Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Preko 300 uzoraka ulja za analizu

Autor:

29.01.2009. 23:00
Preko 300 uzoraka ulja za analizu


Čak 320 uzoraka maslinovog ulja prikupljeno je do sada za analiziranje u povodu ovogodišnjih “Dana maslina” koji će se održati 27. i 28. veljače 2009. godine u Zadru.
 – Do jučer smo prikupili 320 uzoraka, ali danas je zadnji dan i imamo najavljeno još dosta uzoraka koji bi nam trebali stići. Ipak, o broju uzoraka koje bismo trebali dobiti danas ne mogu govoriti jer neki dolaze poštom, neki ljudi će ih sami donijeti, tako da zaista ne znam, rekla nam je jučer predsjednica Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije Jelena Gulan.
Kao razlog ovako velikog interesa maslinara Gulan je navela i činjenicu da je ovo prva godina da će se u Zadru uz kemijsku analizu obavljati i organoleptička analiza maslinovog ulja, koja se inače obavljala u Splitu.
Zbog velikog interesa maslinara koji dolaze iz cijele Hrvatske, a ne samo Zadarske županije, “Dani maslina” ove će se godine održati u dva dana. Tako će prvi dan u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru biti održano stručno predavanje o maslinama, odnosno o njihovoj rezidbi, zaštiti, utjecaju zriobe ploda na kvalitetu maslinova ulja te o nutritivnim i gastronomskim vrijednostima maslinova ulja. Drugi dan će se u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku održati prodajno-izložbeni sajam maslinara i svih onih koji se bave maslinarstvom. A proglasit će se i pobjednici, odnosno maslinari s najkvalitetnijim uljem.