Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Only bleke & konji

Autor:

29.01.2009. 23:00
Only bleke & konji

Foto: Zvonko KUCELIN



Svih nas zapravo veže dugogodišnje poznanstvo i svi smo tu bez ikakvog interesa, iz čiste želje za zdravim druženjem. To je zapravo krug istomišljenika kojeg ne želimo previše širiti da se nebi “razvodnilo”, raumijemo se u jednom pogledu, a to je podizanje kulturnog života na Bokanjcu za barem jednu stepenicu, kazao je Meštrović
Zahvaljujući brojnim zanimljivim, redom zabavnim aktivnostima, bokanjačka Udruga “BIK” javnosti je poznata već nekoliko godina. Unatoč činjenici da je riječ o Bokanjcu, naselju “na kraju grada”, ova udruga se svim silama bori da, zbog svog položaja, njihovo naselje nebi bilo zapostavljeno.
Riječ je, naime, o udruzi koja je službeno započela djelovanje još u prosincu 2000. godine i to božićnim koncertom klape “Fortunal” u crkvi Sv. Šimuna i Tadije na Bokanjcu. Predsjednik udruge Enio Meštrović ističe kako je do danas iza njih već devet tradicionalnih programa kojima redovito uveseljavaju ne samo stanovnike Bokanjca nego i žitelje svih dijelova grada.
– S obzirom da nam je prvenstveni cilj bio potaknuti ljude na druženje, sve do 2006. godine nastojali smo to postići isključivo kroz turnire u bućama. Upravo zbog toga još od 2003. godine u srpnju redovito organiziramo turnir i to je jedini gradski bućarski turnir na koji su, naravno pozvane sve gradske, isključivo amaterske bućarske ekipe, kazao je Meštrović, pojasnivši kako se kroz ova druženja nastoje vratiti u prošla vremena kada je gotovo svaki zadarski kvart imao zogove na kojima su se ljudi okupljali, a koji su do danas gotovo u potpunosti iščeznuli.
2003. godine započeli i s održavanjem tradicionalnih koncerata dalmatinskih klapa i to u staroj bokanjačkoj ulici Kuntradi, a održavaju se svake druge godine.
– Što se tiče koncerata dalmatinskih klapa naglasak je stavljen na onom pravom, iskonskom načinu pjevanja, za razliku od današnjeg gdje je onaj izvorni način pjevanja improviziran i sve više ide u zabavnom pravcu, pojašnjava Meštrović, podsjetivši potom na veoma poznatu Bokanjačku alku, manifestaciju koja je prvi put organizirana 13. kolovoza 2006. godine i to je zapravo bila prva manifestacija ove udruge pod imenom “BIK”, čiji je puni naziv “Bleke i konji”.
Meštrović je stoga pojasnio kako je naziv “bleke” (najkolokvijalnije – ovce, od “blejanje”, pr.a.) proizašao iz činjenice da se nekoliko zadarskih momaka obvezalo na posao od kojeg oni osobno nemaju nikakve koristi, što znači da os sebe rade “obične bleke”. A s obzirom da ovi vični alkari prilikom gađanja alke ne jašu konja, nego trče s kopljem u ruci sami su sebe prozvali konjima i taj naziv spojili s blekama.
– Ideja za organiziranjem alke potakla je u želji za oživljavanjem stare ulice Kuntrade i tamošnjih starih dvora koji imaju vrijedan povijesni značaj. S obzirom da u tim dvorima desetljećima nitko ne živi, te da katastarski ni gruntovno nikada nije u potpunosti “očišćeno” te da svaki od njih ima nekoliko vlasnika, njih nije moguće obnavljati niti prodati, kazao je Meštrović, dodavši kako ne žele dopustiti da takva znamenitost propadne, zbog čega je žele oživiti na najrazličitije načine.
Svaki od tih dvora nosi jedno prezime i pripada jednoj bokanjačkoj lozi. Bilo bi šteta to zapustiti i ne pokazati ljudima, osobito mladima odakle potječu i čega su se odrekli.
