Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Paško karnevalsko kolo

Autor:

29.01.2009. 23:00
Paško karnevalsko kolo

Foto: Alenka FESTINI



Milenijska fotografija snimat će se u povodu osamdeset godina od kada je zadarski glazbenik Šime Dešpalj uglazbio paško karnevalsko kolo, koje je i danas jedinstveno u Hrvatskoj te ga proučavaju brojni etnolozi i muzikolozi


U Pagu će poznati fotograf Šime Strikoman snimiti milenijsku fotografiju čuvenog paškog kola koje se izvodi isključivo u vrijeme karnevala, potvrdila je Jadranka Šavar Vidolin, voditeljica Turističkog informativnog centra TZ Grada Paga.
Milenijska fotografija snimat će se u povodu osamdeset godina od kada je zadarski glazbenik Šime Dešpalj uglazbio paško karnevalsko kolo koje je i danas jedinstveno u Hrvatskoj te ga proučavaju brojni etnolozi i muzikolozi. Djelo je prilagođeno puhačkim orkestrima pa ga od 1929. godine u karnevalskim danima izvodi paška Gradska glazba.
 – Snimanje milenijske fotografije bit će na dan početka zimskog karnevala u nedjelju 22. veljače po dolasku karnevalske povorke na Trg Petra Krešimira IV. gdje se tradicionalno stoljećima održavaju karnevalska zbivanja, kaže Jadranka Šavar Vidolin.
Šavar uime organizatora Gradske turističke zajednice i karnevalske Udruge “Markova kumpanija” poziva sve Pažane, Paškinje i ostale goste da sudjeluju u snimanju milenijske fotografije. Preporučuje da odjenu pašku nošnju ili karnevalsku odoru.
 – Radi se o zanimljivu projektu. Svi sudionici plešući u kolu formirat će riječ “PAG”. Snimanje će početi 22. veljače u 15 sati, a generalna proba će se održati dan prije, u subotu također u 15 sati na gradskom trgu, kaže Šavar pozivajući da se svi zainteresirani mogu javiti radnim danom na telefon 023/611-286 ili na mobitel 098/306-602.