Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vidov: Pašmancima su obećali most, a sad ne mogu ni do Preka

Autor: Nives Rogoznica

29.01.2009. 23:00
Vidov: Pašmancima su obećali most, a sad ne mogu ni do Preka

Foto: Adam VIDAS



Prekjučerašnje puknuće cijevi na brodu “Zlatni žal”, koji je plovio na relaciji Zadar – Ždrelac, a zbog kojeg su putnici morali biti evakuirani i prebačeni drugim brodom, izazvala je oštru reakciju vijećnika SDP-a u Općini Kali i kandidata ove stranke za župana Zadarske županije Duška Vidova.
Vidov smatra kako je postupak prema otočanima koji žive na Pašmanu, a kojima za vrijeme rekonstrukcije mosta Ugljan-Pašman nije osiguran pontonski most, još jedan u nizu pokazatelja nebrige vlasti prema otocima i otočanima.
– Radovi na proširenju kanala Mali Ždrelac od stanovnika otoka Pašmana su učinili zatvorenike. Nedopustivo je da u današnje vrijeme za njihovo prometovanje nije osiguran pontonski most. Već se četiri puta brodovima koji su im dani u zamjenu dogodila nezgoda zbog koje su otočani kasnili na svoje odredište, u školu ili na posao. Ako smo u Domovinskom ratu Novsko ždrilo mogli premostiti pontonskim mostom, kako je moguće da u današnje, mirnodopsko doba, to nije učinjeno? Rješenja postoje, postoje maune, a to su željezne plutajuće konstrukcije, od kojih se sastavlja pontonski most. Uz to imam saznanja da ljudi u tajnosti koriste tehnološki nasip kako bi s Pašmana stigli na Ugljan i vratili se, kazao je Vidov dodajući kako smatra da su se, a kako bi riješile ovaj vitalni problem prometne komunikacije između dva otoka, općinske vlasti oba otoka trebale više angažirati.
– Pašmancima su obećali most Pašman-kopno, a sad ne mogu ni do Preka, pa pozivam Božidara Kalmetu, ministra mora, života i neba, da pokaže koliko je jak i moćan i riješi Pašmancima ovaj problem, dodao je Vidov.
– Slučaj mosta nije jedina nedopustiva stvar koja se trenutačno događa. Na igralištu u Sutomišćici, iako toga nema u Prostornom planu, želi se izgraditi hotel, a sve kako bi općinske vlasti podmirile neplaćeni dug izvođaču radova. U postupku su izmjena i dopune Prostornog plana Općine Kali i dokumentacija se trenutačno nalazi u nadležnim ministarstvima; prostornog uređenja, gospodarstva i mora, a sve kako bi se pogodovalo fondu “Jupiter”. Traži se izmjena Prostornog plana kojim bi se, kroz prenamjenu prostora Velike Lamjane, ukinula koncesija za brodogradilište kako bi se tamo izgradili apartmani s pratećim objektima, upozorio je Duško Vidov.
Dodao je kako u posljednje dvije godine brodogradilište u Lamjani radi punim kapacitetom.
– Ovom brodogradilištu gravitira oko 200 brodova, izravno zapošljava 70 osoba, a posredno još 100 radnika kooperantskih tvrtki, istaknuo je SDP-ov kandidat za župana.