Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Hrvatska sutra ide po zlato

Autor: Hina (H)

29.01.2010. 23:00
Hrvatska sutra ide po zlato

Foto: FAH



Hrvatski rukometaši su pobjedom nad Poljskom (24:21) osigurali najmanje srebrno odličje na EURU u Austriji, a u finalnom dvoboju pokušat će uzvratiti svjetskim i olimpijskim prvacima Francuzima za poraz u finalu SP-a u Zagrebu prije točno godinu dana.
Polufinalna pobjeda protiv Poljske izborena je fantastičnom igrom u drugom dijelu utakmice u kojoj su junaci bili Domagoj Duvnjak i Mirko Alilović, ali i naša sjajna obrana koja je posve zaustavila poljske pucače u nastavku.
Prvo poluvrijeme Hrvatska je također igrala dobru obranu, ali je posve zakazala u napadu gdje nisu prolazile akcije, a na trenutke vrlo grubi Poljaci zaustavili su svaku protočnost naših akcija. Poljska je u 12. minuti došla do dva zgoditka razlike i tu je prednost održavala u većem dijelu prvog poluvremena, a Hrvatska je prvi dio utakmice završila sa svega devet postignutih zgoditaka.
Preokret i ključni trenuci utakmice zbili su se već na samom početku drugog dijela, kada je Duvnjak s tri uzastopna zgoditka, a Alilović obranom sedmerca rezultatski zaostatak pretvorili u vodstvo od 12:10. Izabranici Line Červara iskoristili su tu psihološku prednost i jednom kada su poveli, prednost više nisu ispuštali dokraja. Poljaci su u 47. minuti došli na minimalan zaostatak (16:15), ali su kauboji uzvratili s tri brza zgoditka, a jedan od njih – ujedno i svoj prvi – postigao je debitant Mataija. Iako su veći dio završnice naši rukometaši igrali s igračem manje uspješno su održavali prednost do samog kraja. Potvrdu pobjede dvije minute prije kraja ostvarili su pogotkom Balić i svojom osmom obranom na utakmici Alilović.
Duvnjak je utakmicu završio s pet zgoditaka – svih pet u nastavku, Čupić je bio najboljim strijelcem s šest zgoditaka i samo jednim promašenim sedmercem, Balić (5) je odigrao maestralno u nastavku, a svoj dopirnos u napadu dali su i Vuković i Zrnić, koji se u završnici i ozlijedio.
Lino Červar, hrvatski izbornik:
“Čestitam igračima, ovo je bio ispit strpljivosti. Znao sam da će se utakmica riješiti u drugom poluvremenu, a tada je naša obrana funkcionirala fantastično. Poljaci nisu imali rješenja”.
Slavko Goluža, trener hrvatske reprezentacije:
“Moramo biti ponosni na ove dečke. U drugom poluvremenu promijenili smo obranu u 5-1 koju smo odigrali besprijekorno”.
Vedran Zrnić, desno krilo:
“Važno je bilo dobro otvoriti drugo poluvrijeme i povesti, jer Poljaci imaju veliki respekt prema našoj reprezentaciji. Time smo unijeli nervozu u njihove redove”.


 HRVATSKA – POLJSKA 24:21


HRVATSKA: Alilović, Čarapina: Balić 5, Duvnjak 5, Lacković, Zrnić 2, Kopljar, Vori, Gojun, Vuković 2, Mataija 1, Buntić 1, Valčić 1, Štrlek 1, Čupić 6 (5), Musa .
POLJSKA: Chmal, Wyszomirski: Jaszka 3, K. Lijewski 2, Kuchzynski , Jachlewski, Bielecki 3, Siodmiak, Zoltak , B. Jurecki 1, Jurasik 1, M. Jurecki 7, Tluczinski 3 (2), Jurkiewicz, M. Lijewski 2, Rosinski.
ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta, Poljska 6
SEDMERCI: Hrvatska 6 (5), Poljska 3 (2)