Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Samo recept stoji 30 kuna!

Autor: Elza Radulić-Toman

29.01.2009. 23:00
Samo recept stoji 30 kuna!

Foto: Filip BRALA



Dr. Damir Biloglav, predstavnik zadarskih liječnika i dopredsjednik hrvatske liječničke udruge, pojašnjava da se ne bi smjelo naplaćivati pisanje recepta u ordinaciji, jer se to ne smatra pregledom


Najnovija novost našega ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića o dugotrajnim receptima još nije stigla u praksu, a kada će zasad se ne zna.
Naime, ministar je izmislio još jednu “genijalnu” olakšicu za liječnike opće medicine, “kako bi ih rasteretio administriranja”, kako je sam obrazložio izdavanje šestomjesečnih recepata. Tako će pacijenti s kroničnim bolestima ubuduće moći samo dvaput na godinu odlaziti u ordinacije po recepte i svaki put će dobiti recept za cijelih šest mjeseci. Jedan recept će vrijediti za šest podizanja lijeka. Ministar je kazao da će pacijenti deponirati svoje recepte u ljekarni i dolaziti svaki mjesec po novu količinu lijeka, a najvažnije je valjda da će platiti samo jedanput onih 15 kuna po receptu. Dakle, i apoteke će odsad skupljati novac za Ministarstvo zdravstva i one za razliku od liječnika opće prakse nisu proteklih dana prosvjedovale, uredno od početka godine naplaćuju 15 kuna po jednome receptu.
Ali, direktor Ljekarne Zadar Božo Čolak nam je jučer rekao da još nisu dobili upute kako će se u ljekarnama deponirati recepti, a to isto još ne znaju ni u Područnome uredu HZZO-a u Zadru, čije je Upravno vijeće potvrdilo tu ministrovu novost. Očito da se još razmatra procedura oko izdavanja šestomjesečnih recepata, a pacijenti i dalje odlaze liječniku po recepte kada im lijekovi zatrebaju. I ne samo to, nego i kod liječnika plaćaju 15 kuna te još 15 u ljekarni! Tako jedan recept stoji 30 kuna! U pojedinim ordinacijama tvrde da se svaki posjet plaća, a ministar je javno tvrdio da će se recept plaćati samo u ljekarni. Dr. Damir Biloglav, predstavnik zadarskih liječnika i dopredsjednik hrvatske liječničke udruge, pojašnjava da se ne bi smjelo naplaćivati pisanje recepta u ordinaciji, jer se to ne smatra pregledom.
Nažalost, izgleda da će biti još lutanja oko ovih novih propisa, kojima je, izgleda, jedini cilj skupljanje novca. A gdje je tu liječenje građana?