Na Silvestrovo uživajte u bijelim vinima i izbjegnite jeftine pjenušce

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Ivan Stiblik, jedini zadarski sommelier
Za doček Nove godine uvijek imamo priču o mjehurićima, pjenušcu, ali ako se kupuje onaj koji košta 10-ak kuna, bolje ga je ne piti. Za doček bi preporučio izbjeći konzumaciju crnih vina koja su jača, a mogu se konzumirati bijela vina, chardonnay, maraština, pošip, nabrojio je Ivan Stiblik
Marin GOSPIĆ
Ako pijete pjenušce, neka vam ne bude žao dati koju kunu više

Ivan Stiblik, voditelj u jednom zadarskom restoranu i glavni organizator prvog Zadar Wine Festa jedini je zadarski sommelier.

Ivana, rodom iz Đakova, život je doveo u Zadar gdje živi već pet godina, a ovdje se vidi i u budućnosti.

Ivan objašnjava kako je došao na ideju da postane sommelier, i to jedini u Zadru, gradu koji se diči kako je među najposjećenijim turističkim destinacijama.

Tri razine edukacije

- Po struci sam kuhar, ali sam radio u ugostiteljstvu i bio u doticaju s vinima pa me počelo zanimati što nudim gostima, kakva su hrvatska, vina, kakva svjetska i slično. Želio sam se dodatno educirati. Završio sam sve tri razine za sommeliera pri hrvatskom Sommelier klubu ASI u čijem sastavu je 60 zemalja svijeta i gdje svi sommelieri uče identično. Sve zajedno edukacija je trajala tri godine jer se to polaže u zimskim mjesecima. Na prvoj razini obuke koju sam položio u Solinu, uči se o podjelama vina na regije u Hrvatskoj. Drugu razinu završio sam u Zagrebu, a treću u kojoj se uči o sljubljivanju vina i hrane završio sam u Opatiji, priča Ivan.

Dodaje, kako je situacija, kada je riječ o sommelierima u Hrvatskoj koji su obučeni u sve tri razine prilično slaba. Na razini cijele države ima ih tek 50, od čega ih je 30 u Istri.

Svojim gostima uvijek najprije ponudi domaća, lokalna vina za koja kaže kako su izuzetno kvalitetna i imaju velik potencijal, ali slabiju promidžbu te na tome treba raditi. Domaći gosti, objašnjava Ivan, nemaju kulturu pijenja vina poput stranaca koji u tome prednjače i drže do kvalitetnih vina.

- Inače, u Hrvatskoj imamo fantastična vina zahvaljujući dobroj klimi, reljefu. U kontinentalnoj Hrvatskoj je najzastupljenija graševina koja je s 24 posto najzastupljenija vinska sorta. U Dalmaciji se kao najzastupljenija sorta nametnuo plavac, u Istri malvazija koja je zastupljena s 9 posto, objašnjava Ivan.

Osvrnuvši se na vina iz Zadarske županije, navodi kako su maraština i pošip kvalitetne i dobre sorte, ali komercijalno slabo zatupljene te naglasak treba staviti na njihovu promidžbu.

Brendirati zadarska vina

- U Istri znaju brendirati svoj proizvod, a u Zaadrskoj županiji treba još raditi kako bi se dobar proizvod prepoznao jer kvaliteta zadarskih vina je tu. Ipak, lagano se ide prema naprijed, dodaje Ivan.

Na pitanje koje je vino njemu osobno najdraže, tvrdi kako ne želi izdavajati niti jedno, ali je među dražim izdvojio pinot sivi, plavac, chardonnay te francuska vina, za koja tvrdi kako su s pravom među najkvalitetnijim u svijetu.

- Francuska vina imaju svoju priču, kvalitetna su. tvrdi Ivan.

Kako je jučer Ivan sudjelovao u ocjenjivanju kuhanih vina koja se nude na Adventu pitali smo ga što je potrebno za napraviti dobro kuhano vino.

- Kuhanom vinu dodaje se šećer i voda, ali ne treba pretjerati, pogotvo sa šećerom jer okus ne smije biti previše napadan, obrazložio je zadarski sommelier.

Komentirao je i sve češća natjecanja vinara i vina u zadarskom kraju, objasnivši kako je to dobar put u cilju da vina postanu još bolja i kvalitetnija, ali i članovi žirija, dodaje, u ocjenjivaju trebaju biti stručni.

Ivan će ponovno krajem ožujka organizirati Wine Fest u Zadru koji je lani okupio više od 80 vinara iz regije i zemlje te se pokazao kao jako dobra manifestacija za promociju lokalnih vina i vinara.

A za kraj smo iskusnog sommeliera zatražili preporuku za dobro vino uz koje ćemo dočekati Novu godinu.

- Za doček Nove godine uvijek imamo priču o mjehurićima, pjenušcu, ali ako se kupuje onaj koji košta 10-ak kuna, bolje ga je ne piti. Za doček bi preporučio izbjeći konzumaciju crnih vina koja su jača, a mogu se konzumirati bijle vina, chardonnay, maraština, pošip, nabrojio je Ivan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)