Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Orkansko jugo – nije za putovanje, ali je za fotografiranje

29.12.2020. 09:20


Orkansko jugo koje je jučer puhalo na zadarskom području onemogućilo je pomorski promet, te su brodske, katamaranske i trajektne linije bile u prekidu.


Od zime ni z
Kako je rekao meteorolog Duško Kraljev, jugo se trebalo smirivati tijekom prethodne noći.
– Ova 2020. godina je i u meteorološkom smislu malo neboična godina pa nam se i u ovo vrijeme događa ono što ne bi trebalo. Božićna i novogodišnja ciklona donose nam prvo jaku buru pa orkansko jugo, srećom, oboje u kratkom trajanju. Sve u svemu, svjedočimo toplijem vremenu, od zime nema još ni z, ali i neugodnom vremenu – s kišom vlagom, naoblakom, vjetrovima… Iako sve to i dalje nije nešto jako neuobičajeno, govori Kraljev.
Kako ističe nadalje, tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana očekuje nas ljepše vrijeme, sunčano, a onda potom, na staru godinu, opet promjenjivo.
– Ova ciklona koja je donijela velike probleme na zapadnoj obali Europe – u Francuskoj, Irskoj…, utjecat će i na vrijeme kod nas, ali tek u drugoj polovini tjedna. Naravno da utjecaj neće biti u istom intenzitetu, ali donijet će promjenjivo vrijeme, malo kiše, malo sunca i opet malo toplije temperature. Na vrhovima planina, na Velebitu temperatura neće baš padati pa postoji i mala vjerojatnost za snijeg, ali veća za ledene kiše, smrzavanje kiše na kolnicima u jutarnjim hladnijim satima… Na zadarskom području neće biti snježnih radosti, a možda i bolje, da se izbjegnu eventualni problemi, govori Kraljev.
Sve u svemu, u ovo vrijeme, dodaje Kraljev, očekivali smo i nadali se ljepšem, stabilnijem vremenu, više sunca.. Ali eto, 2020. godina je i u tu pokazala svoju upornost u izazivanju – neugodosti. Čak i u svojim zadnjim danima.


U Zadru ipak – podnošljivo
– Ipak, mi na ovom području, možemo biti zadovoljni i te neugodnosti neće biti tako jake kao što će možda biti na sjeveru Jadrana i u kopnenoj Hrvatskoj. Proći ćemo s relativno dobrim, podnošljivim vremenom, pogotovo kad vidimo što se događa oko nas, kazuje Kraljev, dodajući da zima ni u nastavku ne bi trebala donijeti neka veća iznenađenja, u odnosu na prošle godine.
– Kako čujem od svojih kolega klimatologa, a i promatrajući podatke i module, ne bi ove zime trebalo biti ništa što nismo viđali i prošlih godina. Trend je laganog zatopljenja, dakle blaga zima s povremenim ugrizima te s najhladnijim razdobljem krajem siječnja i početkom veljače. Pomalo smo i zaboravili kako prava zima izgleda. Klima se mijenja, ali ne ide to nekom velikom brzinom. Uvijek ponavljam, kod nas naročito možemo biti zadovoljni, ekstremi koji se već događaju po svijetu kod nas nisu takvi, posebice na ovom obalnom području, da ne govorim zadarskom, gdje su otoci, Ravni kotari, koji doprinose jednom mirnijem vremenu i manje izraženim promjenama, zaključuje Kraljev.