Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Presadnice u Piketu

Autor: Mile Marić

29.01.2009. 23:00
Presadnice u Piketu

Foto: Marijan TOMAC



Minimalna količina sufinanciranih presadnica je 1.000, a maksimalna 10.000 komada. Poljoprivrednim proizvođačima na raspolaganju su dobar sadni i sjemenski materijal i kvalitetne sorte koje žele proizvođači


Zadarska županija i Hrvatske šume d.o.o. i u 2009. godini planiraju organizirati proizvodnju presadnica povrća u rasadniku “Piket” u mjestu Zemunik Donji za zainteresirane proizvođače s područja Zadarske županije.
Model sufinanciranja je da proizvođač presadnica – Hrvatske šume d.o.o. rasadnik “Piket” – rasadnik sudjeluje s 25% troškova, 25% sufinancira Zadarska županija, 25% Grad Benkovac i krajnji poljoprivredni proizvođač s 25% troškova. Proizvođačka cijena presadnica iznosi 2,26 kuna za lubenicu, krastavac, rajčicu i papriku, a navedenu cijenu poljoprivredni proizvođač plaća 25% ili 0,57 kuna, dok proizvođačku cijenu dinje od 2,56 kuna poljoprivredni proizvođač plaća 0,64 kn po presadnici.
Statistike pokazuju da je 2006. godine sufinancirano 340 tisuća presadnica povrća, 2007. godine 704 tisuće, a prošle 2008. godine sufinancirano je 1,228.000 presadnica povrća, što je pokazatelj da se broj presadnica iz godine u godinu povećava.
– Za ovu 2009. godinu krajnji rok za zainteresirane proizvođače s područja naše županije je upravo kraj siječnja, istaknuo je Željko Katuša, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije, naglasivši da je kriterij za zainteresirane poljoprivredne proizvođače da proizvođač bude upisan u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava. Minimalna količina sufinanciranih presadnica je 1.000, a maksimalna 10.000 komada. Poljoprivrednim proizvođačima na raspolaganju su dobar sadni i sjemenski materijal i kvalitetne sorte koje žele proizvođači. Prijedlog sortimenta za lubenicu su: farao, fantasy, celebration, top gun, vasco, varda i romanza; za dinju: early, down, comet, athena i iperseo; za krastavac: jazzer, dinero, darina i pontia; za rajčicu niske sorte: hector, baghera, bob cat, chibli i kendah, a za rajčicu visoke sorte: belle, monroe i ombeline. Kod paprike sortiment je: istra, blondy, planika, vedrana, bianca, madonna i arleqin.
Predloženi sortiment odnosi se na sorte koje su najviše zastupljene na našem području, ali zainteresirani proizvođači mogu tražiti i druge sorte.