Paško karnevalsko kolo

Slika korisnika admin
pag_kud
Alenka FESTINI
Pažani će za snimanje milenijske fotografije 22. veljače odjenuti pašku narodnu nošnju ili karnevalsku odoru

U Pagu će poznati fotograf Šime Strikoman snimiti milenijsku fotografiju čuvenog paškog kola koje se izvodi isključivo u vrijeme karnevala, potvrdila je Jadranka Šavar Vidolin, voditeljica Turističkog informativnog centra TZ Grada Paga.

Milenijska fotografija snimat će se u povodu osamdeset godina od kada je zadarski glazbenik Šime Dešpalj uglazbio paško karnevalsko kolo koje je i danas jedinstveno u Hrvatskoj te ga proučavaju brojni etnolozi i muzikolozi. Djelo je prilagođeno puhačkim orkestrima pa ga od 1929. godine u karnevalskim danima izvodi paška Gradska glazba.

 - Snimanje milenijske fotografije bit će na dan početka zimskog karnevala u nedjelju 22. veljače po dolasku karnevalske povorke na Trg Petra Krešimira IV. gdje se tradicionalno stoljećima održavaju karnevalska zbivanja, kaže Jadranka Šavar Vidolin.

Šavar uime organizatora Gradske turističke zajednice i karnevalske Udruge "Markova kumpanija" poziva sve Pažane, Paškinje i ostale goste da sudjeluju u snimanju milenijske fotografije. Preporučuje da odjenu pašku nošnju ili karnevalsku odoru.

 - Radi se o zanimljivu projektu. Svi sudionici plešući u kolu formirat će riječ "PAG". Snimanje će početi 22. veljače u 15 sati, a generalna proba će se održati dan prije, u subotu također u 15 sati na gradskom trgu, kaže Šavar pozivajući da se svi zainteresirani mogu javiti radnim danom na telefon 023/611-286 ili na mobitel 098/306-602.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno