Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

KK ZADAR Konstruktivna ‘ćakula’ s navijačima

29.12.2018. 14:43
KK ZADAR Konstruktivna  ‘ćakula’ s  navijačima


U press salonu ŠC Višnjik jučer je održano zanimljivo događanje na temu Pitaj Nadzorni odbor Košarkaškog kluba Zadar! Na njemu su s jedne strane sudjelovali Tomislav Fain i Marin Gulan kao  predstavnici Tornada u Nadzornom odboru kluba, predsjednik Nadzornog  odbora Ivan Mijolović te voditelj marketinga kluba Ivan Ištuk. Nasuprot  njih nalazili su se uglavnom pripadnici Tornada, simpatizeri kluba kao i  predstavnici medija. Ukupno 20-ak ljudi koji su skupa s četvoricom  predstavnika KK Zadar proveli dva vrlo aktivna sata u konstruktivnom  razgovoru u kojem se moglo čuti raznoraznih mišljenja, mnogo  upućenih pitanja kao i dobrih ideja koje su išle u pravcu boljitka Košarkaškog kluba Zadar. Na prvu se razgovor razvezao na temu odnosa između KK Zadar i ŠC Višnjik.    Tako je na tapetu odmah bio postojeći dug  kluba od 10 milijuna kuna prema ŠC Višnjik?


Longin i Žilavec
– Dug još uvijek postoji, ali ga se smanjuje prvenstveno preko prihoda  od prodanih ulaznica – kazao je Mijolović dok je Tomislav Fain morao  odgovoriti koliki postotak od prodanih ulaznica ide klubu, a koliko  Višnjiku?
– Sav prihod od karata ide ŠC Višnjik – kazao je Fain i dodao odgovor  na potpitanje bili se moglo odvojiti određeni iznos za klub od tog davanja prihoda od ulaznica direktno u blagajnu ŠC Višnjik.
– Jednostavnije je na ovaj način. Umjesto da novci idu u klub i onda se  plaća faktura ovako svi novci idu prema Višnjiku i taj dug se tako smanjuje. Mi smo s ulaznicama pokrili sve obveze za prošlu sezonu prema  Višnjiku što je u ovom trenutku vrlo pozitivna stvar za nas.
  U kontekstu ulaznica prisutne je zanimalo što se misli napraviti po pitanju 'muktaroša' kojih je još uvijek veliki broj na utakmicama.
 – Najiskrenije nisam ove sezone nikoga još vidio da je ušao bez ulaznice, a nisam bio samo na dvije utakmice. U svakom slučaju ako toga ima  onda pozivam sve koji to primjete da i prijave pa ćemo onda reagirati i  pronaći na kojem ulazu se takve stvari događaju. Normalno, da će onda  oni koji to dopuštaju snositi i posljedice – dodao je Fain.
Ivan Mijolović je odgovorio na pitanje kako su u Nadzornom odboru   zadovoljni dosadašnjim radom dvaju direktora, Branimira Longina i  Željka Žilavca.
– Mora se znati u kakvu su situaciju jedan i drugi došli. Obadvojicu je  dočekao novi izazov i nisu samo išli neki slijedom i da su samo trebali  nastaviti neki uhodan posao. Trebalo im je doba adaptacije, a ruku na  srce nije ih dočekala sređena situacija. Kad je Brane došao u kolovozu  prošle godine svi su klubovi počeli s pripremama i treniranjem, a njega  su dočekala tek trojica igrača pod ugovorom. Prvu sezonu smo imali  mnogo problema s dugovanjima prema bivšim igračima i ništa nije bilo  na njihovoj strani. Stoga za njih imamo samo riječi pohvale te je angažman s kojim ulaze svaki dan u posao  ogroman. Da je bilo grešaka, bilo je, ali ukupno gledajući zaslužili su veliki plus za ono što su dosad napravili.
  Ulazak u sezonu, kao i dosadašnji njen tijek ukazao je na mnoge propuste u kadroviranju momčadi i stručnog stožera. Rastanak s Ivanovom i  Vladovićem, otpuštanje Aleša Pipana, pa dolazak i naprasni odlazak Glena Davisa te i  posljednji odlazak Malcolma Granta.
– Najsretniji bi svi bili da onih 12 igrača koji započnu sezonu ju i završe. Isto tako i trener. Nažalost takva praksa nije samo u klubovima u  našoj državi nego i u regiji. Svi drastično mijenjaju rostere što ne opravdavamo, ali jednostavno se takve stvari po putu događaju. Najbitnije od  svega jest da nismo u tim otpuštanjima u nijednom pogledu financijski  oštetili klub – kazao je Mijolović.


