Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Perinčić: Mršić je izašao iz bolnice, bolje je, ali i iscrpljen

29.12.2020. 09:50


Poznatu uzrečicu da nesreća nikad ne dolazi sama najbolje su na svojoj koži prethodnih dana spoznali u Košarkaškom klubu Zadar. Izgleda da nije bilo dovoljno što je praktički cijela momčad morala u čak treću samoizolaciju od početka sezone već je i glavni trener Veljko Mršić taman pred Božić završio u zadarskoj bolnici s teškim komplikacijama od Covida-19. Sreća je u cijeloj priči što je Mršić nakon četiri dana primanja kisika došao k sebi, uspio se vratiti u donekle dobro stanje te je jučer otpušten iz bolnice odakle ga je u okrilje svog doma dovezao pomoćni klupski trener Ivan Perinčić koji nam je onda iz prve ruke pokušao oslikati kakvu je tešku borbu Mršić vodio s ovim prevrtljivim virusom proteklih dana.
– Na Badnjak je, uz visoku tjelesnu temperaturu koja ga je mučila danima, osjetio da ne može doći do zraka i onda je hitno odveden u zadarsku bolnicu. U principu je došao u zadnji čas i velika je sreća da je došao u bolnicu gdje su mu brzo dali terapiju i priključili ga na kisik. Jako ga je to izmučilo, iscrpilo, na njemu se vidi da je izgubio poprilično na težini. Stvarno gadan period je prošao, a drago mi je da je evo danas (jučer op.a.) nakon četiri dana izašao iz bolnice, baš sam ga dovezao kući i sad će trebati neko vrijeme da se oporavi – kazao je Perinčić nadajući se da su sve te puste komplikacije prošlost i da će situacija sa zdravljem prvog trenera svakim danom biti sve bolja.
– Nadamo se svi da je ono najgore iza njega, ali daleko je od nekog svog idealnog stanja i mislim da će mu oporavak biti dugačak jer dobro ga je ovo uzdrmalo. A i ovaj virus je prevrtljiv, baš kad pomisliš da si dobro zna nekad prebaciti na pluća što je isto jako opasno i zato treba biti na oprezu, a morat će u narednim danima napraviti i pregled pluća kako bi se izbjegle neželjene posljedice.


Košarka u drugom planu
S koronavirusom se nedavno susreo i sam Perinčić, no to što je on prošao ne može se niti blizu usporediti sa stanjem koje je snašlo Mršića.
– Njega je zadesio sigurno najteži oblik ovog virusa jer i osobno sam bio zaražen, imao sam simptome, ali ne ovako intezivne i sva sreća nisam imao problema s disanjem te nisam morao ići u bolnicu, no isto me mučila povišena temperatura čak 10 dana. Mogu reći da mi je bilo stvarno zahtjevno i naporno, a opet mačji kašalj s obzirom na stanje trenera Mršića.
O košarci se nikad nije manje razmišljalo nego što je bio slučaj prethodnih dana, ipak je u fokusu bio Mršić i njegov oporavak, a pored toga normalni treninzi nisu ni bili mogući sve do jučer navečer kad se konačno okupio veći dio igrača u dvorani. Tako da su već zaboravljena, ali ne i prežaljena, dobra izdanja od prije 20 dana kad su upisane tri pobjede iz četiri utakmice.
– Apsolutno je šteta što nas je zadesila ova treća samoizolacija jer baš smo bili u dobrom ritmu, postigli smo pravu sportsku formu što se vidjelo u zadnje tri utakmice. Međutim sad smo opet maltene na početku, jer je sportska forma nešto što se teško dostiže i bit će to naporan proces traženja povratka u taj ritam. Posebno jer su nam dosad trenirala tek petorica igrača. Oni su mogli jer smo sve igrače još prije podvrgli testu na antitijela i pokazalo se da Bursać, Vuković, Onuaku imaju antitijela, a Junaković i Planinić su također trenirali jer su već preboljeli koronu tako da je sve ovo vrijeme u dvorani bilo nas ukupno šestoro. Danas (jučer op.a) bi konačno trebali biti svi prisutni osim Mavre koji će se priključiti nakon dogovora s našom liječničkom službom.


Nemilosrdan raspored
Uz sve te nedaće kao sol na ranu dolazi vam iscrpljujući raspored u prvoj polovici siječnja koji donosi čak pet utakmica u samo 11 dana.
– Raspored koji je pred nama ne može biti teži, a ne znamo kako će nam momčad izgledati. Već 2. siječnja trebali bi igrati u Beogradu sa C. zvezdom, tri dana poslije dolazi nam Osijek, pa 8. siječnja Škrljevo, 10. je Mornar, 13. je Cedevita Junior u Kupu. Ovih prvih 15 dana u Novoj godini su nam katastrofalna po pitanju svih pustih obveza koje moramo odraditi. Nažalost imamo previše odgođenih utakmica da bi još i ovu uspjeli prebaciti za neki novi termin. Ionako imamo sedam utakmica za nadoknaditi i u tom ludom ritmu najviše me strah za igrače. Njima će biti uistinu teško. Nama trenerima je zahtjevno pripremati toliki broj utakmica u kratko vrijeme, a kako je tek onda njima igrati. S tim da su tu još duga putovanja, primjera radi nakon gostovanja kod Škrljeva već prekosutra igramo u Baru tako da cijeli Jadran praktički moramo proći autobusom u 48 sati i još odigrati dvije utakmice – kazao je za kraj Perinčić.
 




Gilbert želio otići, klub mu izašao u susret


Nakon raskida ugovora s Boykinsom, Gallowayom, Uljarevićem, Darkom Planinićem i Workuom, Višnjik je u niti četiri mjeseca napustio i šesti igrač. Jučer je stigla i službena potvrda iz kluba da Dominic Gilbert više nije član Zadra za kojeg je ove sezone u ABA ligi prosječno bilježio 7.3 poena i 5.8 skokova, a u HT Premijer ligi 11.4 poena i 5.9 skokova.
– Gilbert više nije s nama. U redu, njegova želja je bila da proba nešto drugo, u drugoj sredini, klub mu je izašao u susret i to je to. Iskreno, meni je žao da se Gilbert nije pokušao kroz trening ponovno nametnuti i izboriti za svoje mjesto u petorci, ali svatko je kovač svoje sreće i stvarno mu želim sve najbolje u novom klubu te mu mogu samo zahvaliti za period koji je proveo s nama – kazao je pomoćni trener Zadra.