Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U planu dvije trgovine autohtonih proizvoda Zadarske županije

Autor: Nives Rogoznica

29.01.2009. 23:00
U planu dvije trgovine autohtonih proizvoda Zadarske županije


Poticaj poljoprivrednicima da se “prebace” na ekološku proizvodnju trebalo bi dati i otvaranje dviju trgovina koje bi nudila proizvode Zadarske županije među kojima bi posebno bili zastupljeni oni s eko certifikatom


Registrirane ekološke poljoprivredne površine u Zadarskoj županiji prelaze 300 hektara, no to je svega 0,44 posto od 68.000 hektara ukupno raspoloživih poljoprivrednih površina. Ove površine koristi 28 proizvođača ekoloških proizvoda.
26 hektara novih eko vinograda
U županijskom Upravnom odjelu za poljoprivredu se nadaju kako će se brojka registriranih ekoloških proizvođača nastaviti povećavati, a pročelnik Upravnog odjela Željko Katuša napominje kako je u prošloj godini Županija sufinancirala troškove 17 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava vezane uz upis u Upisnik proizvođača u ekološkoj proizvodnji i certificiranje samih proizvoda, za što je iz proračuna ukupno izdvojeno nešto manje od 29.000 kuna.
Zadarska županija, u skladu s Zaključkom o neprihvatljivosti GMO sjemena i davanja prednosti ekološkoj proizvodnji hrane, sufinanira troškove stručnog nadzora u ekološkoj proizvodnji u iznosu od 50 posto ukupnih troškova, bilo da je riječ o zadrugama, obrtima, trgovačkim društvima ili obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.
 Katuša podsjeća kako je i Ministarstvo poljoprivrede prošle godine temeljem natječeja sufinanciralo troškove nadzora i certifikacije također u iznosu do 50 posto ukupnog troška. Limit do kojeg u sufinanciranju ide Županija je 10.000 kuna, dok je prema lanjskom natječaju Ministarstvo po pojedinom korisniku odobravalo maksimalno 50.000 kuna.
Očekuje se kako će Ministarstvo natječaj objaviti i za 2009. godinu pri čemu, napominje Katuša, nema nikakve prepreke da pojedini ekološki proizvođač ostvari sufinanciranje iz oba izvora; od Županije i Ministarstva.
Katuša navodi kako je tijekom 2008. godine ukupno 40 hekatra u Zadarskoj županiji registrirano ze ekološku poljoprivrednu proizodnju, od čega se 25 odnosi na vinograde na području Nadina.
Proizvođači zainteresirani za trgovinu
Poticaj poljoprivrednicima da se “prebace” na ekološku proizvodnju trebalo bi dati i otvaranje dviju trgovina koje bi nudile proizvode Zadarske županije među kojima bi, ističe Katuša, bili posebno zastupljeni prozvodi s eko certifikatom. Postojanje ovakve trgovine trebalo bi riješiti temeljne probleme s kojima se ovi proizvođači susreću, a to su, kako napominje pročelnik Upravnog odjela, otkupna cijena kod proizvoda koji nisu finalni, ili primjerice voća i povrća, te plasman proizvoda prema krajnjem kupcu, budući da zbog relativno malih proizvedenih količina, ekološki proizvođači ne uspijevaju postići dogovore s trgovačkim kućama.
– U strukturi ekoloških i autohtnih proizvoda Zadarske županije najviše puta se pojavljuju ulje i vino, zatim sir, pršut,panceta,šokol, med, a tu su i domaći keksi jednog proizvođača, džemovi i marmelade. Naš prvi korak kojeg smo napravili prošle godine bio je da smo pozvali tridesetak proizvođača na sastanak kako bismo izložili inicijativu Županije za otvaranjem trgovine proizvoda Zadarske županije. Moram kazati da je interes velik, na taj se sastanak odazvalo njih dvadeset i sedmero. U tijeku je proces anketiranja kako bi se točno utvrdlo o kojim je proizvdoima riječ i u kojim količinama se oni proizvode. Naša je ideja, i bio bih osobno jako sretan ako bi se to dogodilo do ljeta, da jedna od te dvije trgovine bude na Poluotoku, dok bi drugu, znatno veće kvadrature, trebalo smjestiti negdje na gradskoj periferiji. Ova bi trgovina mogla imati i dio prostora koji bi se korstio za prezentacije i degustacije, kazao je Katuša navodeći kako je iskorak u ovom smjeru već učinjen u Zagrebu i Rijeci gdje takve trgovine postoje.
Riječ je o zagrbačkoj trgovini “Proizvodi hrvatskog sela” i riječkoj “Zeleno i plavo” pri čemu je zagrebačka trgovina otvorena kao trgovačko društvo udruge, dok je zadruga osnivač one riječke.
Zadarska županija, naravno, ne moće biti vlasnik takve trgovine, ali, kako napominje Katuša, može i hoće pomoći u organizacijskom smislu, te financijski osigurati opremanje trgovine. U Županiji se nadaju kako bi prostor za trgovinu proizvoda Zadarske županije na Poluotoku mogao ustupiti Grad Zadar, no u ovoj fazi još se nije stiglo do razgovora o konkrtenom poslovnom prostoru.
Težiti finalnom proizvodu
Poljoprivrednicima koji oklijevaju s prijelazom na ekološku proizvdonju Katuša poručuje kako Županija sufinancira polovicu troškova do 10.000 kuna, kako kod prvog nadzora od strane ovlaštene nadzorne agencije, tako i kasnijih laboratorijskih nadzora proizvoda koji prethode certificiranju i koji se obavljaju jednom godišnje.
– Sve informacije poljoprivrednici mogu zatražiti u Poaljoprivrednoj savjetodavnoj službi u Zadru, Pagu, Biogradu, Benkovcu, i tamo će saznati sve. Koliko se vidi dokumentaciji koju su predali nama, najveći broj ekoloških proizvođača obavlja nadzor u zadrugi AgriBioCert u Omišlju koja je ovlaštena nadzorna stanica nad ekološkom proizvodnjom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te ovlaštena pravna osoba za provedbu postupka potvrđivanja sukladnosti proizvoda, procesa i usluga to jest – certifikacije u ekološkoj proizvodnji, ali postoje i druge gdje se to može učiniti. Kad se govori o problemu otkupne cijene ili plasmana, a koje se, iako država daje poticaje, ispriječuju pred proizvođačima, moram ponoviti ono što i njima uvijek savjetujem, a to je da treba težiti proizvdnji finalnog proizvoda, jer on lakše i po cijeni boljoj za proizvođača dolazi do kupca, istaknuo je Katuša.