Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

DIVLJANJE OLUJNOG JUGA Trajekt udario o lukobran na ulazu u luku Gaženica

29.12.2020. 09:30


Olujno jugo koje je u ponedjeljak puhalo na cijelom Jadranu, pa tako i na zadarskom području prouzročilo je pomorsku nesreću prilikom pokušaja pristajanja Jadrolinijinog trajekta Cres u luci Gaženica.
Odgovarajući na naš upit glasnogovornica Ministarstva mora prometa i infrastrukture Ivana Škarić potvrdila je kako se dogodila pomorska nesreća.
– Danas oko 13.30 sati trajekt Cres prometujući na liniji 431 iz Preka na otoku Ugljanu za Zadar prilikom uplovljenja u luku Gaženica doživio je pomorsku nezgodu uslijed koje je došlo do oštećenja jednog od propulzora. Nema ozlijeđenih i nema onečišćenja morskog okoliša, a u ovom trenutku inspektor Lučke kapetanije Zadar provodi očevid, kazala je Škarić.


Uznemireni putnici
Kako je našoj redakciji javio zabrinuti putnik koji je putovao linijom Preko Zadar, prilikom pristajanja spomenutog trajekta, a uslijed jakih udara olujnog juga trajekt nije uspio uploviti u luku Gaženica, već je snažno udario u lukobran na samom ulazu u luku. Prema istim informacijama dio putnika, osobito putnice, doživjele su zbog udara trajekta šok te su bile uznemirene.
Kapetan i drugi brodski časnici procijenili kako trajekt ne može sigurno pristati u luci Gaženica te su, kako pretpostavljaju putnici dobro upoznati s radom brodskih motora, koristeći samo jedan motor trajekta počeli s manevriranjem u cilju pristajanja uz obalu zadarskog Poluotoka. Nakon duljeg manevriranja izvukli su se s pozicije na ulazu u luku Gaženica te su uspješno pristali na Istarsku obalu, nakon čega su se putnici mogli iskrcati. Prema mišljenju putnika postoji vjerojatnost da je u udaru trajekta u lukobran stradao jedan propeler zbog čega je jedan od brodskih motora ostao izvan funkcije.
Javili smo se i brodaru Jadroliniji i Lučkoj upravi Zadar, ali do trenutka zaključenja ovog teksta nismo uspjeli doći do njihovog komentara.


Otkazani deseci brodskih linija
Prema informacija koje su se jučer mogle doznati s internetskih stranica hrvatskih brodara koji obavljaju obalni linijski prijevoz zbog olujnog juga otkazano je nekoliko desetaka linija, od kojih čak 30 linija Jadrolinije. Ovaj brodar je samo na zadarskom području bio prisiljen otkazati osam linija. Radi se o četiri trajektne linije, Zadar – Rivanj – Sestrunj – Zverinac – Molat, Zadar – Ist – Olib – Silba – Premuda, Zadar – Brbinj i Zadar – Preko, potom brodskoj liniji Zadar – Preko, te tri katamaranske linije Zadar – Mali Iž – Veli Iž – Mala Rava – Rava, Zadar – Molat – Brgulje – Zapuntel – Ist te Zadar – Rivanj – Sestrunj – Zverinac – Božava – Brbinj.
Po jednu liniju na zadarskom području otkazali su brodari Miatours i G@V linea Iadera. Miatours je otkazao liniju Zadar-Premuda-Silba-Olib, a G@V line Iadera liniju Zadar- Iž- Rava. (Krešimir RADOŠ)