Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Od 1. travnja Zadar – Stockholm

Autor: Damir Maričić

29.01.2009. 23:00
Od 1. travnja Zadar – Stockholm

Foto: Vedran SITNICA



Linija će prometovati srijedom i subotom, uz Zadar – London, Zadar – Dublin i Zadar – Edinburgh istog avioprijevoznika


Još se prošla vijest nije ni “ohladila”, a Zračna luka Zadar predstavila je novu zračnu liniju. Od 1. travnja Ryanair dvaput tjedno vozi na relaciji Zadar – Stockholm, srijedom i subotom, kazala je Katica Pupić Bakrać, direktorica Zračne luke Zadar, na konferenciji za novinare održanoj svega desetak dana nakon slične konferencije kojom je najavljena linija Zadar – Edinburgh, uz zadržavanje linija za London i Dublin.
Direktorica je time podigla i projekciju za postizanje već prethodno najavljenog novog rekorda Zračne luke Zadar, kojem se nadaju ove godine. Naime, Zračna luka Zadar, nakon prethodnog potonuća ili mrtvila, u zadnjih je nekoliko godina posebno značajnim snaženjem niskotarifnih zračnih linija, uz čartere i minimum nacionalnog povezivanja, dosegla u 2008. godini preko 150.000 putnika, što je rekordan promet od otvaranja Zračne luke početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
– Kazala sam kako očekujemo jurnjavu za rekordnih 200.000 putnika, a sada sam sigurna da ćemo to doseći i vjerojatno nadmašiti, jer na Ryanairovim letovima ukupno očekujemo 85.000 putnika, kazala je.
Na konferenciji su joj se pridružili župan (ujedno i predsjednik NO Zračne luke Zadar) Stipe Zrilić, dogradonačelnik Dražen Grgurović i Damir Hordov iz TZ Zadarske županije.
– Ovo je dobra vijest ne tek za Zračnu luku, već i cjelokupan turizam, ne tek zadarske već i drugih županija, jer je riječ o prestižnom skandinavskom tržištu. Uz sve ostale informacije koje imam od turističkog sektora vjerujem da će i u ovoj teškoj godini ovo biti još jedna rekordna sezona, zaključio je župan Zrilić.
Nije propustio pozvati i nacionalnog zračnog prijevoznika Croatia Airlines na obraćanje pažnje spram Zračne luke Zadar.
Dražen Grgurović naglasio je kako je riječ o bitnom događaju, jer je ovo prvi put da imamo redovnu liniju za Skandinaviju.
– Vjerojatno su pred 70 godina ovako primane prve autobusne linije, kao što vjerujem da za nekoliko godina ovo više neće biti vijesti zbog kojih se sazivaju konferencije. Svijet postaje globalno selo, a Zadar u tom sudjeluje, što mijenja poimanje prostora i vremena kao i običaje. Vjerujem da je uz dobre odnose Zračne luke i Ryanaira ovo i priznanje potencijalima Zadra i ovog područja, jer Ryanir uvodi mnoge linije, ali vrlo brzo ih i ukida kada su nerentabilne. Otvaranje novih linija za Zadar pokazuje suprotno.
Damir Hordov kazao je kako je ovo za turizam zadarskog kraja svakako i revolucionarna vijest, naglasivši kako TZ i HTZ od početka podupiru ova nastojanja sudjelovanjem u oglašavanju na Ryanairovim stranicama.
Kazao je kako Šveđani, kao gosti koji su lani ovdje ostvarili oko 25.500 noćenja, odnosno svega 0,64 posto, ovim imaju pretpostavke rasta, ali pridodao tome i ostale skandinavske zemlje koje do sada nisu imale značajnijih mogućnosti dolaska u Zadar. Naveo je kako ga iskustvo, pa i posljednje s najvećeg nautičkog sajma u Düsseldorfu, uči kako će od ovog uz ostalo koristi imati i nautika, s mogućnošću angažiranja čartera u značajnom dijelu godine, za vikend nautičare i slično.
Uglavnom Zračna luka Zadar u ovoj teškoj turističkoj godini već je dala značajniji vjetar u leđa turizmu ovdašnjeg područja od svih očekivanja. Naravno da postoji i onaj društveni i civilizacijski iskorak u kojem sudjeluju i Zadrani i ostali stanovnici Hrvatske, u smislu bliskih i jeftinih veza sa svijetom (Ryanairove veze sa Zadrom koriste, naime, ljudi diljem Hrvatske, pa i susjeda) što uz drugačiju društvenu klimu nosi u sebi klicu i svih drugih poslovnih veza.