Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na Novom Zelandu predstavili otok Ravu

Autor: Branimir Vukosav

29.01.2009. 23:00
Na Novom Zelandu predstavili otok Ravu


U organizaciji Hrvatskoga geografskog društva – Zadar u srijedu je u multimedijskoj dvorani Sveučilišta u Zadru održano predavanje pod nazivom ‘Preko Malezije do Novog Zelanda’, a koje su održali prof. dr. sc. Miljenko Lapaine i Ana Kuveždić, dipl. ing. sa Katedre za geoinformacije Geodetskog fakulteta u Zagrebu. Pred okupljenim zainteresiranim posjetiteljima, gosti iz Zagreba predstavili su i opisali dojmove sa znanstvene konferencije u Novom Zelandu u kojoj su sudjelovali u rujnu prošle godine, posebno je značajno to što su stručnjaci sa Geodetskog fakulteta na spomenutoj konferenciji prezentirali rad o jednome od otoka zadarskog arhipelaga, otoku Ravi.
Nakon uvodne pozdravne riječi predsjednika Hrvatskoga geografskog društva – Zadar prof. dr. sc. Damira Magaša, predavanje je započelo kratkim opisom i uvodom u temu prof. Lapainea o pripremi odlaska na konferenciju i detaljima putovanja.
– Naše sudjelovanje na 4. novozelandskoj nacionalnoj kartografskoj konferenciji u gradu Aucklandu bila je dobra prilika ne samo da prezentiramo naš rad, već da se i upoznamo sa dalekim krajevima južne zemljine polutke. Također, ovim smo putem promovirali i jedan dio našega Jadrana, otok Ravu, istaknuo je prof. Lapaine.
U nastavku je riječ dobila ing. Kuveždić koja je kroz prezentaciju bogatu fotografijama i računalnim modelima predstavila utiske s putovanja u Maleziju i Novi Zeland, ali i plodove rada koji su rezultirali predstavljanjem kartografskog modela otoka Rave na jedan novi i moderan način.
– Na konferenciji smo izložili temu pod nazivom ‘Izrada trodimenzionalnih vizualizacijskih modela otoka Rave’. Riječ je o rezultatu prikupljanja prostornih informacija o Ravi, te njihovoj kartografskoj obradi i konačnom modeliranju kroz poseban software. Na koncu smo dobili vjeran trodimenzionalni prikaz otoka Rave sa prirodnim i izgrađenim objektima koji je interaktivan i predstavlja novi oblik vizualizacije prostora. Ostali sudionici na konferenciji bili su vrlo zainteresirani ne samo za naš rad već i za otok Ravu, istaknula je Kuveždić.
Razlog interesa kartografske javnosti na novozelandskoj konferenciji bio je u tim veći što je u toj dalekoj zemlji Hrvatska dobro poznata s obzirom na velik broj i dugu tradiciju hrvatskih iseljenika. U tom kontekstu, Kuveždić je istaknula povezanost iseljenih Hrvata i njihovih potomaka sa starosjedilačkim stanovništvom, Maorima, koji pak Hrvate zovu ‘Tarara’.
– Tijekom sudjelovanja na konferenciji imali smo priliku dobro upoznati Auckland, grad koji još nazivaju i ‘gradom jedra’ zbog najvećeg broja jedrilica u luci u odnosu na broj stanovnika, navela je ing. Kuveždić.
Osim Novog Zelanda, hrvatski kartografi proveli su određeno vrijeme i u glavnom gradu Malezije, Kuala Lumpuru. Riječ je o gradu sa oko 2 milijuna stanovnika koji teži ka tome da postane jedan od gospodarski vodećih gradova Dalekog istoka. Hrvatska je delegacija pritom boravila u poznatim tornjevima Petronas, visokima 425 metara, koji su donedavno predstavljali najveću svjetsku građevinu.
– Posjet Maleziji i sudjelovanje na konferenciji u Novom Zelandu iskoristili smo kako bismo upoznali ove dvije Hrvatskoj vrlo udaljene države te, što je još važnije, kroz naš rad prezentirali tamošnjoj javnosti jedan mali dio hrvatskog jadrana, otok Ravu, zaključila je Kuveždić.