Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Danas pišemo povijest

Autor:

29.01.2009. 23:00
Danas pišemo povijest


Svim srcem želimo medalju. Znamo da to neće biti lako, da ćemo zaista morati krvavih koljena izaći iz dvorane ako želimo pisati povijest, osvojiti pet medalja u ovih šest godina. Respektiram izbornika Wentu i njegovu momčad. To će biti stvarno velika utakmica – kaže Červar
Hrvatska rukometna reprezentacija hvata posljednje zalete na Svjetskom prvenstvu, ušla je u magični četverokut, među najbolje, koji se od večeras do nedjelje otimaju za odličja. Nadmetanje s Poljacima u hrvatskom taboru čekaju puni naboja, izbornik Lino Červar je u cijeloj priči pun hvale na račun suparnika, ali naravno, puno očekuje od svoje momčadi.
– U radnoj smo atmosferi – oslikava stanje u hrvatskom taboru Lino Červar u predvečerje utakmice s Poljacima. Izbornik već danima ratuje s virozom, jučer je javio da je “dva posto ozdravio”. – Analiziramo našeg suparnika, detektiramo koje su njegove najjače karike, što je u toj strukturi igre najjače oružje Poljaka, gdje su naše mogućnosti.
Izbornik i njegova trofejna družina su naravno dobro motrili što čini suparnik, analiziraju se poljski potezi, od ovih posljednjih u Zadru, pa do još nekih prijašnjih, u utakmicama kada su se križali hrvatski i poljski rukometni putevi.
– Uzimajući u obzir utakmice na Svjetskom prvenstvu, Kinu pa čak i prijateljske utakmice koje smo s njima igrali, naš opći zaključak je da je riječ o jednom respektabilnom suparniku.
Ljestve
 Poznata je priča o poljskoj obrani, o visokim igračima koji naprave “živi zid” pred svojim vratima, igraju zonu “6-0”. Hrvatski napad će biti pod pritiskom nadskakivanja poljskog plota na putu prema uspjehu.
– I oni će biti pod pritiskom. Mi ćemo ih pokušati nadskočiti, ako bude problema, uzet ćemo ljestve – replicira na to Červar, pritom se šaleći. – Najvažnije je pobijediti, sve drugo pada u zaborav. Mi smo jako dobro analizirali njihovu gustu zonu. Treći i četvrti obrambeni igrač su Siodmiak i Jurecki. Oni predstavljaju prepreku, koju ćemo morati nadvladati uz pomoć kružnog napadača.
Izbornik pritom igra svoje igre i igrice, nudi razne taktičke varijante u obrani, koje mogu biti lako “pila naopako”.
– Najbolja taktika je da se klin klinom izbija – poručuje Červar. – Mi imamo još bolju obranu od njih. Tko zna, možda zaigramo obranu “6-0” pa da se oni uhvate u tu mrežu, jer mislim da to ne očekuju pa da će Bielecki i Jurecki požuriti sa šuteveima preko naše zone.
U tom nadmudrivanju tko će koga nasamariti ima malo prostora za iznenađenja, suparnici su se naigrali jedni s drugima.
– Sigurno da jedni druge dobro poznajemo, u jednoj godini smo igrali četiri puta. – kaže Lino Červar. – Sastali smo se na Europskom prvenstvu u Norveškoj, dvije utakmice odigrali smo u Crikvenici, tu je i susret u Kini. Tu nema velikih tajni. Respektiram izbornika Wentu i njegovu momčad. To će biti stvarno velika utakmica.
Braća Lijewski
 Na desnoj strani poljskog napada su braća lejvorukih bekova, Marcin i Krzysztof Lijewski, latentna prijetnja svakoj obrani.
– Oni su u prednosti, imaju dva brata na jednoj istoj poziciji – komentirao je Červar, jučer sklon šali. – Prema tome, ako ne ide starijem ide mlađem i obrnuto. Znamo da nam prijeti opasnost s desne strane preko braće Lijewski, kojih se treba pričuvati.
Bilo je priče o dobro znanoj poljskoj vanjskoj liniji, ali hrvatski polufinalni suparnici također lete i “krilima”.
–  Tluczynski, koji igra lijevo krilo, te Jurasik, respektabilna su krilni igrači. Jurasik je u zreloj dobi, vrlo je borben i brz i vrlo neugodan. On je kompletan igrač jer igra i vanjskog, tako da ima dobar pregled igre. Hrabar je. Kuchczynski je vrlo brz u kontri, tehničar je, u obrani je pokretan. Vrlo je važan u poljskoj reprezentaciji. Sumirajući ove, oni su nositelji brze igre, koju treba osujetiti.
Što se tiče promjena u hrvatskoj momčadi, izbornik se ne izjašnjava, odluka je prebačena za danas.
– O tome stalno razmišljam, ali svi su odlični – hvali Červar svoje izabranike.
O važnosti utakmice znade puno i svaki hrvatski reprezentativac, kao i svi oni, koji će u hrpi nagrnuti na tribine Arene Zagreb. Jasno je da izbornik i njegovi izabranici žele proširiti svoj ionako širok opus uspjeha.
– Ovaj dan je za nas vrlo bitan, to je dan kada se dijele medalje – podsjeća Lino Červar. – Svim srcem želimo medalju. Znamo da to neće biti lako, da ćemo zaista morati krvavih koljena izaći iz dvorane ako želimo pisati povijest, osvojiti pet medalja u ovih šest godina. To nam je velika želja, naravno, poslije ćemo razmišljati dalje. Sada Hrvatska želi mjesto u finalu.


 ZAHVALA NAVIJAČIMA


Izbornik je pun hvale na račun navijača, kojima se posebno obratio.
– Iskoristio bih priliku da se u ime svih igrača zahvalim publici i svima onima koji nam šalju čestitke, brzojave, koji mole za nas. Imamo ogromnu potporu i osjećamo odgovornost, ne želimo razočarati – kaže Červar.
U dosadašnjim utakmicama hrvatske reprezentacije se stalno spominjao “osmi igrač”, nema dileme da će večeras u Areni Zagreb s ispunjenih tribina opet biti vjetar u hrvatska jedra.
– Publika je bitno uznapredovala, kao i mi. Vidi se da je to sinergija između naših navijača i reprezentacije, da nas gledatelji stvarno nose. Ne znam da i imam pravo na to: molim, odnosno očekujem još vatreniju publiku. To je dan kada se piše povijest, Naravno da bi bez publike, koja je naš osmi igrač, to bilo teško, zajednički smo jači.




 HRVATSKA – POLJSKA (20.30, RTL)


Dvorana: Zagreb Arena. Kapacitet: 15.200 mjesta.
HRVATSKA: Alilović – Čupić – Metličić – Balić – Vori – Valčić – Hrvatin
POLJSKA: Szmal – Kuchczynski – M. Lijewski – Wleklak – Jurecki – Bielecki – Tluczynski.