Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U zadarskoj bolnici lani bilo 12,5 tisuća CT snimanja!

Autor: Elza Radulić-Toman

29.01.2009. 23:00


Ravnatelj zadarske Opće bolnice dr. Zvonimir Vrančić napominje da se već sada procjenjuje kako će se tijekom ove, 2009. godine na Odjelu za radiologiju na CT uređaju pregledati i do 15.000 pacijenata i još oko 3.000 na magnetskoj rezonanciji


Kako bi se smanjila čekanja na specijalističke preglede, koja su se negdje mjerila mjesecima, nedavno su hrvatske bolnice uvele nove, modernije načine pribilježbi za mnoge preglede, očekujući da će pacijenti tako brže doći na red. Koliko su pomogla telefonska ili elektronska prijavljivanja za preglede, nije još poznato, ali u zadarskoj bolnici su se u zadnje vrijeme znatno smanjila čekanja za preglede kod specijalista.
Rad u dvije smjene
 Naročito se to odnosi na razna snimanja na Odjelu radiologije, gdje je najveći broj instaliranih modernih aparata za postavljanje dijagnoza kod mnogih bolesti. Zadrani znaju da su sve donedavno za neka snimanja također čekali mjesecima, a danas nema čekanja na bilo koje snimanje duže od jednoga i pol mjeseca. Dapače, za mamografiju se više ne čeka, premda ima sve više žena koje koriste taj koristan pregled dojki. Poznato je da Opća bolnica ima dva mamografa i da ima i dovoljno osposobljenih stručnjaka, tako da se tamo radi u dvije smjene i za kratko vrijeme redovi su normalizirani. Podsjetimo da se ne tako davno i u Zadru na mamografiju čekalo i do šest mjeseci! U mnogim gradovima Hrvatske još i danas se toliko čeka.
Za preglede na CT uređaju ili magnetskoj rezonanciji također su čekanja u zadarskoj bolnici znatno smanjena, prepolovljena. Za CT snimanja trenutačno se čeka manje od mjesec dana, a za magnetsku rezonanciju oko mjesec i pol. Naime, među pacijentima gotovo vlada navala za taj pregled, kako smo saznali od ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Zvonimira Vrančića, koji nam je iznio i zanimljiv podatak. Prošle godine je u ovoj bolnici obavljeno čak 12,5 tisuća CT pregleda!
Navala na CT
Gotovo nevjerojatno zvuči da je skoro svaki deseti stanovnik Zadarske županije bio na CT aparatu! No, stvar je ipak ponešto drugačija, jer na snimanja CT uređajem u Zadar dolaze i mnogi pacijenti iz okolnih županija, koje nemaju takvoga dijagnostičkog aparata. Tako svakodnevno dolaze i pacijenti iz najvećega dijela Ličko-senjske, kao i Šibensko-kninske županije, koji to ne mogu obaviti ni u Šibeniku, ni Gospiću. Dolaze, naravno i pacijenti iz Knina, Gračaca, Biograda, Obrovca i Benkovca.
Ipak i sami Zadrani, moglo bi se reći, imaju visoki medicinski standard, što se može zaključiti i po podatku da ih je lani čak dvije i pol tisuće koristilo magnetsku rezonanciju. Ravnatelj dr. Zvonimir Vrančić napominje da se već sada procjenjuje kako će se tijekom ove, 2009. godine na zadarskome Odjelu za radiologiju na CT uređaju pregledati i do 15.000 pacijenata i još oko 3.000 na magnetskoj rezonanciji!
Srećom na svim tim uređajima se radi i u popodnevnoj smjeni i nema nekada uobičajenog preko reda, osim za hitne slučajeve i za bolničke pacijente, tako da pregledi teku uredno i sve brže. Kod pribilježbi, koje se obavljaju svakodnevno u prizemlju Interne, s istočne strane, pacijent dobije napismeno datum i vrijeme pregleda, a osim svega, ističu pacijenti, medicinske sestre koje to obavljaju su izuzetno ljubazne.