Nakon 47 godina vatrogastva objesio kacigu o klin i otišao u zasluženu mirovinu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Joško Majica (69), zapovjednik DVD-a Sv. Filip i Jakov
Možda zvuči stereotipno, ali još kao dječak sam želio biti vatrogasac. Bila mi je želja pomagati ljudima u nevoljama. To je posao koji se voli, vatrogasac ne može biti netko tko ne voli taj posao. Dok sam živ, bit ću vatrogasac. Dakako nenametljivo, iz prikrajka, kazao je Joško Majica
Velimir BRKIĆ
Novi i stari zapovjednik, Stjepan Marko Batur i Joško Majica, načelnik Zoran Pelicarić Peco

Legendarni zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Filip i Jakov, 69-godišnji Joško Majica, nakon 47 godina vatrogastva objesio je kacigu o klin i definitivno otišao u mirovinu, iako je to zaista teško povjerovati kad je u pitanju Joško.
- Možda zvuči stereotipno, ali još kao dječak sam želio biti vatrogasac. Bila mi je želja pomagati ljudima u nevoljama. To je posao koji se voli, vatrogasac ne može biti netko tko ne voli taj posao. Dok sam živ, bit ću vatrogasac. Dakako nenametljivo, iz prikrajka, kazao je Joško Majica.

Prvi i jedini zapovjednik DVD-a

Kao profesionalni vatrogasac u JVP Biograd je radio punih 40 godina te je s beneficijama skupio preko 45 godina radnog staža. Bio zapovjednik smjene, od 1972. do 2012. godine, kad je kao profesionalac otišao u zasluženu mirovinu, nastavljajući rad u DVD-u. Do sad je jedini vatrogasni zapovjednik DVD-a Sv. Filip i Jakov, od 31. kolovoza 1994., od prvog dana osnivanja DVD-a.
- Evo, u 69. godini života, nakon 47 godina provedenih u vatrogastvu, te 25 godina i 4 mjeseca u DVD-u Sveti Filip i Jakov kao zapovjednik, došlo je vrijeme kada ovu funkciju, a s njom i odgovornost preuzimaju mlađe snage. U ovih 25 godina postojanja Društva smatram da se puno postiglo, slovili smo među boljim DVD-ima u županiji što dovoljno govori koliki smo uspjeh svi zajedno postigli, ponosno će Majica.
Sveti Ivan ili Ivanja, 27. prosinca 2019., bit će zlatnim slovima zapisan u vatrogasnim knjigama. Na izvanrednoj skupštini DVD-a pod predsjedanjem načelnika Zorana Pelicarića Pece, predsjednika DVD-a, održanoj u Općinskoj vijećnici u »Staroj školi« nakon časne dužnosti koju je obavljao 25 godina i četiri mjeseca, a u svojoj 69 godini života, Joško Majica se zahvalio na mjestu zapovjednika. Joško se, u dogovoru, na dužnosti zahvalio još 11. prosinca 2019., na sjednici Upravnog odbora, a skupština je to morala potvrditi i izabrati novog zapovjednika.

Novi zapovjednik Stjepan Marko Batur

- Dogovorili smo se s Joškom da u granicama svojih mogućnosti još neko vrijeme bude na raspolaganju budućim i operativnim članovima, te upravi u izvršavanju intervencija, zadataka i obveza koje nam svima zajedno predstoje, rekao je Zoran Pelicarić.
Do ožujka 2021. godine, na određeno vrijeme do kraja mandata Upravnog odbora, za zapovjednika je izabran 25-godišnji Stjepan Marko Batur, zaposlenik DVD-a Sv. Filip i Jakov, za zamjenika Nikola Zrilić, na određeno vrijeme zaposlen u DVD-u, dok je tajnik Denis Erstić. Zapovjednik Batur i zamjenik Zrilić imaju položen stručni ispit za vođenje intervencije.
- Biti u vrhu DVD-a Zadarske županije iznimna je čast, čime možemo biti svi ponosni, kako članovi DVD-a (a bilo ih je dosta koji su prošli kroz DVD, čak 170 članova ukupno, od čega danas 55 u registru), tako i svi oni koji su nas pratili, od sponzora; udruge Napredak, TZO Općine Sv. Filip i Jakov, Plodina, MADA produkcije, Mariborskog vodovoda, Zagrebačkog holdinga, nizozemskih kolega i drugih, do svih voditelja i djelatnika komunalnog pogona, članova poglavarstva odnosno općinskih vijeća na čelu s načelnicima: Ivicom Prtenjačom, Mirkom Đinđićem, Klarom Eškinja Glavan, Milivojem Vuletićem, Marinom Colićem, Igorom Pedisićem i sadašnjim Zoranom Pelicarićem. Moram spomenuti i neke koji su bili u osnivanju Društva u vrijeme Domovinskog rata; Slavko Fantina, Željko Eškinja, Milivoj Milat, Milivoj Vuletić, Anđelko Mišo Erstić, Joško Majica te dugogodišnji predsjednik Ivo Eškinja, nabrojio je Majica.

Vatrogasci otac i sin

Majica u obitelji ima svog vatrogasnog nasljednika. Njegov sin Damir Majica je već dugi niz godina profesionalni vatrogasac u vatrogasnoj postrojbi HAC-a, smještenoj u tunelu Sveti Rok, kod zapovjednika Milana Ročka.
- Također smo imali, a imamo i dalje odlične odnose s drugim vatrogasnim postrojbama (JVP Biograd, DVD Sukošan, DVD Polača, DVD Drage, DVD Pakoštane Vrgada Vrana, DVD Ražanac, DVD Mala Mlaka -Zagrebačka županija). Na kraju treba spomenuti i odličnu suradnju s Vatrogasnom zajednicom Zadarske županije na čelu sa predsjednicima i zapovjednicima Kažom Kolanovićem, Željkom Šošom i Borisom Jovićem. Svi zajedno smo doprinijeli da ovaj DVD kotira visoko, istaknuo je Majica ispričavši se ako je nekog preskočio.
Vatrogasac treba imati, kaže on, poprilično širok spektar znanja i vještina, znati i moći u kratkom vremenu, trenutačno donijeti ispravnu odluku i snaći se u svim, brojnim situacijama do kojih dolazi na terenu tijekom intervencija.
- U ovom trenutku brojimo 26 operativnih vatrogasaca. Momci svaka vam čast, operativno smo među najjačima. Na vama je da zadržite tu ljestvicu visoko, pa čak i da je podignete. Vi to možete, imate znanja, imat ćete mogućnosti, budite jedinstveni, budite hrabri, čuvajte se i poštujte se međusobno, budite odgovorni prema svemu što imate i to čuvajte, to je naše i vaše nasljeđe. Ako vam bilo kada što zatreba, a da vam mogu pomoći, stojim vam na raspolaganju, poručio je Majica.

Novi životni ritam

Svima je Joško Majica poželio sretnu i uspješnu novu 2020. godinu te što manje požara i što više novih pošumljenih područja.
- Na kraju svega moram reći velika hvala mojoj obitelji na razumijevanju, posebno ženi koja me trpila svih ovih godina, svakodnevno slušala vatrogasne teme i bila mi podrška, zaključio je Majica uz vatrogasni moto: »Vatru gasi - brata spasi«.
Jošku Majici sad će trebati vremena da se navikne na novi životni ritam.
- Umjesto zaštitne odjeće, zaštitnih cipela, kacige i druge vatrogasne opreme, sada će se više družiti s obitelji i maslinama. Bit će to puno lakši ritam i mirniji život, ali nakon godina stresa i intervencija u najtežim okolnostima i u raznim vremenskim uvjetima, Joško je to zaslužio, poručio je Zoran Pelicarić Peco, koji mu je uime DVD-a uručio prigodan dar.

Najdramatičnija vatrena stihija zaustavljena u Turnju

Vatrogasci su heroji, jedna od najdramatičnijih vatrenih stihija pod zapovjedništvom Joška Majice bila je u noći 22. kolovoza 2017. godine kad se u Turnju odvijala prava požarna apokalipsa. Zbog jake bure bilo je dvadesetak požara u Zadarskoj županiji. Bura je u Turnju velikom brzinom širila požar, cijelu noć bio je pravi pakao. Vatrena stihija je zahvatila veliki prostor i na nekoliko mjesta približila se kućama i gospodarskim objektima, osim šume i niskog raslinja izgorjeli su voćnjaci i maslinici. Turanj je obranjen, najkritičnije i najdramatičnije je bilo na Zgonu gdje su obranjeni plastenici i na Lokvenjaku gdje se vatra približila na oko 50-ak metara od kuća.
- Uz profesionalne i vatrogasce DVD-a, požar su gasili i brojni mještani Turnja i Sv. Filipa i Jakova. Hvala svima na iznimnim naporima i požrtvovanosti koje su uložili. Požar je zaustavljen nadomak kuća koje su u tijeku ljetne sezone pune ljudi. Suze mi idu od ponosa, kazao je Majica.

Kruna svih vježbi, Vatrogasna vježba "Sv. Filip i Jakov 2011.

DVD Sv. Filip i Jakov imao je brojne vatrogasne vježbe, no izdvojimo onu na blagdan Sv. Florijana, 4. svibnja 2011., pod nazivom Vatrogasna vježba "Sv. Filip i Jakov 2011.", koja je postala njihovim zaštitnim znakom. Neupućeni su pomislili da se zaista i događa, bila je to dotad neviđena vatrogasna vježba u kojoj je gorjelo motorno vozilo, stabla, nekoliko zgrada, a vatrogasci su se spuštali s prvog, drugog i trećeg kata pomoću vatrogasnog opasača i užeta. Drugi su spašavali ozlijeđene iz karamboliranog automobila i dr. Vježba je definitivno potvrdila kako je ovaj DVD jedan od najboljih na području Zadarske županije. Vježbom na filipjanskoj rivi je rukovodio zapovjednik DVD-a Joško Majica, koji je nepreglednom mnoštvu zadivljenih mještana, općinskih žitelja i gostima opisivao tijek svake od pet vježbi u nizu u koje su, kako to na pravoj intervenciji uvijek biva, bili uključeni i djelatnici HMP-a, Crvenog križa te policija.

Ocjena: 
Prosječno: 2.5 (2 glasova)