Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Luka u Ždrelcu nije dovoljno zaštićena od vjetra

Autor: Dragana Glavočić

29.01.2009. 23:00
Luka u Ždrelcu nije dovoljno zaštićena od vjetra

Foto: Dragana GLAVOČIĆ



Nakon što je brod “Mec” u vlasništvu Borisa Čikarele prije desetak dana doživio pomorsku nesreću u luci u Ždrelcu, brodsku liniju Ždrelac-Ždrelašćica preuzeo je brod “Vrgadinka”. Prema riječima zapovjednika broda Mladena Kotorića brod je kapaciteta 35 putnika, ima grijanje, dva putnička salona i vozi brzinom od 9,5 čvorova.
– Sudeći prema prvim reakcijama, putnici su vrlo zadovoljni, naročito zbog činjenice što brod ima grijanje. Čak je i načelnica Općine Pašman Maja Bašić pohvalila udobnost “Vrgadinke”. S obzirom na brodove koji su dosad plovili na brodskoj liniji Ždrelac-Zadar gdje su putnici promrzli jer nije bilo grijanja, mi smo prethodno ugradili konvektore kako bi im bilo toplo i ugodno. Inače, brodovi koji su prometovali prema Zadru su turistički i za ovaj zadatak nisu bili pripremljeni, dodao je Kotorić.
U posljednjih desetak dana brod je prevezao oko 1.000 putnika. Najviše otočana iz Ždrelca za Ždrelašćicu “Vrgadinka” preveze u 6.20 sati kad učenici i radnici putuju u Zadar i u 15.35 iz Ždrelašćice kad se vraćaju svojim kućama. Kotorić je ukratko prokomentirao nesreću koja je zadesila brod “Mec”.
– Prije nego su počele prometovati brodske linije prema Zadru i Ždrelašćici, ronioci su očistili i sanirali morsko dno, ali je ostala hrpa nakupljenog materijala kojeg su zaboravili odnijeti. Uvijek kad je bonaca i vedro vrijeme, neodstranjena nakupina kamenja vidi se s rive. Osim toga, luka u Ždrelcu nije zaštićena od vjetra pa je pitanje kako će brodovi uopće moći isploviti kad zapuše jaka bura, prokomentirao je Kotorić, dodavši da su malo dva broda koja bi vozila na brodskim linijama prema Zadru i Ždrelašćici, a ujedno luka u Ždrelcu nije dovoljno velika da bi iz nje svakodnevno isplovljavali.
Brod “Vrgadinka”, koji inače plovi na brodskoj liniji Vrgada-Pakoštane-Biograd, održavat će brodsku liniju prema Ždrelašćici do povratka broda “Mec” iz remonta u Murteru. Do njegovog povratka na liniji Vrgada-Biograd prometuje brod “Lumbrikata”.