Web i Fan shop
I dalje je otvaranje Web shopa neostavrena misija unatoč mnogim  najavama još od ljetos da je to zapravo gotova stvar.
– Web shop je kao takav vezan uz samu web stranicu. Po dogovorenim  rokovima to je trebalo biti već odavno gotovo, no pošto nismo bili zadovoljni sa izradom iste, a htjeli smo da to bude domaća ekipa koja će raditi  tu stranicu došlo je do kašnjenja – kazao je voditelj marketinga Ivan  Ištuk, a na pitanje o Fan shop kojeg se isto tako već poduže vrijeme  iščekuje odgovorio je Tomislav Fain.
– Što se tiče Fan shopa dobili smo ponudu i prvi plan je da se on oformi u okviru dvorane, a za početak ne bi bio otvoren svaki dan nego jedino prije, za vrijeme i malo nakon završetka utakmica. Čekamo da razmotrimo ponudu i mislim da će nakon toga ići puno brže realizacija i tog  projekta.
 Onda je stigao upit je li Branko Skroče još uvijek zaposlenik kluba?
– Nije – odgovorio je Mijolović, a na pitanje otkada je to na snazi predsjednik NO je kazao da nije zaposlenik kluba već neka četiri mjeseca.
 Iskrslo je i pitanje muzeja koji se već spominje tri godine, a na to nisu  imali predstavnici kluba spreman odgovor dok je dužu raspravu potakla  tema omladinskog pogona i trenera koji su ih vodili i onih koji ih sada  vode.
 – Nama je veliki problem kao i svim sredinama u Hrvatskoj loš uspjeh  ili neuspjeh košarkaške reprezentacije. Primjer ovog ljeta i uspjeha naših  nogometaša u Rusiji donio je za posljedicu pomamu za upisima u škole  nogometa. Tako samo u Nogometnom klubu Zadar ima ove godine preko 400 upisane djece. U košarci je nastupila velika stagnacija što se tiče  upisa nove djece,  a takva je nažalost i kod nas situacija. Što se tiče naših  trenera u klubu poznato je da predkadete vodi Domagoj Vidaković, kadete Marko Selin i Toni Dijan dok juniore vode Jure Ružić i Petar Popović  – kazao je Mijolović.
 Upravo su se prisutni najviše uhvatili Popovića koji je u klubu već 15  godina, a rezultata tj. igrača za prvu momčad još uvijek nasušno nedostaje, pa se zatražio i komentar na taj slučaj.
– Ajmo to postaviti ovako. Da je Nadzorni odbor bio zadovoljan sa  svim trenerima u omladinskom pogonu koje su zatekli pri svom formiranju ne bi onda radio reorganizaciju koja je i nastupila. Svi su novi treneri dobili ugovor na dvije sezone, a ne kao prije za stalno do mirovine  što je samo po sebi najbolji osigurač za kvalitetu rada koju oni pružaju.  Sad se ipak taj trener mora bojati za tu svoju poziciju i samim time svojim radom se bori za produženje ugovora – odgovorio je Fain
 Zaključilo se sa srednjoročnim i dugoročnim financijskim planom  kluba. Pravo pitanje jest je li namjera u narednom razdoblju od 5 do 10  godina pokušati otplatiti postojeći dug ili se jednostavno želi samo ne  stvarati novi dug.
– Naravno da nam je namjera konstantno smanjivati postojeći dug, jer  nemaju svi naši vjerovnici toliko strpljenja. Smanjivanjem duga želimo  doći na tzv. zelenu granu. A samim time što smo prošlu sezonu uspjeli  smanjiti dug za 5 milijuna kuna mislim da smo na dobrom putu da on  bude puno manji u budućnosti – kazao je za kraj Mijolović.




Prije, sada, poslije
Prije početka rasprave predstavnici Nadzornog odbora napravili su jedan uvod s  prezentacijom pod naslovom Ćakula s navijačima. U toj prezentaciji navedeno je sve  ono što se napravilo u posljednje dvije sezone otkad su i zasjeli na svoje funkcije.  Naravno, podloga na koju su naišli pri svom dolasku bila je vrlo skliska, prije svega  trebalo se uhvatiti u koštac s javnim nezadovoljstvom navijača kao i s velikim dugom  koji ih je dočekao. U sezonu 2017./18. ušlo se sa samo tri igrača pod ugovorom, bez  trenera i sa 40 milijuna kuna obveza kao i 3 milijuna kuna novonastalih obaveza, samo iz prethodne sezone. Kad se još tome dodaju blokade igračima od strane FIBA-e,  nepovjerenje javnosti kao i igrača i menadžera posao koji je bio pred njima izgledao  je gotovo nemoguć. No, pomaklo se s mrtve točke u narednu godinu i pol te su rezultati u odnosu na početak postajali sve opipljiviji. Prvenstveno se to odnosi na financije. Uspješno je pokrivena sezona 2017./18 te su se obveze smanjile za cca 10  milijuna, potpisana su tri krovna sponzorska ugovora kao što se bitno povećao broj  malih sponzora. U upravljanju klubom su aktivno uključili navijače preko svoja dva  člana u Nadzornom odboru, reorganizirala se radna zajednica prvenstveno  uvođenjem mandantnih ugovora umjesto ugovora na neodređeno svim trenerima u  omladinskom pogonu. Izabrani su novi direktor kluba kao i sportski direktor i sprovedena je reorganizacija omladinskog pogona. Uz sve navedeno naglasili su kako je  vraćeno povjerenje igrača i menadžera  tj. Zadar je postao poželjna sredina za igranje. Istaknuto je da je Zadar najgledanija momčad Hrvatske što se tiče dvoranskih  sportova i treća ukupno po gledanosti u ABA ligi, dok se i potpisivalo ugovore s mladim talentima iz regije. U budućem razdoblju planira se daljna reorganizacija omladinskog pogona, otvaranje Web i Fan shopa i brandiranje kluba. Iako je na kraju prezentacije istaknuto da je pokušaj ostvarivanja svega toga ipak dug proces od same  ideje do realizacije svjesni su da će sve ovo navedeno ipak moći potvrditi samo rezultati koji se naravno od njih s pravom očekuju.


Žorić danas potpisuje?
Na stranicama portala Sportkluba izašla je vijest kako Luka Žorić danas potpisuje  za klub s Višnjika iako je popraćena s velikim upitnikom na kraju. Zadranin koji još  uvijek nije igrao u svom klubu trebao bi  potpisati ugovor za Zadar koji bi ga uz klub  trebao vezati do kraja tekuće sezone. Iako podatak još uvijek nije službeno potvrđen,  sve bi se trebalo znati tijekom današnjeg dana, a Žora bi u novome klubu trebao debitirati protiv Union Olimpije u utakmici ABA lige koja se igra u petak, 4. siječnja.