Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

PRVE DOZE »Nakon cijepljenja malo je reći da sam dobro, odlično sam!«

29.12.2020. 10:07


Tijekom nedjelje i ponedjeljka za četiri doma na zadarskom području dano 210 doza cjepiva protiv koronavirusa, namijenjenoga korisnicima. Najviše je doza otišlo Domu za starije i nemoćne osobe Zadar na Sfingi dok su ostale bile namijenjene korisnicima Doma za odrasle osobe Sv. Frane, doma u Biljanima te doma u Zemuniku. Prema riječima župana Zadarske županije Božidara Longina, okrenuta je nova stranica borbe protiv pandemije.


Veliko olakšanje
– Zaista smo odahnuli, prisutno je veliko olakšanje. Devedeset naših štićenika primilo je cjepivo, a sljedeći tjedan stiže nova doza. Još četrdeset korisnika izjasnilo se da se želi cijepiti te daljnjih dvadeset korisnika u Preku. Kad je netko mjesecima izoliran, ovo mu u neku ruku predstavlja spas. Nije bilo nikakvih problema ni nuspojava, sve je prošlo u redu. Suradnja sa Stožerom je dobra, sve se odvija preko Zavoda za javno zdravstvo, već smo uigrani. Našim korisnicima je osjetno lakše, vidljivi su im osmijesi na licima. Sve ide svojim tijekom, kaže Marko Buljat, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Zadar dodajući kako su u Domu imali oko 160 slučajeva zaraze.
– Imali smo nažalost 31 smrtni slučaj, od čega je 18 ljudi umrlo u bolnici, a 13 u našim prostorima. Žao mi je svih umrlih, ali većina nije umrla isključivo od koronavirusa već su imali komorbiditete, ističe Buljat.


Sve odrađeno fantastično
Gospođa Marija, korisnica Doma na Sfingi, koja je među prvima primila cjepivo podijelila je s nama pozitivno iskustvo.
– Nakon cijepljenja malo je reći da sam dobro, odlično sam! Vjerujem da će sve biti bolje, da će uskoro epidemiji doći kraj. Uvijek se treba nadati. Čekali smo i dočekali te svima preporučujem i pozivam ih da se cijepe, ako ne zbog sebe onda zbog drugih. Liječnici su nas cijepili po sobama, mjerili nam temperaturu i puls te nam je jedna liječnica svima objasnila proceduru. Ne znam ni gdje su me uboli, sve je odrađeno fantastično, super sam zadovoljna. Ja se držim reda, ne izlazim iz sobe i nikad mi nije dosadno. Nadam se da će se svi tako ponašati, zaključuje otimistično gospođa Marija. (Krešimir RADOŠ)
 




U Sv. Frani nadaju se kako će uskoro konačno moći izaći vani iz Doma


Vesna Dujić, ravnateljica Doma za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru, osvrnula se na atmosferu u svom Domu nakon cijepljenja protiv koronavirusa.
– Sve je prošlo u redu, svi su korisnici sretni i zadovoljni, vrlo im je drago te im se budi nada da će uskoro moći izaći vani iz Doma. Čak možemo reći da su ushićeni. Oni redovito prate brojeve zaraženih te većinom shvaćaju značaj cijepljenja. S njima se redovito razgovara, očekuju da će ih cjepivo štititi. Svi se nadamo skorašnjem povratku u normalu. Cjepivo je primilo trideset korisnika te će svaki tjedan pristizati nove doze. Djelatnici su uglavnom vrlo savjesni glede mjera i važnosti cijepljenja te se većina korisnika i djelatnika želi cijepiti što me raduje, a tek je nekolicina onih koji se tome protive što njima ide na volju i savjest. Veća procijepljenost osigurava manju opasnost, ali ne možemo prisiliti one koji se cijepljenju protive da to učine, svatko odgovara za sebe, kaže Dujić, dodajući kako im je zadovoljstvo što je prva cijepljena osoba u Zadarskoj županiji baš iz njihovog Doma.
– Drago mi je što je cijepljenje krenulo i nadam se da ćemo uskoro početi normalno živjeti. Dosad se kraj nije vidio, ali sad nam je svima lakše jer se probudila nada i svi na situaciju gledamo pozitivnije, zaključila je Dujić.