Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Državni vrh hitno došao u Petrinju: ‘Ovo je grozno. Užas. Novac za obnovu će se naći, ali emotivnu štetu će biti teško nadoknaditi’

29.12.2020. 13:41


U razrušenu Petrinju brzo je stigao kompletan državni vrh predvođen premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Zoranom Milanovićem.
“Svi su tu, vojska je tu, dolaze hitne službe iz Zagreba, policija, civilna zaštita, vatrogasci, HGSS iz Splita. Sve ćemo dignuti, nemamo tu što.  Morat ćemo naći alternativni smještaj za dio ljudi, doći će kontejneri, a dio ljudi će morati ići iz Petrinje, nemamo tu što sad. Žao nam je, ovo je baš tragedija”, rekao je premijer.
Šokiran je bio i Milanović.
“Grozno. Baš užas” – procijedio je Milanović, koji je, kao i Plenković, izrazio žaljenje zbog izgubljenog dječjeg života.
On je rekao da dio stradalnika može biti smješten privremeno i u petrinjskoj vojarni, koja može primiti nekoliko stotina ljudi.
“Bila je teška godina, grozna, ovo je kao da dodaš uvredu na ozljedu. Ovo je potres praktički iste snage kao i u Draču u Albaniji. I uvijek pogodi najsiromašnije. Užas”, dodao je Milanović.
Kaže da će za obnovu biti potreban ogroman novac, ali je siguran da će to gotovo kompletno financirati Europska unija.
“Ako su Drač i Albanija dobili preko milijardu eura, ovaj grad će biti obnovljen, ali tu duhovnu i emotivnu štetu nitko neće moći nadoknaditi. Petrinja će biti obnovljena novcem EU-a, to je jedino sigurno što mogu reći u ovom trenutku”, ustvrdio je Milanović.
Dodao je kako centar grada izgleda stravično.