Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Na zadarskom području nema trihineloze

Autor: Teuta Babajko Jamičić

29.01.2009. 23:00
Na zadarskom području nema trihineloze

Foto: Velimir BRKIĆ



Trihineloskopski pregledi uzoraka svinjskog mesa sporadično se obavljaju cijele godine, no najveći interes za trihineloskopiju zabilježen je tijekom studenoga, prosinca i siječnja. U tom periodu, kako navodi veterinar Damir Lukić pregledano je oko 2.800 uzoraka svinjskog mesa, od kojih niti jedan nije bio pozitivan na trihinelozu


Vrijeme kolinja, odnosno svinjokolje, koje se u hrvatskoj tradiciji vezuje za studeni, prosinac i siječanj, nažalost, znači i povećanu opasnost od zaraze trihinelozom, zbog čega veterinari upozoravaju na nužnost pregleda svinjskog mesa na tu zaraznu bolest. U Veterinarskoj stanici u Zadru, trihineloskopski pregledi uzoraka svinjskog mesa sporadično se obavljaju cijele godine, no najveći interes za trihineloskopiju, kao i ranijih godina, zabilježen je tijekom studenoga, prosinca i siječnja.
Jačanje veterinarskog nadzora
U tom periodu, kako navodi veterinar Damir Lukić, u zadarskoj Veterinarskoj stanici pregledano je oko 2.800 uzoraka svinjskog mesa, od kojih niti jedan nije bio pozitivan na trihinelozu.
– Tijekom studenoga i prosinca prošle godine te sada u siječnju u zadarskoj Veterinarskoj stanici pregledali smo oko 2.800 uzoraka svinjskog mesa. Riječ je uglavnom o uzorcima mesa iz ovlaštenih klaonica, mada još uvijek ima i onih iz privatnih domaćinstava. No, s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, u potpunosti će se ukinuti klanje životinja u privatnim domaćinstvima, budući da europsko zakonodavstvo, s kojim se usklađuju hrvatski propisi, to zabranjuje, govori veterinar Lukić te pojašnjava kako će u budućnosti klanje životinja biti moguće jedino u ovlaštenim objektima, odnosno klaonicama, što će, između ostalog doprinijeti jačanju veterinarskog nadzora.
Što se tiče same trihineloze, ta zarazna bolest posljednjih godina, na svu sreću, nije zabilježena na zadarskom području. Trihineloza se najčešće pojavljuje u područjima koja su bila zahvaćena ratom, osobito u istočnoj Slavoniji, i to ponajprije zbog nemogućnosti kontrole kretanja životinja te smanjenog veterinarskog nadzora.
Kako se tijekom godina Domovinskog rata vrlo teško kontroliralo stanje na terenu, bolest se širila i na druga područja Hrvatske. No, kako su posljednjih godina uvedene preventivne mjere i uspostavljen veterinarski nadzor, situacija se na cijelom području Hrvatske, uvelike poboljšala, iako i sada većina svinja zaraženih trihinelozom potječe iz Vukovarsko-srijemske županije.
Uzorak
Trihineloza se utvrđuje trihineloskopijom, pretragom uzoraka svinjskog mesa, odnosno ošita, tanke mišićne pregrade koja dijeli grudnu od trbušne šupljine, na ličinku Trichinellu spiralis. Razlikuju se dvije metode, umjetna digestija, dakle, probava i kompresivna metoda kojom se pregledavaju pojedinačni uzorci svinjskog mesa. No, ključna pretraga na ličinku Trichinellu spiralis je umjetna probava kojom se simulira situacija u želucu uz pomoć enzima pepsina. Pepsinom se razgrađuje mišić, nakon čega se dobiveni sediment mikroskopski pregleda.  
– Prema naputku o obveznom trihineloskopskom pregledu mesa svinja, uzorke mesa na pregled uzimaju ovlašteni veterinari. Kompletna procedura košta 32 kune, kaže veterinar Lukić te pojašnjava kako je cijena nešto viša za privatna domaćinstva te iznosi 45 kuna.
Kako je nemoguće da veterinari dođu do svakog seoskog domaćinstva gdje se obavlja klanje, dopušteno je da uzorke uzimaju vlasnici svinja i sami ih donose na pregled. Ako vlasnik uzima uzorak i donosi ga na pregled, veterinar na prijemu mora utvrditi je li uzorak primjeren. Uz uzorak obvezno mora biti priložena i ušna markica. Prilikom predaje uzorka u veterinarskoj stanici se upisuje ime vlasnika te njegov telefonski broj, kako bi ga se u slučaju pozitivnog nalaza moglo odmah obavijestiti. U slučaju pozitivnog nalaza svinjskog mesa na trihinelozu veterinar je dužan obavijestiti vlasnika o rezultatu pretrage kako meso ne bi konzumirao. Isto tako obavještava se i Uprava za veterinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva koje vlasnicima svinja zaraženih trihinelozom nadoknađuje štetu po tržišnoj cijeni.
Zaraženo svinjsko meso, dakle, ono koje je pozitivno na ličinku trihinele, neškodljivo se uklanja u tvrtki “Agroproteinka” u Sesvetskom Kraljevcu.