojedine odredbe Zakona na način da bankarske i druge financijske institucije nisu u obvezi Povjerenstvu dostavljati zatražene obavijesti i dokaze - kazala nam je glasnogovornica Povjerenstva, Martina Jurišić.

Antičević-Marinović jučer se nije javljala na naše pozive kako bi komentitrala ovu odluku, međutim Kalmeta se prošle godine rado odazvao izjavljujući kako je ova anonimna prijava "realna kao da on ima tajni račun na Marsu". 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno