Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nakon 47 godina vatrogastva objesio kacigu o klin i otišao u zasluženu mirovinu

30.12.2019. 13:00


Legendarni zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Filip i Jakov, 69-godišnji Joško Majica, nakon 47 godina vatrogastva objesio je kacigu o klin i definitivno otišao u mirovinu, iako je to zaista teško povjerovati kad je u pitanju Joško.
– Možda zvuči stereotipno, ali još kao dječak sam želio biti vatrogasac. Bila mi je želja pomagati ljudima u nevoljama. To je posao koji se voli, vatrogasac ne može biti netko tko ne voli taj posao. Dok sam živ, bit ću vatrogasac. Dakako nenametljivo, iz prikrajka, kazao je Joško Majica.


Prvi i jedini zapovjednik DVD-a
Kao profesionalni vatrogasac u JVP Biograd je radio punih 40 godina te je s beneficijama skupio preko 45 godina radnog staža. Bio zapovjednik smjene, od 1972. do 2012. godine, kad je kao profesionalac otišao u zasluženu mirovinu, nastavljajući rad u DVD-u. Do sad je jedini vatrogasni zapovjednik DVD-a Sv. Filip i Jakov, od 31. kolovoza 1994., od prvog dana osnivanja DVD-a.
– Evo, u 69. godini života, nakon 47 godina provedenih u vatrogastvu, te 25 godina i 4 mjeseca u DVD-u Sveti Filip i Jakov kao zapovjednik, došlo je vrijeme kada ovu funkciju, a s njom i odgovornost preuzimaju mlađe snage. U ovih 25 godina postojanja Društva smatram da se puno postiglo, slovili smo među boljim DVD-ima u županiji što dovoljno govori koliki smo uspjeh svi zajedno postigli, ponosno će Majica.
Sveti Ivan ili Ivanja, 27. prosinca 2019., bit će zlatnim slovima zapisan u vatrogasnim knjigama. Na izvanrednoj skupštini DVD-a pod predsjedanjem načelnika Zorana Pelicarića Pece, predsjednika DVD-a, održanoj u Općinskoj vijećnici u »Staroj školi« nakon časne dužnosti koju je obavljao 25 godina i četiri mjeseca, a u svojoj 69 godini života, Joško Majica se zahvalio na mjestu zapovjednika. Joško se, u dogovoru, na dužnosti zahvalio još 11. prosinca 2019., na sjednici Upravnog odbora, a skupština je to morala potvrditi i izabrati novog zapovjednika.


Novi zapovjednik Stjepan Marko Batur
– Dogovorili smo se s Joškom da u granicama svojih mogućnosti još neko vrijeme bude na raspolaganju budućim i operativnim članovima, te upravi u izvršavanju intervencija, zadataka i obveza koje nam svima zajedno predstoje, rekao je Zoran Pelicarić.
Do ožujka 2021. godine, na određeno vrijeme do kraja mandata Upravnog odbora, za zapovjednika je izabran 25-godišnji Stjepan Marko Batur, zaposlenik DVD-a Sv. Filip i Jakov, za zamjenika Nikola Zrilić, na određeno vrijeme zaposlen u DVD-u, dok je tajnik Denis Erstić. Zapovjednik Batur i zamjenik Zrilić imaju položen stručni ispit za vođenje intervencije.
– Biti u vrhu DVD-a Zadarske županije iznimna je čast, čime možemo biti svi ponosni, kako članovi DVD-a (a bilo ih je dosta koji su prošli kroz DVD, čak 170 članova ukupno, od čega danas 55 u registru), tako i svi oni koji su nas pratili, od sponzora; udruge Napredak, TZO Općine Sv. Filip i Jakov, Plodina, MADA produkcije, Mariborskog vodovoda, Zagrebačkog holdinga, nizozemskih kolega i drugih, do svih voditelja i djelatnika komunalnog pogona, članova poglavarstva odnosno općinskih vijeća na čelu s načelnicima: Ivicom Prtenjačom, Mirkom Đinđićem, Klarom Eškinja Glavan, Milivojem Vuletićem, Marinom Colićem, Igorom Pedisićem i sadašnjim Zoranom Pelicarićem. Moram spomenuti i neke koji su bili u osnivanju Društva u vrijeme Domovinskog rata; Slavko Fantina, Željko Eškinja, Milivoj Milat, Milivoj Vuletić, Anđelko Mišo Erstić, Joško Majica te dugogodišnji predsjednik Ivo Eškinja, nabrojio je Majica.




Vatrogasci otac i sin
Majica u obitelji ima svog vatrogasnog nasljednika. Njegov sin Damir Majica je već dugi niz godina profesionalni vatrogasac u vatrogasnoj postrojbi HAC-a, smještenoj u tunelu Sveti Rok, kod zapovjednika Milana Ročka.
– Također smo imali, a imamo i dalje odlične odnose s drugim vatrogasnim postrojbama (JVP Biograd, DVD Sukošan, DVD Polača, DVD Drage, DVD Pakoštane Vrgada Vrana, DVD Ražanac, DVD Mala Mlaka -Zagrebačka županija). Na kraju treba spomenuti i odličnu suradnju s Vatrogasnom zajednicom Zadarske županije na čelu sa predsjednicima i zapovjednicima Kažom Kolanovićem, Željkom Šošom i Borisom Jovićem. Svi zajedno smo doprinijeli da ovaj DVD kotira visoko, istaknuo je Majica ispričavši se ako je nekog preskočio.
Vatrogasac treba imati, kaže on, poprilično širok spektar znanja i vještina, znati i moći u kratkom vremenu, trenutačno donijeti ispravnu odluku i snaći se u svim, brojnim situacijama do kojih dolazi na terenu tijekom intervencija.
– U ovom trenutku brojimo 26 operativnih vatrogasaca. Momci svaka vam čast, operativno smo među najjačima. Na vama je da zadržite tu ljestvicu visoko, pa čak i da je podignete. Vi to možete, imate znanja, imat ćete mogućnosti, budite jedinstveni, budite hrabri, čuvajte se i poštujte se međusobno, budite odgovorni prema svemu što imate i to čuvajte, to je naše i vaše nasljeđe. Ako vam bilo kada što zatreba, a da vam mogu pomoći, stojim vam na raspolaganju, poručio je Majica.


Novi životni ritam
Svima je Joško Majica poželio sretnu i uspješnu novu 2020. godinu te što manje požara i što više novih pošumljenih područja.
– Na kraju svega moram reći velika hvala mojoj obitelji na razumijevanju, posebno ženi koja me trpila svih ovih godina, svakodnevno slušala vatrogasne teme i bila mi podrška, zaključio je Majica uz vatrogasni moto: »Vatru gasi – brata spasi«.
Jošku Majici sad će trebati vremena da se navikne na novi životni ritam.
– Umjesto zaštitne odjeće, zaštitnih cipela, kacige i druge vatrogasne opreme, sada će se više družiti s obitelji i maslinama. Bit će to puno lakši ritam i mirniji život, ali nakon godina stresa i intervencija u najtežim okolnostima i u raznim vremenskim uvjetima, Joško je to zaslužio, poručio je Zoran Pelicarić Peco, koji mu je uime DVD-a uručio prigodan dar.


Najdramatičnija vatrena stihija zaustavljena u Turnju
Vatrogasci su heroji, jedna od najdramatičnijih vatrenih stihija pod zapovjedništvom Joška Majice bila je u noći 22. kolovoza 2017. godine kad se u Turnju odvijala prava požarna apokalipsa. Zbog jake bure bilo je dvadesetak požara u Zadarskoj županiji. Bura je u Turnju velikom brzinom širila požar, cijelu noć bio je pravi pakao. Vatrena stihija je zahvatila veliki prostor i na nekoliko mjesta približila se kućama i gospodarskim objektima, osim šume i niskog raslinja izgorjeli su voćnjaci i maslinici. Turanj je obranjen, najkritičnije i najdramatičnije je bilo na Zgonu gdje su obranjeni plastenici i na Lokvenjaku gdje se vatra približila na oko 50-ak metara od kuća.
– Uz profesionalne i vatrogasce DVD-a, požar su gasili i brojni mještani Turnja i Sv. Filipa i Jakova. Hvala svima na iznimnim naporima i požrtvovanosti koje su uložili. Požar je zaustavljen nadomak kuća koje su u tijeku ljetne sezone pune ljudi. Suze mi idu od ponosa, kazao je Majica.


Kruna svih vježbi, Vatrogasna vježba "Sv. Filip i Jakov 2011.
DVD Sv. Filip i Jakov imao je brojne vatrogasne vježbe, no izdvojimo onu na blagdan Sv. Florijana, 4. svibnja 2011., pod nazivom Vatrogasna vježba "Sv. Filip i Jakov 2011.", koja je postala njihovim zaštitnim znakom. Neupućeni su pomislili da se zaista i događa, bila je to dotad neviđena vatrogasna vježba u kojoj je gorjelo motorno vozilo, stabla, nekoliko zgrada, a vatrogasci su se spuštali s prvog, drugog i trećeg kata pomoću vatrogasnog opasača i užeta. Drugi su spašavali ozlijeđene iz karamboliranog automobila i dr. Vježba je definitivno potvrdila kako je ovaj DVD jedan od najboljih na području Zadarske županije. Vježbom na filipjanskoj rivi je rukovodio zapovjednik DVD-a Joško Majica, koji je nepreglednom mnoštvu zadivljenih mještana, općinskih žitelja i gostima opisivao tijek svake od pet vježbi u nizu u koje su, kako to na pravoj intervenciji uvijek biva, bili uključeni i djelatnici HMP-a, Crvenog križa te policija.