Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pašman i Ugljan sa strepnjom čekaju sezonu

Autor: Dragana Glavočić

29.01.2009. 23:00


Pad broja gostiju, koji su redovito dolazili u Kukljicu s otoka Pašmana, a osobito iz apartmanskog naselja u Ždrelcu, neizbježan je. Ukoliko do špice sezone kanal Mali Ždrelac ne bude otvoren, turistički brodovi plovit će prema Kornatima sa sjeverne strane Ugljana, kazao je ugostitelj


Obustavljanje pomorskog i cestovnog prometa preko plovnoga puta Mali Ždrelac koji povezuje otoke Ugljan i Pašman, drastično je utjecalo na život otočana i imat će poguban utjecaj na predstojeću turističku sezonu na otoku Pašmanu gdje se turizmom bavi uglavnom stanovništvo starije životne dobi.
Negativni čimbenici
Dosad je uglavnom tamošnje stanovništvo popunjavalo apartmanske kapacitete slučajnim turistima s obzirom da im je nepoznanica oglašavanje putem interneta. No, trenutačna situacija s djelomičnom izoliranošću od kopna odrazit će se na sveukupnu turističku ponudu i potražnju.
Kakva će turistička sezona biti za ugostitelje otoka Ugljana provjerili smo u Preku, Kalima i Kukljici.
Ante Jerolimov ove će godine vrata svoje konobe “Barbara” u Preku otvoriti 1. travnja.
– Prijašnjih godina otvorili bismo u svibnju, ali ovu sezonu počet ćemo malo ranije. Na predstojeću turističku sezonu utjecat će nekoliko negativnih činjenica, kao što su zatvaranje mosta i hotel koji čeka rušenje. Zatvaranje mosta preko kanala Mali Ždrelac uvelike će se odraziti na naše poslovanje. Naime, dosad su turisti s otoka Pašmana vrlo često posjećivali Preko koje ima vrlo bogatu ponudu u svim segmentima te je time ravan Zadru. No, pitanje je što će se događati ove sezone ako se most ne otvori kako je najavljeno krajem lipnja, upitao se Jerolimov ukazujući na problem hotela “Preko” koji “ogoljen” čeka rušenje te time narušava modernu vizuru Preka kao važnijeg turističkog središta na otoku Ugljanu.
– Prijašnjih godina česti gosti u “Barbari” su bili turisti koji su ljetovali na otocima Pašmanu i Ugljanu, no povećanjem ugostiteljskih objekata na otoku Ugljanu smanjio se i broj gostiju u mojoj konobi. No, ako smo uspjeli preživjeti Domovinski rat, valjda ćemo preživjeti i krizu u turizmu, zaključio je Jerolimov.
Mjesto Kali, poznato kao najribarskije mjesto Zadarske županije, također će muku mučiti iduće turističke sezone. Izabel Franov, vlasnica restorana “Franov” u Kalima, smatra da će iduća turistička sezona zasigurno podbaciti.
Nautičari – slamka spasa
– Zadarska županija je slijepo crijevo hrvatskog turizma. Umjesto da kao zajednica propagiramo i zalažemo se za što bolju turističku ponudu, na kraju sve se svodi na pojedince koji se trude i nastoje unaprijediti ponudu u okviru vlastitih restorana, konoba i apartmana. Iskreno se nadam da će most biti otvoren u špici sezone, jer ako se dogodi da ostane zatvoren ugostiteljima će biti vrlo teško. Mi živimo od restorana, kazala je Izabel.
Mjesto Kukljica, poznato po sportskoj lučici i Turističkom naselju “Zelena punta”, kao i ostala susjedna mjesta osjetit će posljedice zatvaranja pomorskog kanala Mali Ždrelac.
Prema riječima renomiranog kukljičkog ugostitelja, koji je želio ostati anoniman, teško je prognozirati kakva će biti predstojeća sezona.
– Pad broja gostiju, koji su redovito dolazili u Kukljicu s otoka Pašmana, a osobito iz apartmanskog naselja u Ždrelcu, neizbježan je. Kukljica je vrlo važno tranzitno mjesto za sve turističke brodove koji plove prema Kornatima. Ukoliko do špice sezone kanal Mali Ždrelac ne bude otvoren za pomorski promet, turistički brodovi plovit će prema Kornatima sa sjeverne strane otoka Ugljana, kazao je ugostitelj. Marina “Dalmacija” u Sukošanu mogla bi ublažiti negativne prognoze s obzirom da nautičari sa subote na nedjelju, prije nego vrate unajmljeni brod, ostanu na vezu u lučici i posjete jedan od brojnih ugostiteljiskih objekata.
– Nautički turizam je zasigurno slamka spasa, ali isto tako ono što ponajviše utječe na opadanje broja turista svakako je i loša kvaliteta smještajnih kapaciteta koja utječe na kvalitetu gostiju u ugostiteljskim objektima, zaključuje ugostitelj.