Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sve ih povezala nadahnuta božićna pjesma

30.12.2019. 12:00


U crkvi sv. Mihovila u Vrsima u petak navečer na blagdan Sv. Ivana ili na Ivanju održan je tradicionalni Božićni koncert s kojim su KUD Sveti Lovre i gosti svim ljudima dobre volje pjesmom uputili glazbenu čestitku u povodu Božića i nove godine.
Uz pokroviteljstvo Općine Vrsi i Turističke zajednice ovaj lijepi koncert organizirao je KUD Sv. Lovre. Blagoslov i molitvu je predvodio don Alojzije Knežević, župnik Vrsi i Poljica. Svi su izvođači završili svoj program uz prave ovacije oduševljene publike.
Uz KUD Sv. Lovre najljepše božićne pjesme pjevala je ženske klapa Verse iz Vrsi i Preženca iz Zadra, klape Condura iz Nina i Težaci iz Paljuva, mješovita klapa Karamiž iz Ražanca te KUU Gospa Lurdska iz Poljica.
– Pjevaju se predivne božićne pjesme, jedna ljepša od druge. Mi donosimo malo radosti, a Božić je blagdan radosti, kazala je Verdijana Maraš, predsjednica KUD-a Sv. Lovre, poželjevši svima čestit Božić i »na tom mladom ljetu svega obilja ».
Da se doživi Božić potrebna je i umjetnost, kultura i duhovna glazba.
– U središtu Božića su život, obitelj, zajedništvo, mir. Oni koji istinski slave Božić promiču i žive te vrednote, poručila je Maraš.
– U našem narodu pjeva se puno božićnih pjesama, dok se u samoj Dalmaciji razvilo čitavo mnoštvo varijeteta već postojećih napjeva, pa se i ovdašnji glazbeni pučki reljef razlikuje od onoga u ostatku zemlje, poručio je harmonikaš Ivica Perinić Giovanni.
Božićni koncert je i ove godine doživio svoje veliko izdanje, po 13 puta donio je narodne napjeve i najljepše božićne pjesme našega kraja i Hrvatske.
– Božićni koncert je nastavak »božićne priče«. U našem narodu Božić se slavi pjesmom.
Ona je biti pravi užitak za sve nas nazočne, rečeno je na koncertu, koji je u Vrsima pravi događaj.
Domaći KUD Sv. Lovre je otvorio i zatvorio Božićni koncert. Druženje i pjesma nastavili su se već tradicionalno uz bogat stol.