– U tom smislu smo prošle godine prvi put organizirali i takozvanu “Kuntrada ka nekada” jer želimo ljude vratiti u vrijeme kada je druženje bil o jedini porok. Tada svaka obitelj koja pripada lozi jednog od ukupno 12 dvora ispred svojih vrata izloži autohona jela i predmete koji pripadaju pedesetim godinama 20. stoljeća, a kroz cijelu ulicu čuje se samo glazba s gramofonskih ploča, kaže Meštrović, ističući kako je prošlogodišnja manifestacija izazvala neočekivano oduševljenje svih građana, osobito onih koji su davno odselili iz ovog mjesta, a kojima je ovaj događaj bio izvrsna prilika da se barem nakratko vrate u mjesto i vrijeme iz kojega su potekli.
“Kuntrada ka nekada” je od svih aktivnosti najviše oduševila Bokanjane.
– S obzirom da Alku organiziramo u Kuntradi koja je relativna uska ulica s vremenom je postala pretijesna za sve veći broj znatiželjnika. Do sada nam je Puntamika za vrijeme održavanja alke ustupala svoje tribine, no one više nisu dovoljne tako da bismo uskoro trebali ići u izgradnju novih tribina, kazao je predsjednik, istaknuvši još jednom kako bi im, s obzirom da je i Bokanjac dio grada Zadra koji svojim aktivnostima itekako pridonosi, malo veća financijska podrška od strane Grada i Županije jako puno značila.
Članovi udruge će i sljedećeg ljeta nastojati organizirati ovaj događaj. Svjesni su da zbog prošlogodišnjeg prevelikog interesa postoji opasnost od zasićenja, pa smatraju da bi možda bilo pametnije jednak događaj organizirati barem svake druge godine. Upravo iz tog razloga se dalmatinski klapski koncerti organiziraju svake druge godine, a prošlog je ljeta u jednom od spomenutih dvora umjesto koncerta organizirana kazališna predstava.
Prilikom osnivanja udruga je brojila 17 članova, a prema Meštrovićevim riječima, danas ima 28 muških i sedam ženskih članica.
– Članovi udruge nisu samo s Bokanjca, ima ih nekoliko i s Puntamike, iz Bibinja, Kožina i Poluotoka. Svih nas zapravo veže dugogodišnje poznanstvo i svi smo tu bez ikakvog interesa, iz čiste želje za zdravim druženjem. To je zapravo krug istomišljenika kojeg ne želimo previše širiti da se ne bi “razvodnilo”, razumijemo se u jednom pogledu, a to je podizanje kulturnog života na Bokanjcu za barem jednu stepenicu, kazao je Meštrović, zahvalivši se ovom prilikom svim članovima udruge na nesebičnoj želji te trudu i radu kojeg ulažu u ostvarenje njihovog zajedničkog cilja.
Udruga kroz godinu organizira ukupno devet programa za koje od Grada i Županije dobiva tek simboličnu financijsku podršku, a za većinu se brinu sami. Osim spomenute Bokanjačke alke, Kuntrade ka nekada, Koncerta dalmatinskih klapa, predstave i muškog turnira u bućama, to su još i maškare, Božićna priča, Kalendra koja u božićno vrijeme podrazumijeva obilazak kuća i čestitanje te ženski turnir u bućama, a Meštrović ističe kako će se sa svim tim nastaviti i ove godine. Dva člana udruge pokazali su interes da sami pripreme dodatne scenarije za predstave koje bi se izvodile u jednom od dvora.
– Svjesni smo da kao turističko mjesto gradu nismo zanimljivi i da niti blizu ne možemo pridonijeti poput nekih drugih, gradu bližih mjesta. No, ipak u bokanjačku infrastukturu nije ništa uloženo, u kartu Turističke zajednice nismo uopće ucrtani, a na karti grada postoji tek strelica usmjerena prema Bokanjcu, kaže Meštrović, dodavši kako je svjestan da Grad možda nije u mogućnosti, no ipak smatra da je razlog tome samo neatraktivan zamljopisni položaj ovog naselja, te da bi, da su “seljani” zasigurno bolje prošli.


 PRIVUKLI POZORNOST MAŠKARAMA


Bokanjačke su maškare nadaleko poznate, a to potvrđuje činjenica da su prvu nagradu prošlogodišnjeg Zadarskog karnevala odnijeli upravo članovi udruge BIK i to zahvaljujući svojoj originalnoj ideji o prerušavanju u članove grupe “Let 3”.
– Na zadarskom karnevalu sudjelujemo od 2006. godine,. Za karnevalić u mjestu zadužena je Dolores Lokin, koja svake godine domišljatim idejama nastoji obogatiti doživljaj i sačuvati našu maškaranu tradiciju, kaže Meštrović.