Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

SNIŽENJA Kupovala se zimska kolekcija i svečana odjeća za Novu godinu

29.12.2018. 16:45
SNIŽENJA Kupovala  se zimska  kolekcija i  svečana  odjeća za   Novu  godinu


S prvim danima zimskog sniženja i Zadrani su pohrlili u trgovine, a gužve su bile primjetne već prvoga dana velikog sezonskog  sniženja koje je započelo u četvrtak, 27. prosinca. Tako se na parkingu  velikog trgovačkog centra u Zadru već u ranijim popodnevnim satima  tražilo mjesto više


Dobar izbor
Riječ je o jednom od dva sezonska sniženja koja se mogu provoditi godišnje, prema Pravilniku o uvjetima i načinu provođenja sezonskog  sniženja koji je od prije dvije godine na snazi. Tako zimsko sniženje u trgovinama započinje 27. prosinca i završava 25. veljače, a ljetno od 1.  srpnja do 29. kolovoza, s time da oba sezonska sniženja mogu trajati najdulje 60 dana. Kako navode u Sektoru za trgovinu Hrvatske gospodarske  komore praksa pokazuje da posljednjih godina domaći trgovci prate  trendove europskih trgovaca po pitanju sezonskih rasprodaja, što znači  da su stope sniženja sve veće. Ipak, kupcima se to često tako ne čini, što  potvrđuju i neki Zadrani.
– Obišla sam neke dućane i ono što mi je zapalo za oko nije baš bilo  povoljno, pa ću pričekati iza Nove godine da još padne cijena. Ne žuri mi  se, za sada više gledam, nego što kupujem, kaže jedna starija Zadranka,  dok dvije prijateljice tvrde da im se kupnja već prvog dana sniženja isplatila.
– Našla sam haljinu za doček, vrlo povoljno, a vidim da je dosta toga  sniženo. Uglavnom se radi o 20 ili 30 posto nižoj cijeni, ali isplati se odmah kupiti jer kasnije možda neće biti broja, kaže Lucija Marinović i dodaje da je ranije češće odlazila u kupovinu u Zagreb, ali da sada i u Zadru  ima izbora, osobito otkako je proširen najveći trgovački centar.
– Kupaca ima dosta već prvog dana, a tako je bilo i lani. Najviše se kupuje zimska kolekcija, zimske jakne, hlače, haljine, a ima i onih koji traže  svečanu odjeću za doček Nove godine, kaže prodavačica u jednoj trgovini odjećom poznatog modnog brenda, te dodaje da se sniženi artikli nude najčešće po 20, 30, pa i 40 posto nižoj cijeni, ali ima i odjevnih komada u pola cijene.


Roba se može vratiti
Na pitanje ima li i onih koji vraćaju kupljenu odjeću, te kakva je pritom procedura, odgovara:
– Roba na sniženju se također može vratiti u za to predviđenom roku  uz povrat novca, ukoliko se radi o proizvodu s greškom. No, mi prakticiramo da vraćamo novac i za proizvod koji se vraća zbog bilo kojeg drugog razloga, uz predočenje računa, kaže prodavačica. U drugoj pak trgovini odgovaraju da se svaki proizvod, pa i onaj kupljen na sniženju može  vratiti uz povrat novca ukoliko je kupljen kao oštećen, odnosno ako kupac prilikom kupovine nije uočio grešku.
– Ako se kupac predomisli iz nekog osobnog razloga, tada ne vraćamo  novac, ali može uz predočenje računa proizvod zamijeniti za drugi, dodaju u trgovini.
Snižene cijene za neke će proizvode, u pravilu za one koji se slabije  prodaju, tijekom sniženja još ići dolje, pa ima i dosta kupaca koji samo  obilaze dućane.
Slično kao i protekle godine, u većini zadarskih trgovina cijena najvećeg dijela proizvoda na sniženju je umanjena za 20 ili 30 posto, a tek  manji dio je snižen za 50 posto, te se mnogi kupci i dalje žale da je u drugim zemljama Europske unije postotak sniženih artikala znatno veći, te  iznosi čak 80 i 90 posto.
Iako je potrošnja bila najveća u danima pred Božić, dok još nije bilo na  snazi zimsko sniženje, gužve u trgovinama odjeće i obuće očekuju se i  nakon Nove godine, odnosno tijekom trajanja zimskog sniženja. Navedimo još kako u šezdeset dana propisanoga trajanja sniženja redovna cijena i nova snižena cijena moraju biti iskazne jasno, vidljivo i čitljivo, te kako će mnogi artikli i nakon svršetka zimskog sniženja ostati u prodaji po  nižoj cijeni, ali se takva prodaja više ne smije oglašavati kao sezonsko  sniženje već kao razne akcije poput akcijske prodaje, rasprodaje, prodaje  robe s greškom i sl.